kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Март
2015

Отслужи се панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война

Днес на 03 март 2015 г., когато България отбелязва 137 години от освобождаването си от османска власт, в храм "Св.св. Константин и Елена" гр. Пазарджик Негово Високопреподобие Архимандрит Яков със свещеници от Пазарджишка духовна околия отслужиха панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война. 

               11034279 596941103774262 8908830582666037899 n 

В словото си Архимандрит Яков напомни подвига на всички воини паднали по бойните полета "... Загинали са не само много воини, но и воини Христови, каквито са Баташките мъченици ..." Прикани всички да си направят равносметка: "... Дали сме тяхни достойни чада? Дали защитаваме достойно Вярата и Родината си както тези достойни български чада са сторили? ... Митрополит Климент - Васил Друмев казва: Има Православие у нас, има български народ; няма Православие, няма български народ...". Словото завърши с благословение "Нека Божието благословение да бъде над вас, над чадата ви, над домовете ви! Нека Господ милостиво да чува молитвите ви и да ви дава онова което търсите и искате в тях! Бог да прости всички воини паднали по бойните полета! Честит празник! "

Categories: Общи

01
Март
2015

Изпълни се І-та статия от Богородичния акатист в катедралния храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

петък, 27 февруари 2015 г.

В катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик се отслужи Малко повечерие, на което се прочете първата статия от Богородичния акатист. Богослужението се предстоятелстваше от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия Архимандрит Яков.   

 

Sv.Bogorodica-Chudotvorna ikona Pz

В словото си Архимандрит Яков изказа възхвала към Божията Майка, която особено почитаме на тези вечерни богослужения във великопостните петъци.

 

Богородичен акатист през Великия пост.

 

По време на великия пост в продължение на пет седмици всеки петък вечер се извършва Малко повечерие с Богородичен акатист, разделен на отделни части, а в петък на петата седмица се чете целият Акатист на Пресвета Богородица.

Акатистът /от гр. "акатистос"- неседален/ представлява хвалебно песнопение към Господа, Пресвета Богородица или към някой светия, което християните изпълняват задължително прави. Пръв измежду всички акатисти се счита този на св. Богородица. По негов образец са съставени всички останали акатисти в Православната Църква. Общото между всички е това, че съдържат по 13 кондаци и 12 икоса, а накрая завършват с молитва. Акатистът се чете на разпев, като четецът и всички, които слушат стоят прави.

Акатистът е вид усилена молитва и славословие. Той припомня живота, добродетелите и заслугите на Божията Майка за нашето спасение, като ни я посочена като пример на добродетелен живот и така ни увлича към подражание.

Акатистът е и преди всичко възхвала на св. Богородица заради участието й в делото на човешкото спасение. Похвалата за това е вложена в думите на Архангел Гавриил, който я прославя като тази, "чрез която ще изгрее радостта", "чрез която се обновяват тварите", "чрез която падналият Адам бе възвърнат", а "Ева се избави от сълзи". Тайната на Боговъплъщението, в която взима участие Пречистата Дева, предизвиква у ангели и човеци благоговеен страх, тъй като тя се удостоява да стане "Царев престол" и да носи "Онзи, Който всичко държи". За нас, човеците, Пресвета Богородица е "стълба небесна, по която слезе Бог", и "мост, който превежда човеците от земята на небето"

Св.Богородица се възхвалява също така и като помощница, учителка и пътеводителка в духовния живот, като извор на радост и утешение сред житейските скърби за верните. Възхвалява се като Застъпница и Ходатайка за човешкия род пред Божия престол. Силата на нейната молитва произтича от майчинското й дръзновение, като в любовта към човешкия род тя подражава на Божието човеколюбие. Тя е тази, която "умолява праведния Съдия”, чрез която се прощават съгрешенията на мнозина", и която е "за света покров, по-широк от облак". Явила се като нова Ева и Майка на истинския Живот, св. Богородица е Майка на всички, защото предстои пред Бога и принася пред престола Му молитви за всички нас.

Categories: Общи

01
Март
2015

Покаен канон на Св. Андрей Критски IV част в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ гр. Пазарджик

В храм "Св. вмчк Георги Победоносец", гр. Пазарджик на 26.02.2015 г. - четвъртък беше прочетена последната, четвърта част от покайния канон на св. Андрей Критски. Службата оглави Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия Архимандрит Яков.

 

Categories: Общи

01
Март
2015

Покаен канон на Св. Андрей Критски III част в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик

На 25.02.2015 г. - сряда, в пазарджишката църква „Св. св. Константин и Елена” тържествено беше прочетена третата част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Великото повечерие оглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков.

В края на богослужението Архимандрит Яков изнесе проповед за спасителния път на поста, като насърчи вярващите в стремежа си да достигнат през подвига до светлата радост на Христовото Възкресение.

 

Categories: Общи

01
Март
2015

Покаен канон на Св. Андрей Критски II част в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик

Във вторник (24.02.2015 г.), на първата седмица от Великия пост, в храм „Св. Петка", гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с втора част от покайния канон на Св. Андрей Критски от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия - Архимандрит Яков, съвместно със свещеници от околията.

Categories: Общи

<<  269 270 271 272 273 [274275  >>