kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
30
Април
2021

Велики петък - Царски часове, Вечерня с изнасянето на светата Плащаница в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

Сутринта на Велики петък се отслужва особено богослужебно последование – Царски часове и вечерня. В този ден, в който нашият Спасител и Господ Иисус Христос бе осъден и разпнат заради греховете на човеците, християните се събират в храма, за да се поклонят на величието на Голготската Саможертва.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик.

В началото отец Боян изнесе светото Евангелие в центъра на храма на поставен пред Разпятието аналой и от там прочете полагащите се по време на часовете евангелски четива, изобразяващи отново в сърцата ни последните минути от живота, безчестния съд и страданията на Спасителя.

По време на вечернята беше изнесена и поставена на специално приготвената кувуклия светата Плащаница, символизираща мъртвото Христово тяло, поставено в нов гроб, над която по-късно да бъде извършено и опелото Христово.

Енориашите и гостите на храма сведоха глави и се преклониха пред самопожертвалия се заради нас Спасител.


29
Април
2021

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

„Този, Който се облича със светлина като с дреха, стоеше гол пред съда и плесници приемаше по лицето от ръце, които създаде. Беззаконните люде приковаха на кръст Господа на славата. Тогава църковната завеса се раздра, слънцето се помрачи, като не търпеше да гледа оскърбяван Бога, пред Когото всичко трепери“ /из църковните песнопения на Страстната седмица/.

На Велики четвъртък вечерта започват най-тъжните богослужебни последования на годината – възпоменанията на Господните страсти. Тогава става и изнасянето на Христовото Разпятие. Този трепетен момент е част от последованието на 12-те евангелия, които съдържат дванадесет откъса от Новия завет, разказващи за Христовите страдания.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужи служащият в храма свещ. Максим Ничев.

Свещениците се редуваха в четенето на евангелските откъси, изобразяващи в сърцата на вярващите най-трагичните моменти от историята на човешкия род - богопредателството, Христовите страдания и кръстна смърт.

След изчитане на петото поред евангелие в центъра на храма беше изнесено Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Негов ученик свети апостол Йоан. Всички се поклониха пред Разпнатия заради нашите грехове, осъден без вина и грях Господ.

В края на службата отец Боян прочете слово за двата пътя, които стоят пред нозете на човеците, и които ние ден след ден избираме да следваме. Той припомни как един от най-приближените Христови ученици се отвърна от пътя на спасението и стана окаян предател, а блудната жена се отказа от пътя на греха и стана равна на мироносиците. Отец Боян измоли Бога да ни пази от това един ден да станем Негови предатели и благопожела винаги да следваме с делата си пътя на вярата и любовта, та да се окажем верни последователи на издигнатия от земята и привлякъл ни към Себе си Христос.

Накрая наместникът преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички.

29
Април
2021

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик на Велики четвъртък

Всяка година на Велики четвъртък православните християни боядисват червени яйца, символ на Христовото Възкресение, които след това подаряват на близките си или се чукват с тях с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!". Тази благочестива традиция води началото си от светата мироносица Мария Магдалина, която по този начин възвестила на Римския император Тиберий I чудото на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и тази година Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха деца от енорията, гости на храма и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик, придружени лично от своя директор г-жа Галина Барова. Те се поклониха пред чудотворния образ на Божията Майка в храма и бяха помазани с осветения на маслосвета елей от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев.

На специално приготвени в градинката пред храма маси децата боядисаха повече от 300 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора село Главиница. Учениците бяха подготвили и картички за Великден, които да допринесат още повече за утехата и радостта на нашите баби и дядовци.

След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а отец Боян дари всяко едно от малките християнчета с копие на чудотворната икона на света Богородица. Изпълнени с радост и доволство от доброто дело, всички се снимаха за спомен пред катедралния храм.

Отец Боян занесе лично дара за благословение на живеещите в домовете за стари хора и поднесе своя благослов за телесно и духовно здраве, мир и благодатно посрещане Празника на празниците.

29
Април
2021

Василиева света Литургия за Велики четвъртък в катедралата на Пазарджик

На Велики четвъртък по време на Тайната вечеря в Йерусалимската горница нашият Господ Иисус Христос дал на всички пример на велико смирение, като преди вечерята умил нозете на Своите ученици, показвайки ни с това, че сме дошли на света не да ни служат, а самите ние да служим на нашите ближни и установил св. тайнство Евхаристия – светото Причастие, като Сам причастил светите апостоли. В този ден в храмовете на светата Вселенска и Апостолска Църква се възпоменава тази необятна Божия любов и милост, която Христос оставя на човеците, преди да отиде при Своя Небесен Отец и с която ни дава възможност да приемаме Неговото истинско Тяло и Кръв по време на св. Литургия, та като приемем Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Василиева литургия, възглавена от архиерейския наместник на града ик. Боян Кочев. В съслужение с него беше енорийският свещеник Максим Ничев.

Верните християни взеха участие в светата богослужба, благодарейки на Спасителя за Неговия промисъл и всегдашна грижа за душите на хората. Голяма част от тях пристъпиха към светите Тайни и седнаха на постланата преди почти 2000 години Господня трапеза, причастявайки се с Неговото честно Тяло и животворяща Кръв.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит над всички и прочете проповед, припомняйки събитията, станали на Велики четвъртък - Божественото умиване нозете на апостолите, Тайната вечеря и установяването на тайнство свето Причастие, усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина на Елеонската планина преди Неговите страдания и предателството на Иуда. Той призова никога да не забравяме великата Божия милост към нас, а винаги с благодарни и очистени сърца да пристъпваме към Тайнството на Тайнствата - светата Евхаристия.

28
Април
2021

Малко повечерие и Велик маслосвет в катедралата на Пазарджик

На Велики четвъртък в храмовете на Православната църква се отслужва последованието на Великия маслосвет, за душевно и телесно здраве на всички. Съгласно Окръжно на митрополит Николай от 23 април, предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса Covid-19, в съобразяване и изпълнение на Окръжното на Св. Синод на БПЦ - БП от 30.03.2020 г., светото Тайнство беше отслужено в навечерието на празника, в сряда вечерта след Малкото повечерие.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави богослужението в пазарджишката катедрала „Успение Богородично”. В съслужение с него беше енорийският свещеник в храма отец Максим Ничев.

След края на Малкото повечерие вярващите се събраха в центъра на църквата, където пред светото Евангелие духовниците отправиха молитвите си към Всеподателя Бога да прости греховете и прегрешенията на всички, като благослови принесените елей и вино, които да послужат за изцеление на душевните и телесни болки. След прочитане на всяко от седемте евангелски четива и нарочните молитви, свещениците помазваха присъстващите с осветените елей и вино.

Накрая отец Боян се обърна към всички с утешително слово в скърбите и немощите, благодарейки на милостивия Бог, че намираме упование в храмовете на светата ни Църква. Той припомни значението на светото Тайнство, установено и оставено ни от нашия Господ Иисус Христос и очистващо човека от следствието от греховете – болестите.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>