kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Март
2015

Празник в храм "Св. Благовещение" с. Црънча

2013-04-28-306На 25 март  храм "Св. Благовещение" с. Црънча отпразнува своя храмов празник. Множество християни се стекоха в храма за да се помолят и изпросят помощта и закрилата на Пресвета Богородица. 

Отслужи се празнична Св. Литургия от Неово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение с протойерей Стефан Йорданов-секретар на Пазарджишка духовна околия.

В словото си архимандрит Яков припомни  на вярващите смисъла и значението на празника Благовещение, както и тайнството на Боговъплъщението. Изтъкна достойнството на Божията Майка и ги призова да се обръщат молитвено към Небесната ни Ходатайка, та по Нейните молитви да преодоляват житейските изпитания и несгоди. Архиерейският наместник поздрави всички присъстващи в храма  и заяви, че вестта, която Архангел Гавраил носи на Богородица е радост за целия свят. 

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 Предстоятелят на храма свещеник Иван Зяпков посрещаше еноряшите и гостите на селото и ги поръсваше със светена вода.

Сред официалните гости бяха: кметът на гр. Пазарджик и кметове на други населени местта.

По традиция се раздаде рибен курбан за здраве.

 

Categories: Общи

12
Март
2015

Свети Николай Чудотворец благослови християните от Пловдивска епархия

На 12 март, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив тържествено бе посрещната частица от св. мощи на свети Николай Мирликийски Чудотворец.

 Молитва към свети Николай Чудотворец пред светите мощи отправиха двамата митрополити.Светата десница бе донесена от Негово Високопреосвещенство митрополит Исая от Кипърската Православна Църква, с благословението на Светия Царски 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай изказа своята благодарност към Негово Високопреосвещенство митрополит Исайя за духовната му подкрепа, за любовта, която винаги е имал към нас и Православната ни света Църква.Ставропигиален манастир „Богородицата на Кико“.

Кипърският митрополит Исайя се обърна към Пловдивския митрополит Николай с думите : „Привеждаме Ви тези свети мощи за освещаване и подкрепа, за духовно възпитание на всички, които вредят на делото на Нашия Спасител Иисус Христос. Бъдете убеден, Ваше Високопреосвещенство, че ръката на свети Николай, както опозори Арий и неговите еретически учения на Първия Вселенски събор, така и днес има способността, чрез силната вяра и молитва на християните да опозори всякакъв вид нападения въхру християните. Чуствам, че Вие преживявате това чудо. Пожелаваме Ви от дълбините на душата си успех във вашето архипастирско дело, да продължите непреклонно Вашата борба в името на вярата и Родината и знайте, че ще бъдем винаги до Вас. Бог да е с Вас и във всяко добро дело да бди над Вас. Лек и спасителен пост за посрещане с радост на Христовото Възкресение.”

Много вярващи християни от Пазарджишка духовна околия дойдоха в храм "Св. Марина" гр. Пловдив, за да се докоснат до светите мощи  и да изпросят благодатта и небесната закрила на Св. Николай Чудотворец за близките си и за богоспасяемата ни духовна околия.

Categories: Общи

10
Март
2015

Скръбна вест

С дълбока скръб ви известяваме, че на 08 март 2015 г. почина

АНГЕЛ ПЕТРОВ ЧОМПАЛОВ  (бай Ангел) - 1924 -2015 г.

Дългогодишен църковен настоятел при църква "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Бай Ангел посвети голяма част от живота си в служение на Бога и Църквата.

На 10 март 2015 г. се отслужи опело в гробищен парк гр. Пазарджик от протойерей Стефан Йорданов - секретар на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със свещеници от Пазарджик, които се помолиха за упокоение на душата на новопредставилия се в Господа Ангел Чомпалов.

Множество хора, близки, познати и приятели присъстваха на погребението, за да се помолят и  простят с бай Ангел.

Свещениците поднесоха венец от името на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик и от Църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично".

Бог да го прости и да му дарува вечно блаженство в Царството небесно!

 

 

Categories: Общи

06
Март
2015

Отслужени Малко повечерие с Богородичен акатист II статия в храм "Св. Троица" гр. Белово

sv.Troica-Belovo" Радвай се, Невесто не невестна!"

Съгласно обявената програма за богослуженията през Великия пост, Негово Високопреподобие Архимандрит Яков, в петък  ( 06.03.2015г.) на втората седмица от Великия пост отслужи, в храм "Св. Троица" гр. Белово Малко повечерие и втора статия от Богородичния акатист.

В богослужението взеха участие свещеници от Пазарджишка духовна околия и отец Николай-предстоятел на храма.

В края на богослужението бяха осветени множество хлебни приношения в чест на Света Богородица.

 


Categories: Общи

05
Март
2015

Съобщение на Пловдивска Света Митрополия

На 5 март 2015г. Върховният касационен съд на Република България постанови определение №123, благодарение на което манастирът „Св.св. Кирик и Юлита” остава за вечни времена Света Обител на Родната ни Света Църква и благочестивия ни православен народ.

Sv.sv.Kirik i Julita

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският  митрополит Николай ще отслужи  Благодарствен молебен и ще отправи специално архипастриско послание до духовенството и православните християни на Пловдивска епрахия в катедралния храм „Успение Богородично”  на 8 март 2Неделя на Великия пост - св. Григорий Палама от 10.00 часа.

Благодарствени молебени ще бъдат отслужени във всички храмове на епархията, а църковните камбани в този ден ще бият тържествено в продължение на половин час от 10.00 ч. до 10.30ч. 

Categories: Общи

<<  270 271 272 273 274 [275276 277  >>