kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Май
2024

Митрополит Николай отслужи благодарствен молебен за празника на Пазарджик

На 21 май Светата Православна Църква почита светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена. Особено тържествен е този ден за жителите и гостите на град Пазарджик, тъй като с решение на Общинския съвет от преди близо 90 години денят е определен за негов празник, а светият цар Константин и неговата свята майка царица Елена са избрани да бъдат небесни покровители и закрилници на града. В по-ново време тази година беше отбелязан 38-ят пореден ден от радостта на пазарджиклии.

Неизмеримо по-голяма беше духовната радост за Божия народ в празничния ден тази година. Вярващият народ се събра в градската църква, посветена на светите боговенчани царе Константин и Елена и отбелязваща днес своя храмов празник, където посрещна своя епархийски митрополит - Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Владиката доведе със себе си и скъп гост – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, доскорошен архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, за когото в сърцата на пазарджиклии завинаги остана топъл спомен.

Двамата митрополити взеха молитвено участие в светата Литургия, отслужена с благословението на митрополит Николай от Негово Високопреподобие архимандрит Максим. С него в радостта на празника съслужиха протосингелът на Пловдивска епархия ст. икон. Тодор Хаджиев, архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, свещениците от града прот. Петко Еленкин, свещ. Максим Ничев, свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Николай Ангелчов, свещ. Димитър Пеев от с. Братаница, енорийският свещеник в храма отец Хрисант Хитов и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Спас Дичев, свещ. Стоян Стоянов от храмовото духовенство, свещ. Димитър Милков от с. Динката, свещ. Николай Генов от храм „Св. Петка“ в града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ под диригентството на протопсалт Георги Радев.

Начело на многобройните богомолци, дошли да отдадат почит и благодарност към равноапостолното дело на свети Константин Велики и света Елена, на службата присъстваха кметът на град Пазарджик г-н Петър Куленски, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, народни представители, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, началникът на Военното окръжие в града подп. Петър Петров, директорът на РДПБЗН Пазарджик комисар Ангел Ангелов, представители на Общинската администрация, общественици и интелектуалци.

След св. Литургия митрополит Николай поведе с литийно шествие верния Божи народ към площад “Константин Величков”, където митрополитът отслужи благодарствен молебен. С едно сърце присъстващите на площада благодариха на Всеподателя Бога за Неговата велика милост и закрила, която Той по молитвите на света Богородица и на светите равноапостоли Константин и Елена всякога дарува на жителите на град Пазарджик. Негово Високопреосвещенство поздрави присъстващите с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, а целият площад му отвърна с мощно и радостно „Воистину воскресе!“. Владиката се обърна към всички с пламенно слово и ги благослови със своя архипастирски благослов, призовавайки над тях и домовете им всегдашната небесна закрила на равноапостолите.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

11
Май
2024

Пасхална света Литургия за храмовия празник на църква "Св. св. Кирил и Методий" с. Мокрище

Последният от дните на Светлата седмица, когато радостотворният поздрав за Христовото Възкресение не спира да се разнася надлъж и шир от уста на уста, изпълвайки всяко човешко сърце с духовно щастие, беше двойно по-тържествен за жителите на пазарджишкото село Мокрище. Тази година Светла събота съвпадна с празника на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, тези „два сладкогласни кимвали на Божията слава“ и „благовестители на Евангелската радост“. В този ден своя храмов празник отбеляза църквата на селото, посветена на „избраните от Царя на силите Господ Иисус за апостоли на славянския род“, която днес чества и 10-ата годишнина от своето освещаване.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна Пасхална света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха свещ. Ангел Георгиев, служащ в храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“ гр. Стара Загора, който е родом от селото, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма свещ. Спас Дичев и председателят на храм „Св. пр. Илия” в съседното село Ляхово свещ. Димитър Пеев.

Духовниците бяха посрещнати топло от енориашите на храма, които с радост пристъпваха към образа на светите братя, просейки тяхната небесна закрила за себе си и семействата си. Всички единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян отново поздрави присъстващите с поздрава „Христос възкресе!“, а цялото църковно изпълнение отговори с възторжено „Наистина възкресе!“. Наместникът се обърна към вярващите със слово за значението на Божия дом във всяко населено място, служещ за среща с Бога и разпръскване на Божествената светлина и истина сред човешките души. Той изказа благодарност към кметовете на селото – г-н Димитър Пенчев и г-жа Лиляна Хаджиева, първия за започването, а втория за довършването на храма и изказа своята радост, че и новият кмет на селото г-жа Недялка Нонова е добър наследник и продължител на християнските традиции и съработник на Божията нива.

По повод годишнината архиерейският наместник поднесе на председателя на храма о. Спас напрестолен кръст и благопожела винаги пред духовния си взор да имаме кръстното знамение, на което Христос изкупи греховете ни, та никога да не се отклоняваме и да не отпадаме от пътя към светостта и райските селения. Той припомни, че в основата на дадената от Бога азбука, съставена от св. Константин-Кирил Философ, стои кръстният знак, като първата от всички букви се изписва именно с кръст.

От името на Църковното настоятелство и жителите на селото кметицата поднесе на о. Боян прекрасна кошница с цветя. Тя връчи на председателя на храма о. Спас поздравителен адрес от кмета на Община Пазарджик г-н Петър Куленски, който о. Спас прочете на всички.

Деца от Неделното училище при храма, водени от презв. Майя Дичева, изнесоха кратка поздравителна програма към всички. Те казаха Господнята молитва „Отче, наш…“, изпяха похвалната песен в чест на Пресвета Богородица „Богородице Дево…“ и тропара на Пасха, а най-малките изрецитираха и стихчета за Великден и за светите братя Кирил и Методий. Накрая те поднесоха на о. Боян подарък за спомен от тържеството.

В края наместникът архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите, като от негово и свое име честити и имения ден на имениците. Всички изпяха възгласеното многолетствие, след което отец Боян предостави на о. Ангел да раздаде нафората и да поздрави богомолците с празника на селото.

07
Май
2024

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Св. цар Борис-Михаил” гр. Септември

В третия ден на светоносното Възкресение Христово тази година се отбеляза и празникът на покръстителя на българския народ - светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, освободил своя народ от мракобесието на езичеството, просветил го с благочестието на Христовата вяра, умирил дивите жестоки нрави с благостта на Евангелските заповеди и повел своите сънародници с примера на святия си живот по небесната стълбица към Царството Божие. В този светъл ден храмовия си празник отбелязва и църквата в град Септември, посветена на най-великия български управник.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма иконом Йордан Василев, енорийският свещеник в него свещ. Николай Генев и свещ. Станимир Минков, служащ в храм „Св. Богородица” гр. Велинград. Молитвено участие взеха прот. Стефан Йорданов, секретар на Пазарджишка духовна околия и свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик.

В края на Пасхалната утреня, при пеене стихирите на Пасха, духовниците се подредиха в центъра на храма, а богомолците минаха да се поклонят на светия Кръст, на светото Евангелие и на иконата на Възкресение Христово, поздравявайки се с всепобедния пасхален поздрав „Христос воскресе! Воистину воскресе!”. Начело на тях бяха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева и нейният съпруг г-н Марин Рачев, народният представител от 49-ото Народно събрание г-н Стефан Мирев, почетният гражданин на Община Септември и ктитор на храма г-н Емил Йончев, служители на общинската администрация, кметове на населени места.

Учители от детската градина на града доведоха своите възпитаници, наставяйки стъпките им в пътя на вярата и добродетелта. В края на богослужението, по традиция в града на тоя ден, духовниците отслужиха Молебен за здравето и благополучието на децата на града и общината.

На края на службата отец Боян поздрави трикратно с носещия небесна радост поздрав „Христос възкресе!”, повтарян безспир от всички вярващи в тези дни на радост и утеха, а цялото църковно изпълнение отговори три пъти с мощно „Наистина възкресе!”. Наместникът се обърна към присъстващите със слово за неизброимите и несравними с нищо небесни блага, които Христос дарява на следващите стъпките Му и които ни преподава светата Църква в своя богослужебен живот и в светите Тайнства и призова да се стремим чрез вяра и добродетелен живот да се възползваме от тях, както направи и днес чествания български управник – свети цар Борис-Михаил.

Отец Боян благодари на кмета на Общината за християнското самосъзнание и грижа за поверените й от Бога души на жителите на града и общината. От своя страна г-жа Рачева благодари на наместника за молитвите и му поднесе прекрасен букет с цветя. С цветя обдариха наместника и г-н Рачев и г-н Стефан Мирев.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Май
2024

† Възкресение Христово. Свети вмчк Георги Победоносец. Пасхална света Литургия в храм "Свети Георги" село Момина Клисура.

„Като освободител на пленени и защитник на бедни, лекар за немощни, на царе поборник, победоносче великомъчениче Георгие, моли Христа Бога да се спасят нашите души“ (тропар на свети Георги)

Дните на Пасхална радост, изпълваща душите и сърцата на всички хора, бяха изпълнени с двойно по-голям възторг за жителите на беловското село Момина клисура. Вторият ден на Възкресение Христово тази година съвпадна с един от най-почитаните празници в годината - 6 май, когато светата Православна църква възпява дивния подвиг на свети великомъченик Георги Победоносец. Тогава своя храмов празник чества и едноименната църква на селото, която отбеляза и своята 125-а годишнина от построяването си.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев отслужи празничната света Литургия.

Преди началото й отец Боян се помоли в последованието на Петохлебието, изпросвайки от възкръсналия наш Господ и Спасител Иисус Христос здраве и благоденствие за болящия енорийски свещеник в храма отец Красимир, както и за жителите на селото и техните семейства.

Боголюбивите клисурци дойдоха в деня на техния небесен закрилник да му въздадат похвала и благодарност за неговата небесна закрила. Те изпълниха Божия дом и с радостни сърца се поздравяваха с пасхалния поздрав "Христос воскресе".

С трепет в сърцата си те изслушаха дивното житие и подвизи на великомъченика, който макар и твърде млад на години, но изпълнен с небесна мъдрост и сила, устоя на нечовешки мъчения и не се отрече от своята вяра и бе причислен от нашия Господ към най-ярките светила на небосклона на светостта.

В края на литургията отец Боян честити настъпилия храмов празник на енориашите. Той изказа своята радост от изпълнения с вярващ народ храм и особено от присъствието на малки деца, чиито родители и баби както всеки път ги довеждат в Божия дом. Наместникът благодари на всички за топлото посрещане и ги увери, че именно храмът Господен е най-сигурното място, където можем да поверим чедата си в топлата прегръдка на благия Христос и да бъдем спокойни за тях. Той се снима за спомен с децата и призова Божията благодат и закрилата на свети Георги над всяко от тях.

Отец Боян честити имения ден на носещите името на светеца, застъпник на този свят храм и на жителите на селото и благопожела те да имат неговата неотстъпна и непоколебима вяра. Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на енориашите от селото.

Празникът завърши с многолетствие.

След светата служба отец Боян благослови приготвените празнични хлябове и храни. На излизане той беше приятно изненадан от самодейците на местното Народно читалище „Просвета-1928”, които поддържат живи традициите на селото и българския фолклор. Облечени в народни носии, заедно със своите деца и внуци, те изпълниха традиционното за селото „Гергьовско хоро”, пеейки при това народни песни в чест и възхвала на носещия победи над всяко зло мъченик. Старите баби разказаха как когато те самите са били деца, техните баби са ги водили на богослужение в храма на този ден, след което всички заедно са пели песни и играли Гергьовско хоро, с което са продължавали празника на цялото село.

Накрая всички изказаха общата благодарност към архиерейския наместник за отслужената Литургия и се снимаха за спомен от прекрасния празник.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>