kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Май
2015

Тържествен концерт- спектакъл в чест на Националния празник 6-ти май ''Гергьовден''-Ден на Храбростта

На 05.05.2015г.от 18:00 часа, беше организиран Тържествен концерт-спектакъл в чест на Националния празник 6-ти май ''Гергьовден''-Ден на Храбростта в зала ''Маестро Георги Атанасов''в гр.Пазарджик на който присъства Негово Високопреподобие архимандрит Яков заедно със секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов.

09
Май
2015

Гергьовден в храм " Св. вмчк. Георги Победоносец" с. Ковачево

На 06.05.2015г.Негово Високопреподобие архимандрит Яков отслужи света Божествена Литургия в храм ''Св.вмчк Георги Победоносец'' в гр.Пазарджик.В същия ден посети и, храма в с.Ковачево  заедно със секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и, протойерей Атанас в съслужение освети обновената камбанария и новопостроен навес.На празника присъства и дарителя г-н Марин Рачев заедно със своето семейство.

 

04
Май
2015

Празник на новия храм 2 май – св. цар Борис I Покръстител

Новостроящият се храм в гр. Септември носи името на св. цар Борис-Михаил Покръстител на българите, чиято памет православната църква отбелязва всяка година на 2 май.

По традиция празникът започна със св. Литургия в храм “Св. свещеномъченик Харалампий”. След това всички с иконата на св. цар Борис І и хоругви тръгнаха на литийно шествие от стария храм до новостроящата се църква. На строежа свещениците отслужиха Празничен Водосвет и Молебен за здраве и успех на младите хора в града. Молебенът бе отслужен от архимандрит Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение с протоиерей Стефан Йорданов и енорийските свещеници Йордан Василев и Николай Генев. След това отец Яков и отец Йордан произнесоха благопожелания към всички за успех в богоугодното начинание за скорошно завършване на храма. С радостна новина пред християните в града се обърна и г-н Атанас Танев, секретарна Община Септември, който прочете решения на Общинския съвет, с които имотите, върху които са построени храм „Св. цар Борис-Михаил“, гр. Септември и храм „Преподобни Иоан Рилски Чудотворец”, с. Злокучене се даряват безвъзмездно на църковните настоятелства и стават собственост на църквата.

Тази година вместо традиционния празничен обяд в новия храм беше организирана благотворителна кампания за 7-годишния Ивайло Миленков от гр. Септември, който се нуждае спешно от финансови средства за рехабилитация в Полша. Семействата на Петър и Евгения Янкови, Атанас и Милена Табакови, Златко и Елена Сестримски дариха 1330 лв и 100 евро. А в касата за дарения в храма за кратко време бяха събрани още 400 лв от присъстващите богомолци. В храм „Св. Харалампий“ ще продължат да се събират дарения за Ивайло Миленков и през целия месец май.

02
Май
2015

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ 1150-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПАМЕТТА НА СВ. ЦАР БОРИС І МИХАИЛ

Изпълнен със страх Божи, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух” (Тропар, гл. 6)

 

11207343 1011800175497991 8988450917864515326 n

 

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра. Да си спомним за богоблажения Борис, приел в кръщелния купел името Михаил, когото Бог бе видял като достоен съсъд за Своята благодат, просвещавайки ума и сърцето му с истинската вяра и определяйки му жребия на равноапостолството. И така, отново да прославим заедно с цялата Църква владетеля, определил както с личния, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държава към християнската цивилизация.

Преданието на Църквата е запазило за нас образа на равноапостолния св. Борис като истински отдаден на християнската вяра владетел, в когото изобилно е действала Божията благодат. За него, неговият съвременник – Константинополският патриарх св. Фотий, пише, че той е бил „озарен душевно с блясъка на Божествения Дух” и „възведен към светлината на благочестието”, че е извършил такова дело, с което се е издигнал до „деянието и подражанието на великия Константин”, че е бил наистина „от Бога княз на България”. Столетие по-късно, друг велик светец на Църквата – Константинополският патриарх Николай Мистик, казва, че „блаженият” Борис „сега се намира при светците на небето… и стои пред Бога, удостоен с голяма похвала за делото, което с помощта на Бога е направил за българите, а именно за това, че е положил основата на вярата, заради което и справедливо се почита”. Този образ допълва и Охридският български архиепископ Теофилакт, определяйки св. Борис І Михаил като „Божи наместник” и „осветен княз на България”, чиято душа „познала Божията воля”, така че управлението му „преминало в трайно спокойствие и немалко народи му се покорили, защото сигурно се уповавал на истинския Бог”. А след отминаването си от този свят „бил прославен от Господа с чудеса и изцеления, които боголепно се извършвали чрез мощите му”.

Днес – 1150 години след покръстването на българския народ – тези и множеството други свидетелства от миналото отново ни припомнят, че само следвайки заветите на нашите, родили ни за Господа предци, бихме могли и ние да се надяваме на Божията помощ и закрила. Че ако искаме и днес нашият народ и държава да се радват на мира и благоденствието, които дарува Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на първия български християнски владетел и винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете.

Делото на покръстването на нашия народ беше увенчано още приживе на светия цар Борис-Михаил и с учредяването на светата Българска православна църква. Св. цар Борис бе и първият, който се погрижи Поместната ни църква и православната християнска вяра да проникнат най-здраво в нашето народностно битие и култура, въздигайки храмове на Живия Бог и усърдно подпомагайки делото на църковната просвета. Пример, който е достоен за следване особено днес, когато православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали, които, вместо към тесния път на вечния живот и наследяването на Царството Божие, го тласкат към широкия път на греха (Мат. 7:13-14). Затова нека помним нашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие, и, имайки пред очи свършека на техния живот, да подражаваме на вярата им (Евр. 13:7).

„Блажени царю Борисе, като стоиш пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарява на народа ни мъдрост и сила, а на нас, които ти се молим – спасение на нашите души” (Кондак, гл. 2).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

~~~~~~~~~~~~~~

Посланието е прието на заседанието на Св. Синод от 27.04.2015 г. по случай предстоящото на 2 май честване в Плиска на 1150 години от покръстването на българския народ. На 2 май Православната църква почита св. равноапостолен цар Борис І Михаил.
_________________
Българска Патриаршия

15
Април
2015

Възкресение Христово- Пасхалната радост за цялото човечество

Възкресение в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Categories: Общи

<<  209 210 211 212 213 [214215 216 217  >>