kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Ноември
2022

ПРЕДСТОЯЩО: Митрополит Николай ще освети кръст над село Црънча

phoca thumb l dsc 7806

 

На 8 ноември - Архангеловден,

от 13.00 часа

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще освети

новоиздигнатия кръст

над село Црънча

и ще благослови

жителите на Пазарджишка

духовна околия.

07
Ноември
2022

Празнична вечерня в чест на св. архангел Михаил и другите безплътни сили

В навечерието на празника на ангелското войнство – Събор на св. арх. Михаил, в параклиса „Св. Архангели”, намиращ се в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена празнична Вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия свещ. Димитър Пеев и енорийските свещенослужители свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Енориашите на храма изпълниха параклиса, посветен на светите небесни сили, и с радост съучастваха в песнопенията и молитвословията на вечерното богослужение.

В края на службата отец Боян преподаде на вярващите архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към църковното изпълнение със слово за ангелското достойнство. Наместникът разказа как първият и най-светъл ангел – Денница беше свален в преизподнята от гордостта и че именно гордостта свали и нас от рая на земята, а сега иска да ни свали от земята в ада, по думите на свети Паисий Светогорец. Същевременно пък не друго, а любовта и послушанието към Бога изпълниха с ревност и сила светия архангел Михаил, който поведе победоносното небесно войнство срещу противниците на Бога. Отец Боян припомни също, че най-близкият и бърз наш помощник е нашият ангел-хранител, даден ни от Бога при светото Кръщение и призова да не го огорчаваме, принуждавайки го да живее с нашите грехове, а да се стараем самите ние да съхраним равноагнелното достойнство, получено в Кръщелния купел.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите.

Беше провъзгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

06
Ноември
2022

✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

В неделния ден на 6 ноември, ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и енорийският свещеник отец Максим Ничев.

Както всяка неделя, верният Божи народ дойде да потърси утеха в прегръдката на Господния дом, да принесе своите благодарности и възнесе молитвите си към Бога, към Неговата свята Майка и Божиите угодници.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво. Вярващите съпреживяха отново радостта на изцерената кръвоточива жена, потрошила имота си в търсене на здраве, но не намерила такова от човеци, а получила двойно – духовно и телесно, след като с вяра пристъпила към небесния Лекар. Също така те заедно с началника на синагогата Иаир съпреживяха неговата скръб по починалото му дете и радостта му от нейното възкресение от владеещия над живота и смъртта Бог.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. Той се обърна към вярващите със слово за Божиите знаци, предвещаващи Неговото славно Второ пришествие. Наместникът припомни Господните увещания да бодърствуваме, да се молим непрестанно и неотклонно, да вършим дела на любов и милосърдие, за да се храним и ние с изпълнението на Божиите заповеди. Във връзка с това той призова да се съберем в първите часове на следващата неделя на поредното за околията всенощно бдение в началото на Рождественския пост, за да изпросим от Раждащия се Младенец крепост във вярата и спасителен подвиг.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и техните семейства.

05
Ноември
2022

Заупокойна света Литургия и панихида за Архангелова задушница в катедралата на Пазарджик

На Архангелова задушница – съботния ден преди празника на свети архангел Михаил, вярващите си спомнят молитвено преждепочившите свои близки и сродници. В този ден сърцата на всички се изпълват с най-топли чувства и се издигат пред Престола на Вседържителя, Който не е Бог на мъртви, а на живи, за да изпросят Неговото човеколюбие и непостижима милост към нашите скъпи покойници.

В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийския свещеник в храма отец Максим Ничев.

По време на светата Литургия на отреденото място свещениците от името на цялото църковно изпълнение отправиха нарочна заупокойна ектения, през време на която споменаха имената на всички записани от техните близки покойници, изпросвайки от милосърдния Господ да настани душите им в място светло и злачно, дето няма болка, няма печал, няма въздишки.

След края на службата отец Боян прочете проповед, в която описа какво можем да сторим за душите на отишлите си от тоя свят наши любими хора, които са преминали с душите си във вечността. Наместникът даде за пример панихидите, домашните молитви, добрите дела в тяхна памет, но особено обърна внимание на поменуването на Божествената литургия, което съгласно учението на Църквата е най-важно и нищо по-добро и по-голямо не можем да сторим за тях, от това да им подадем имената за поменуване при литургията.

След това беше отслужена обща панихида. Духовниците и миряните се събраха около приносите, приготвени по издревна традиция за раздаване и от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги приеме в райското блаженство.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>