kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Септември
2021

✝ 11 Неделя след Петдесетница. Съборна света Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5 септември, ✝11 Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и енорийският свещеник Максим Ничев.

Верните християни чуха литургийното евангелско четиво, спомнящо притчата за немилостивия слуга, комуто господарят простил огромен дълг, а той не се смилил над ближния си за многократно по-малко задължение. Те изпросиха от Бога дара на любовта, който кара човек да прощава грешките на ближните и е най-верният път към мира в душата и с хората. Всички единомислено изповядаха Символа на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите с проповед за злопаметността, която е голяма спънка в духовния ни живот и е чужда на Божията благодат. Наместникът припомни, че всемилостивият Господ всичко ще ни прости, ако види, че у нас няма злопаметност, но че душата ни е незлобива и миролюбива, защото Сам ни уверява: ”Прощавайте, и простени ще бъдете”. Той припомни, че всички Божии угодници са се отличавали с най-голяма любов към ближните, която се е проявявала в снизходителното им отношение към техните недостатъци и призова да им подражаваме, та мирът и братолюбието да изпълнят и нашите сърца.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства.

04
Септември
2021

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за празника на град Септември

В първия съботен ден на месец септември своя празник отбелязва град Септември, Пазарджишка духовна околия. В началото на този есенен месец преди 57 години населеното място е обявено за град и от тогава жителите му с благодарност спомнят това важно събитие от историята на своя роден край.

Особено щастие изпълни сърцата им тази година, защото да ги благослови по случай техния празник в града дойде лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Преди началото на тържествата епархийският архиерей беше официален гост на празничната сесия на Общинския съвет в града, по време на която единодушно беше решено за почетен гражданин да бъде избран инж. Емил Йончев, изпълнителен директор на вагоностроителния завод „Коловаг“ АД град Септември, най-големият работодател в общината. Инициативата е по предложение на ЦН на новопостроения храм „Св. цар Борис-Михаил“ в града, основен ктитор на който е г-н Йончев. В края на заседанието на Общинския съвет митрополит Николай се обърна към присъстващите с приветствено слово, с което благодари на кмета на Общината г-жа Васка Рачева и на г-н Йончев за високото църковно и родолюбиво самосъзнание, с което те показват своето отношение към светата Църква и към Божия дом като към биещото сърце във всяко населено място, туптящо с импулсите на Божията благодат. Митрополитът благодари и на общинските съветници за тяхното единомислие и единодушие за полза на живеещите на територията на общината, с което са пример за обединение в решаването на важни за хората проблеми.

След това на сцената на градския площад владиката отслужи благодарствен молебен и отправи своите архипастирски молитви за благоденствието, мира и спасението на жителите и гостите на град Септември. С него съслужиха викарият му – Знеполският епископ Арсений, йеромонах Максим, архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев, председателят на храм „Св. цар Борис-Михаил“ ик. Йордан Василев и митрополитският дякон Ангел Ангелов. На молебена присъстваха кметът на Общината г-жа Рачева, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, народният представител г-н Стефан Мирев, служители на общинската администрация, кметове на населени места и много гости на празника.

22
Август
2021

✝ 9 Неделя след Петдесетница. Съборна света Литургия в храм "Св. пр. Илия" с. Величково

На 22 август, ✝9 Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. пр. Илия” с. Величково беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и председателят на храма свещ. Иван Зяпков. Молитвено участие в службата взе служащият в катедралата на Пазарджик свещ. Спас Дичев, който изпълни и клиросните песнопения на светата богослужба.

Събралите се на молитва в Господния дом жители и гости на селото издигнаха духовния си взор към Небесата и изпросиха за себе си и своите близки телесно здраве и душевно спасение. Всички единомислено изповядаха Символа на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово върху литургийното евангелско четиво. Той обърна внимание на това, как докато гледаше Спасителя, свети апостол Петър ходеше по водата, но когато отвърна погледа си от Него, започна да потъва. Наместникът увери, че докато гледаме с очите на душата си Бога, живеейки живота на светата Църква и участвайки в нейните тайнства, нито една вълна от бушуващото около нас бурно море на греха не може да ни навреди. Но дори да проявим маловерие и започнем да потъваме, да викаме с думите на апостола „Господи, избави ме!” и да имаме твърдата увереност, че Христос ще подаде и на нас Своята милваща Бащинска десница.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства.

Отец Иван раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

18
Август
2021

Храмов празник на параклиса "Св. мчци Флор и Лавър" в местността Добра вода

На 18-и август наред с Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец Църквата почита паметта и на двамата братя по плът, но преди всичко по дух - св. мчци Флор и Лавър. В този ден своя храмов празник посреща параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 7 километра над пазарджишкото село Дебръщица. Някога на мястото е имало православен манастир, разрушен през време на Османското робство.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Стефан Йорданов и прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара” с. Варвара. Молитвено участие в службата взе свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” с. Црънча.

Поклонниците пристъпваха с благоговение към чудотворния образ на мъчениците, който беше изложен през време на службата, изпросвайки тяхната молитвена закрила и помощ пред Всеподателя Бога.

В края на службата о. Боян поздрави малкото Христово стадо, дошло от далеч да почете подвига на светите мъченици. Той припомни как двамата братя не пожалиха младостта и таланта си и избраха да запазят вярата си пред възможността за бляскава кариера, ако се отрекат от Бога. Заради тази си вяра те вършеха чудеса още приживе, а и след смъртта си, а техният пример и подвиг са живи и до днес и са вдъхновение и опора за много вярващи души. Наместникът изтъкна, че чудесата се случват там, където има вяра и не чудесата раждат вяра, а вярата ражда чудеса. Но най-голямото чудо на всички светии не са изцеленията или мироточенето, а чудото на техния свят живот, независимо къде и в какво време са живели, и нека и ние следваме техния пример и се окичваме с вяра и добродетели като с живи цветя.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и всички присъстващи и възгласи многолетствие, изпято от всички.

От своя страна отец Стефан благодари на всички, дошли заедно да се помолят през време на светата Божествена Литургия. Той поднесе на наместника прекрасен букет с цветя и благопожела на всички здраве и благоденствие.

15
Август
2021

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Божествена света Литургия за Успение Богородично в катедралата на град Пазрджик

Денят 15 август е един от най-радостните в живота на православните християни. В този ден те бързат от ранни зори към Божия дом, да отправят своите благодарности и молитви към небесната Закрилница на верния боголюбив народ – Пресвета Богородица, отбелязвайки деня на нейното славно Успение.

Двойно по-голяма беше радостта на енориашите и гостите на катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, която тази година в деня на своя храмов празник посрещна и своя архипастир - Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, който отслужи празничната света Божествена Златоустова Литургия.

С владиката в радостта на празника съслужиха йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив, както и свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеноиконом Петър Каръков, председател на храм „Св. Св. Константин и Елена” гр. Пазарджик, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги” гр. Пазарджик, свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Храмът беше изпълнен с вярващи, дошли да се поклонят пред непосрамващата Застъпница за християните. Сред тях бяха директорът на ОДМВР Пазарджик ст. комисар Петко Шотлеков, директорът на ЦСПП Пазарджик при Академията на МВР комисар Станимир Калоферов, началникът на Военно окръжие Пазарджик подп. Петър Петров, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, инж. Георги Делчев, жители и гости на града. Голямо множество от присъстващите пристъпиха към  светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха подготвили с усърден пост в покаяние и молитва.

В края на службата митрополит Николай честити празника и имения ден на носещите името на Божията Майка. Владиката се обърна към присъстващите с боговдъхновено слово за нелъжовното смирение, изпълнило гърдите на светата Дева и накарало Бог да погледне милостно на нея, а всички родове да я облажават като Богородителка. „Със своята чистота и смирение Света Богородица стана оня мост, който ни сведе Божията милост до земята, до човеците. Тя е оная стълба, която възкачи човеците от земята на небето. Тя е оня облак, който покри цялото човечество от Божия гняв. Тя е, която ни примири с Бога“, каза митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Йлиян и изпято от всички присъстващи.

През целия ден пред чудотворната икона на Пресвета Богородица в катедралния храм на Пазарджик се извиваше опашка от вярващи, дошли да се поклонят пред Богоматер.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>