kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
19
Декември
2021

✝ Неделя пред Рождество Христово - съборна света Литургия в град Белово

На 19 декември, ✝Неделя пред Рождество Христово, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Св. Троица” гр. Белово беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев, икон. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий” гр. Септември и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”. Молитвено участие в службата взе и енорийският свещеник отец Димитър Иванов, който заедно с певиците изпълни утренните и литургийните песнопения.

Храмът от рано се изпълни с боголюбиви християни, чиито сърца с трепет очакват радостта на настъпващите празници. Някои от тях пристъпиха към светото Причастие след надлежна подготовка в покаяние, пост и молитва.

В края на службата отец Боян се обърна към присъстващите със слово за богатството на светата Църква, пребивавайки в която ние имаме възможност да общуваме с Бога, Неговата Майка и Божиите угодници. Наместникът припомни, че през време на поста ние влизаме в скришната стаичка на нашето сърце, почистваме я, подреждаме я, проветряваме я, за я превърнем в топли ясли, където да влезе скъпият небесен Гост – Всесветият Витлеемски Младенец.

Накрая о. Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите.

След службата беше отслужена панихида за упокой на починалите християни от енорията.

От името на енориашите презвитерата на отец Николай поднесе на наместника специално приготвена постна питка и стръкче здравец с благодарност за прекрасната служба, превърнала се в истинско духовно тържество за всички.

16
Декември
2021

Водосвет в отделението по УНГ в МБАЛ Пазарджик

На 16 декември в Отделението по ушни, носни и гърлени болести в МБАЛ-Пазарджик беше отслужен водосвет по покана на ръководството на болничното заведение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на Пазарджик и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги” с. Голямо Белово.

След инициатива от страна на колектива на Отделението и неговия началник д-р Костадин Златарев и с решение на Съвета на директорите при МБАЛ Пазарджик на Отделението по УНГ в здравното заведение е дадено името на дългогодишния негов ръководител, преподавател и учител на поколения лекари доц. д-р Любомир Петков, който почина през миналата година. Във фоайето е поставен и барелеф на републиканския специалист по УНГ болести, който освен че преподава във филиала на Пловдивския медицински институт в Пазарджик, е изнасял лекции и подготвял студенти в Пловдив и Стара Загора. Доц. Петков е бил методически ръководител и е извършвал сложни животоспасяващи операции в цялата страна. На тържеството присъстваха директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, главната мед. сестра Еленка Станчева, много лекари, сестри, санитари и персонал от отделението по УНГ, както и семейството на доц. Петков.

След като поръси присъстващите със светена вода, отец Боян благодари на медицинските работници за всеотдайната им грижа за страдащите и скърбящите. Той засвидетелства всеобщата признателност и благодарност на православните християни към неуморния, саможертвен труд на българските медицински работници и благопожела настъпващото време на Рождеството да донесе на тях и техните семейства мир, здраве и благоденствие.

Празникът завърши с многолетствие.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов връчи на д-р Златарев благодарствено отличие с признателност за неговия и на колегите му неуморен труд и професионализъм. Накрая всички се снимаха за спомен от този паметен за град Пазарджик ден.

12
Декември
2021

Коледна елха в Баткунската света обител

На 12 декември 2021 година в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" с. Паталеница с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай се състоя традиционното украсяване на коледното дръвче, намиращо се в двора на обителта. По покана на игумена – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, децата на свещеници, иподякони на Пазарджишка духовна околия и гостуващи в обителта с Рождественска радост в сърцата сами опаковаха и накичиха коледната елха с лакомства, цветни топки и лампички.

Игуменът на манастира митрополит Яков както винаги награди работливите Христолюбци с подаръци, след което покани скъпите си гости да споделят постната манастирска трапеза.

И тази година денят беше истински празник за малки и големи, които предвкусиха сладостта от наближаващия светъл християнски празник на раждащия се Богомладенец.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>