kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Юни
2022

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето - 01.06.2022 г. (Подробен репортаж)

Интелектуална игра

Една от състезателните дисциплини в Детския спортен празник в Баткунския манастир беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 32 точки. Митрополит Яков лично раздаде състезателните листа, а децата трябваше да покажат знания за вярата, съобразителност, бързина на четене и разбиране. Тази година въпросите бяха по-трудни и никой не успя да се справи без грешка.  Най-добре се представи отборът на белите ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара с резултат от 24 точки. Изненадващо червените от Септември и зелените от Пазарджик се оказаха с равен брой точки - по 21. Така се наложи журито да им постави допълнителни задачи, в които да премерят знанията си. С резултат 9 на 8 и минимална преднина от една точка за второто място се пребориха червените, а зелените останаха трети.

Интелектуалната игра бе първата надпревара, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката за Интелектуалната игра -1 стр., 2 стр.

И тази година участниците в тази дисциплина бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. В края на спортния празник посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

Рисунка на асфалт

Децата създадоха чудесна празнична атмосфера с рисунките си на асфалт. Отборите на ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара, НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик и СУ "Христо Ботев" гр. Септември избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Зададената тема и тази година беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за рисуване.

Накрая всеки отбор показа своята рисунка и обясни какво е избрал да изобрази и посланието, което се съдържа в него. Иконографът свещеник Димитър Пеев коментира творбите, най-доброто в тях по отношение на композиция, комбинация на цветовете, замисъл. Той похвали децата, затова че картините бяха изпълнени с много радост, доброта и щастие.

И тази година по традиция манастирът беше представен от свой отбор художници, които рисуваха на асфалт. Те бяха облечени в небесно сини екипи и проявиха старание и усърдие да изразят всеобщото радостно настроение от празника в красивите си рисунки.

Митрополит Яков награди всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите участваха с по трима състезатели. Тази година децата имаха задача да проявят таланта си, като сътворят подходяща украса за храмовата икона на Баткунския манастир - на светите апостоли Петър и Павел. Те имаха на разположение богата гама от цветове различни видове хартия и картон, а също и сребърно и златно фолио. Времето за работа беше кратко, което също беше важен фактор, с който да се съобразят. Участниците подходиха много старателно към задачата, като всеки отбор прояви нужното усърдие, показа екипна работа и внимание към детайлите.

След предаване на работите, в присъствието на представители на училищата, комисия се зае да определи класирането. Отец Димитър отново имаше нелеката задача да коментира художественото изпълнение – цветове, комбинации, изработка. С обсъждане и гласуване журито отличи на първо място творбата на червения отбор, на второ място бе класиран отборът на зелените, а на трето - на белите.

Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1 юни. Главен съдия беше икон. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра. Тази година момичетата не бяха само публика, а се включиха активно и показаха похвални футболни умения.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици и учители.

На първо място, с две категорични победи, се класира отборът на зелените от НУ "Васил Друмев". Втори, с една победа и една загуба, бяха червените от Септември, а трети - белите от Варвара.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара : НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик - 0:6

ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара : СУ "Христо Ботев" гр. Септември - 0:6

НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик : СУ "Христо Ботев" гр. Септември - 5:0

1 място - НУ "Васил Друмев" с 6 точки

2 място - СУ "Христо Ботев" с 3 точки

3 място - ОУ „Н. Й. Вапцаров” с 0 точки

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 3 момчета и 2 момичета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно червеното флагче, като пробягат определената дистанция. Два хронометъра засичаха точното време.

След сумиране на резултатите беше определено: на първо място се класира отборът на НУ "Васил Друмев" с общо време 56,88 секунди, на второ - СУ "Христо Ботев" с 58,75 секунди, а на трето - ОУ „Н. Й. Вапцаров” с 64,15 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници.

И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени лично от митрополит Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината "Теглене на въже", която беше и последна. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше с викове и аплодисменти участниците.

В първото теглене зелените момчета победиха белите. Същото се повтори и при момичетата. След това белите момчета победиха с много труд в един оспорван двубой червените, но при момичетата нещата бяха наобратно - спечелиха червените. В последните дърпания зелените момчета и зелените момчета бяха по-силни от червените. Така, с четири категорични победи, зелените се класираха за първото място. Белите и червените обаче се оказаха с равен брой точки. За да се преборят за второто място, двата отбора излъчиха по 3 момичета и 3 момчета за финално теглене. В него силите отново бяха съвсем равнопоставени и след доста продължителни и напрегнати секунди, най-накрая белите успяха да издърпат флагчето в своята половина и така заслужено да спечелят второто място.

В края на спортния празник децата бяха изпълнени с радост от това, че са имали възможност да покажат своите умения и дарования, да приложат плодовете на усърдието и трудолюбието си. И най-вече - всички бяха усетили Божията благодат в прегръдката на прекрасния Баткунски манастир.

02
Юни
2022

Водосвет по повод Възнесение Господне в град Септември

Светлият християнски празник Възнесение Господне се отбелязва с особена тържественост в град Септември. По традиция всяка година на този ден се организира събор.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи водосвет за здравето и благоденствието на жителите на града и околните села. В съслужение с него бяха иконом Йордан Василев, свещ. Николай Генев и свещ. Николай Генов, служащи в храмовете на града и прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара” в близкото село, носещо името на светата великомъченица.

На богослужението, което беше отслужено на централната трибуна, присъстваха кметът на Общината г-жа Васка Рачева, народните представители г-жа Екатерина Захариева и г-н Стефан Мирев, областният управител г-н Андрей Гечев, председателят на Общинския съвет в града г-н Кирил Тодорин, общински съветници, официални лица от общинското ръководство, както и повечето от кметовете на населени места в общината.

След службата отец Боян честити празника на всички. Той преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и благопожела на кмета и жителите на Септември уверено да вървят по стъпките на Възнеслия се Господ по небесната стълбица към сладкия рай.

02
Юни
2022

✝ Възнесение Господне - Храмов празник в село Юнаците

„Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: Аз съм с вас и никой не може да е против вас” (Кондак на празника)

В четвъртъка на шестата седмица след Възкресение Христово християните съпреживяват чудното и дивно Христово Възнесение на небесата, с което Той завърши Своето спасително дело и освети небесната пътека към Своето Царство.

В този ден своя храмов празник посреща църквата в село Юнаците. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателя на храма прот. Йоан Иванов.

Службата беше уважена от кмета на селото г-н Стоян Кузев, който заедно със своите съжители отправи своите благодарности и молитви към Спасителя на света Христос. Ведно с духовниците богомолците изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника на селото и имения ден на имениците. Той се обърна към вярващите със слово за празника, поощрявайки всички да вървят по Христовите стъпки към небесното царство.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След светата Литургия свещениците благословиха приготвения от кметството празничен обяд.

01
Юни
2022

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

1 юни и тази година се превърна в двоен празник за ученици от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година това бяха СУ „Христо Ботев” гр. Септември, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара и НУ "Васил Друмев" от гр. Пазарджик с ученици от възрастова група 1-4 клас. Празнично украсените манастирски поляни събраха повече от сто участници, обединени във вярата си в Бога. И този път децата на свещениците и църковнослужителите от Пазарджик съставиха манастирския отбор. Облечени в сини тениски те дойдоха да изобразят своята радост от празника в множество рисунки на асфалт.

Както всяка година празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, манастирският брат йеромонах Йоаким, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров, служащ в храм „Св. Богородица” гр. Пазарджик и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да изпрати Своя небесен благослов над децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

От църквата участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. С бели екипи се състезаваха децата на село Варвара, със зелени – тези от Пазарджик, а в червено бяха децата на град Септември. Строени в редици, образуващи трибагреник, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Друмев". Непосредствено след това се подредиха отборите на СУ "Христо Ботев" и ОУ "Н.Й. Вапцаров".

Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света.

Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. Най-големият подарък за тях бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините можете да откриете в подробния репортаж от спортния празник.

29
Май
2022

Детски празник в село Дъбравите

В неделята на 29 май, в навечерието на Празника на детето – 1 юни, кметството на беловското село Дъбравите организира тържество за своите деца. По покана на кмета г-жа Наташа Соколова официален гост на тържеството беше архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него бяха и секретарят на пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храм „Св. Николай” в селото прот. Йоан Иванов.

Преди началото на празника отец Боян поздрави децата и техните родители. Той покани при себе си 10 годишния Венцислав и му поднесе скромен подарък – детска Библия и икона на свети Николай, покровител на селото. Повод за това беше постъпката на малкия християнин, който в началото на месеца научил, че хората събират средства за отбелязване на храмовия празник на църквата на 9 май, при което занесъл своята лична касичка на родителите си с желанието тя да бъде отворена и събраните пари да бъдат дарени на храма. Отец Боян благодари на момчето, което само засвидетелства, че с голям интерес посещава часовете по Вероучение в училището в Белово, а също и на неговите родители за възпитанието във вяра и благочестие и благопожела всички да последват неговия благороден пример на жертвеност и любов.

От името на кметството г-жа Соколова поднесе на Венци благодарствена грамота.

Гостите бяха почерпени с прекрасна пита, лично омесена от кмета на селото.

Празникът продължи с интересна програма с много игри и забавления за децата.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>