kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Март
2015

Скръбна вест

С дълбока скръб ви известяваме, че на 08 март 2015 г. почина

АНГЕЛ ПЕТРОВ ЧОМПАЛОВ  (бай Ангел) - 1924 -2015 г.

Дългогодишен църковен настоятел при църква "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Бай Ангел посвети голяма част от живота си в служение на Бога и Църквата.

На 10 март 2015 г. се отслужи опело в гробищен парк гр. Пазарджик от протойерей Стефан Йорданов - секретар на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със свещеници от Пазарджик, които се помолиха за упокоение на душата на новопредставилия се в Господа Ангел Чомпалов.

Множество хора, близки, познати и приятели присъстваха на погребението, за да се помолят и  простят с бай Ангел.

Свещениците поднесоха венец от името на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик и от Църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично".

Бог да го прости и да му дарува вечно блаженство в Царството небесно!

 

 

Categories: Общи

06
Март
2015

Отслужени Малко повечерие с Богородичен акатист II статия в храм "Св. Троица" гр. Белово

sv.Troica-Belovo" Радвай се, Невесто не невестна!"

Съгласно обявената програма за богослуженията през Великия пост, Негово Високопреподобие Архимандрит Яков, в петък  ( 06.03.2015г.) на втората седмица от Великия пост отслужи, в храм "Св. Троица" гр. Белово Малко повечерие и втора статия от Богородичния акатист.

В богослужението взеха участие свещеници от Пазарджишка духовна околия и отец Николай-предстоятел на храма.

В края на богослужението бяха осветени множество хлебни приношения в чест на Света Богородица.

 


Categories: Общи

05
Март
2015

Съобщение на Пловдивска Света Митрополия

На 5 март 2015г. Върховният касационен съд на Република България постанови определение №123, благодарение на което манастирът „Св.св. Кирик и Юлита” остава за вечни времена Света Обител на Родната ни Света Църква и благочестивия ни православен народ.

Sv.sv.Kirik i Julita

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският  митрополит Николай ще отслужи  Благодарствен молебен и ще отправи специално архипастриско послание до духовенството и православните християни на Пловдивска епрахия в катедралния храм „Успение Богородично”  на 8 март 2Неделя на Великия пост - св. Григорий Палама от 10.00 часа.

Благодарствени молебени ще бъдат отслужени във всички храмове на епархията, а църковните камбани в този ден ще бият тържествено в продължение на половин час от 10.00 ч. до 10.30ч. 

Categories: Общи

03
Март
2015

Отслужи се панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война

Днес на 03 март 2015 г., когато България отбелязва 137 години от освобождаването си от османска власт, в храм "Св.св. Константин и Елена" гр. Пазарджик Негово Високопреподобие Архимандрит Яков със свещеници от Пазарджишка духовна околия отслужиха панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война. 

               11034279 596941103774262 8908830582666037899 n 

В словото си Архимандрит Яков напомни подвига на всички воини паднали по бойните полета "... Загинали са не само много воини, но и воини Христови, каквито са Баташките мъченици ..." Прикани всички да си направят равносметка: "... Дали сме тяхни достойни чада? Дали защитаваме достойно Вярата и Родината си както тези достойни български чада са сторили? ... Митрополит Климент - Васил Друмев казва: Има Православие у нас, има български народ; няма Православие, няма български народ...". Словото завърши с благословение "Нека Божието благословение да бъде над вас, над чадата ви, над домовете ви! Нека Господ милостиво да чува молитвите ви и да ви дава онова което търсите и искате в тях! Бог да прости всички воини паднали по бойните полета! Честит празник! "

Categories: Общи

01
Март
2015

Изпълни се І-та статия от Богородичния акатист в катедралния храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

петък, 27 февруари 2015 г.

В катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик се отслужи Малко повечерие, на което се прочете първата статия от Богородичния акатист. Богослужението се предстоятелстваше от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия Архимандрит Яков.   

 

Sv.Bogorodica-Chudotvorna ikona Pz

В словото си Архимандрит Яков изказа възхвала към Божията Майка, която особено почитаме на тези вечерни богослужения във великопостните петъци.

 

Богородичен акатист през Великия пост.

 

По време на великия пост в продължение на пет седмици всеки петък вечер се извършва Малко повечерие с Богородичен акатист, разделен на отделни части, а в петък на петата седмица се чете целият Акатист на Пресвета Богородица.

Акатистът /от гр. "акатистос"- неседален/ представлява хвалебно песнопение към Господа, Пресвета Богородица или към някой светия, което християните изпълняват задължително прави. Пръв измежду всички акатисти се счита този на св. Богородица. По негов образец са съставени всички останали акатисти в Православната Църква. Общото между всички е това, че съдържат по 13 кондаци и 12 икоса, а накрая завършват с молитва. Акатистът се чете на разпев, като четецът и всички, които слушат стоят прави.

Акатистът е вид усилена молитва и славословие. Той припомня живота, добродетелите и заслугите на Божията Майка за нашето спасение, като ни я посочена като пример на добродетелен живот и така ни увлича към подражание.

Акатистът е и преди всичко възхвала на св. Богородица заради участието й в делото на човешкото спасение. Похвалата за това е вложена в думите на Архангел Гавриил, който я прославя като тази, "чрез която ще изгрее радостта", "чрез която се обновяват тварите", "чрез която падналият Адам бе възвърнат", а "Ева се избави от сълзи". Тайната на Боговъплъщението, в която взима участие Пречистата Дева, предизвиква у ангели и човеци благоговеен страх, тъй като тя се удостоява да стане "Царев престол" и да носи "Онзи, Който всичко държи". За нас, човеците, Пресвета Богородица е "стълба небесна, по която слезе Бог", и "мост, който превежда човеците от земята на небето"

Св.Богородица се възхвалява също така и като помощница, учителка и пътеводителка в духовния живот, като извор на радост и утешение сред житейските скърби за верните. Възхвалява се като Застъпница и Ходатайка за човешкия род пред Божия престол. Силата на нейната молитва произтича от майчинското й дръзновение, като в любовта към човешкия род тя подражава на Божието човеколюбие. Тя е тази, която "умолява праведния Съдия”, чрез която се прощават съгрешенията на мнозина", и която е "за света покров, по-широк от облак". Явила се като нова Ева и Майка на истинския Живот, св. Богородица е Майка на всички, защото предстои пред Бога и принася пред престола Му молитви за всички нас.

Categories: Общи

<<  263 264 265 266 267 [268269  >>