kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Март
2024

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия в град Пазарджик

Ikona Zlatna jabulka

 На 29 март (петък) от 18:00 часа

Негово Високопреосвещенство

† Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи

Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия

в катедрален храм „Успение Богородично“ град Пазарджик.

Владиката ще донесе за поклонение чудотворния образ на

Божията Майка - Златна ябълка.

Приканваме верния Божи народ

 да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия,

принасяйки дължимото поклонение и славословие на

небесната Царица Пресвета Богородица.

25
Март
2024

Панихида по повод една година от кончината на иконом Петър Каръков

В деня на светото Благовещение се изпълни една година от кончината на иконом Петър Каръков, дългогодишен председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ град Пазарджик.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма, където Божият служител полагаше душата си за Христовото стадо в продължение на 30 години, беше отслужена панихида. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Спас Дичев и енорийските свещенослужители там свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Близките на отец Петър и много от енориашите на храма отправиха своите молитви към небесния Божи Престол, изпросвайки за отишлия си от нас достоен свещенослужител Божията милост.

В края на последованието отец Боян се обърна към опечаленото събрание с думи на утеха, твърда вяра в Бога и непоколебима надежда в Неговото безкрайно човеколюбие, което не изпъжда никого от дохождащите при Него с молитва и съкрушение.

След това цялото множество се отправи към гроба на о. Петър пред св. Олтар, където издигнаха още веднъж сърцата си към Вседържителя и със заупокойна молитва изпросиха Неговата милост да се излее щедро над душата на покойника и му дарува прощение на греховете.

Бог да прости отец Петър и го приеме в Своето царство!

25
Март
2024

Храмов празник на църква "Св. Благовещение" в с. Црънча

„Радвай се ти, която събра в едно противоположното; радвай се ти, която съчета девството и раждането!“ /из Акатист на свето Благовещение, икос 8/

На 25 март всяка година християните застават до светата Дева Мариям в нейния дом в Назарет и в тишината на богомислието изживяват заедно с нея дивното събитие на светото Благовещение - свтетият архангел Гавиил иде, изпратен от Бога, и й донася небесния поздрав, който ще пребъде над нея до свършека на вековете: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!” (Лука 1:26-28). Това е чаканата от целия човешки род и предсказана от светия пророк Исаия блага вест за зачеването на Девицата, която ще роди Спасителя на света.

В този ден своя храмов празник отбеляза църквата в пазарджишкото село Црънча, посветена на това превелико събитие, положило началото на човешкото спасение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично” в съседното село Паталеница. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Иван Зяпков и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Жителите на селото от ранно утро заприиждаха към Божия дом, да поднесат цветя и се помолят пред празничната икона на Владичицата на света. Те с трепет изслушаха евангелското повествование за слизането на Светия Дух над пречистата по тяло и душа Дева.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това събитие от човешката история, удивило и ангелските войнства и станало начало на човешкото спасение.

В края на службата о. Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на селото. Той честити празника на всички и се обърна към боголюбивите християни със слово за великата Божия милост, устроила нашето спасение и завръщането ни в изгубеното райско Отечество. Той описа и добродетелите на Пресвета Богородица, превърнали я в одушевен храм, по-широк от небесата, вместил в себе си невместимия Бог и призова да подражаваме на нейната вяра и доверие в Бога.

Накрая наместникът отправи своите благопожелания към присъстващите и техните семейства за мир, телесно здраве и душевно спасение. Празникът завърши с многолетствие.

23
Март
2024

Съборна света Литургия за Тодорова събота в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

В първата събота на Великия пост сърцата ни се изпълват с радост и надежда в Божието милосърдие и любов към верните Нему души. В този ден Христовата Църква спомня великата грижа на Твореца за създанието Му, когато свети великомъченик Теодор Тирон се явява на Константинополския архиепископ Евдоксий по време на управлението на Юлиан Отстъпник (332-363 г.), тъй като императорът по време на Великия пост решава да се подиграе с християните и поръчва тайно да се поръсят с идоложертвена кръв всички постни храни на пазара. При явяването си на тогавашния патриарх светецът предупреждава да не се купуват стоки от тържището, а да варят коливо – жито с мед, предпазвайки по този начин християните от нарушаване на поста.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров.

Голямо множество боголюбиви християни пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като бяха подготвили сърцата си със строг пост, усърдна молитва и искрено покаяние за сторените грехове през изминалите дни от светата Четиридесетница.

В края на службата отец Боян изтъкна важността на поста, засвидетелствана днес. Той описа дяволските козни, които се опитват да ни убедят, че постът е ненужен и които днешният празник изобличава като лъжливи и пагубни. Наместникът изказа радостта си, която днес изпълва и небесата, че не един, а много са каещите се грешници, спазващи Евангелските заповеди и с пост и молитва побеждаващи поднебесните духове на злобата.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на присъстващите и честити на всички празника.

22
Март
2024

Малко повечерие с първа статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

„Радвай се, таинице на неизказания Божи съвет; радвай се, тиха вяра на молещите се!“ (из Акатиста на Пресвета Богородица)

Във вечерните часове на петъците от Великия пост християните прибягват към покрова и закрилата на небесната Царица - Пресвета Богородица. Те се събират в храмовете, откъдето възнасят песни на възхвала в чест на Небесната Царица. Тогава по всички храмове на светата Църква се чете Акатиста на светата Дева.

В първия петък от поста с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев възглави Малкото повечерие с първата статия от боговдъхновения текст в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съборното богослужение взеха участие председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев и енорийският свещеник там отец Хрисант Хитов, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

След като о. Боян прекади храма и богомолците, всички се подредиха пред чудотворния образ на най-голямата Застъпница на искрено каещите се, където беше прочетена първата част от нейния Акатист. Обичащите Небесната Царица християни с радост взеха участие в нейната възхвала. Застанали пред чудотворния й образ в храма, с духовните си очи те съзерцаваха нейната небесна чистота и слава. С едно сърце те отпяваха ведно с духовниците припевите на отделните части, викайки към Богоматер "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Родилата благия Бог, изпросвайки нейната всепобедна помощ и всегдашна закрила над Христовите последователи.

След това по традиция бяха благословени принесените от вярващия народ хлябове за благословение и подкрепа в края на тази строгопостна седмица.

След службата отец Боян се обърна към богомолците със слово за кротостта, смирението и послушанието на света Богородица и я посочи за най-верен учител в живота. Наместникът изказа своята увереност, че винаги и пред нас има възможността да постъпваме с благост и кротост във всяка ситуация и призова към това именно да се стремим – винаги с добро да се отнасяме към хората, с търпение да посрещаме каквото и да ни поднесе денят и да се възползваме дори от най-малката възможност да направим някому добро.

Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над верния Божи народ.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>