kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Октомври
2022

Празнична вечерня в чест на св. вмчк Димитър в село Братаница

В навечерието на празника на светия славен великомъченик, чудотворец и мироточец Димитър Солунски в храм „Св. Троица” с. Братаница беше отслужена празнична вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев, в съслужение с председателя на храма свещ. Димитър Пеев. По време на вечернята духовниците отслужиха и последованието на Петохлебието за здраве и благоденствие на жителите на селото.

В края на службата отец Боян преподаде на вярващите архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към църковното изпълнение със слово за живота и добродетелите на свети Димитър, чието сърце горяло от любов към Бога и ближния и който в своето градоначалническо служение бил пример във вяра и дела, запалил в сърцата на мнозина Христовата светлина. Наместникът посочи две от добродетелите на великомъченика, които са характерни за всички светии - смирението и любовта. По тях именно и човеците, и ангелите разпознават Христовите последователи, затова тях да насаждаме в сърцата си, с тях да украсяваме душите си.

Архиерейският наместник поздрави отец Димитър и неговата презвитера Димитрия за техния имен ден и благопожела свети Димитър винаги да бди над тях и те все така усърдно да му подражават във вяра, единомислие и любов. Той им поднесе скромен подарък – икона на свети Лука Симферополски с пожелание да служат на Бога и ближния, както свети Лука избра да се посвети на това най-високо и отговорно служение – да стане духовник, който да просвещава хората, да лекува душите и телата им и да ги води по стълбицата към небесното царство.

Накрая именикът помаза присъстващите с осветен елей и прие техните искрени благопожелания по повод празника на неговия небесен покровител.

23
Октомври
2022

✝ 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение - съборна света Литургия в храм "Свети Дух" село Мирянци

На 23 октомври, ✝6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Свети Дух“ с. Мирянци беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение с председателя на храма свещ. Хрисант Хитов.

В слънчевия и топъл есенен ден много енориаши и гости на храма пристъпиха в Божия дом да измолят от Животворящия Бог подкрепа и утеха за себе си и своите близки в тези времена на трудности и изпитания. Начело на тях застана и кметът на селото г-н Христо Христов. Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво, спомнящо едно от великите Христови чудеса – изгонването на легион духове на злобата от Гадаринския бесноват. Него, свикналите да го виждат гол, мръсен и безумен, съжителите му намериха облечен, чист и в пълно съзнание да седи в нозете Иисусови и слуша Неговото благодатно слово. Уплашени, но най-вече ядосани на Човеколюбеца, че позволи бесовете да влязат в нечистите свине и да ги сурнат в езерото да се издавят, привързаните към житейските наслади гадаринци изгониха Христа от своите предели, признавайки, че грешната душа не иска да има нищо общо със Сина на Всевишния Бог.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. Той обърна внимание на присъстващите колко актуално звучи евангелската случка днес, когато обявеният за „ненормален” търси и следва Бога, а наричащите себе си „нормални” Го гонят от своето сърце. Отец Боян припомни предсказанието на свети Антоний Велики, че ще дойдат времена, когато нормалните ще бъдат обявени за ненормални, а ненормалните за нормални. Наместникът описа как днес вярващите, постещите, въздържащите се от грехове, борещите се със своите страсти биват смятани за луди и ненормални, но призова да не се съблазняваме от тези дяволски козни а усърдно да стоим при нозете на кроткия и смирен наш Господ Иисус Христос и да следваме Неговите стъпки.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички жители на селото.

От свое име и от името на църковното настоятелство и енориашите при храма отец Хрисант благодари на архиерейския наместник за светата богослужба и за молитвената подкрепа. Той благопожела на всички здраве и благословени успехи.

20
Октомври
2022

Урок по Вероучение в храм "Св. Неделя" гр. Ракитово

На 20-и октомври учениците от втори клас на СУ „Свети Климент Охридски“ гр. Ракитово посетиха храм "Света Неделя", където се проведе техният урок по Вероучение. Децата вече втора година изучават предмета Религия-Православие в училище, където тяхната учителка г-жа Мариана Мирова им преподава основите на християнската вяра и нравственост, но днес часът беше по-различен. За урока, посветен на свещенослужителите, няма по-подходящо място от църквата!

Децата бяха посрещнати в Божия дом от председателя на храма отец Стоил. Той с радост им разказа за специалните дрехи, които носят свещениците и как се наричат. Освен расо и подрасник, те научиха повече за богослужебните одежди, как се обличат и какво символизират цветовете им. Децата бяха истински впечатлени и с интерес слушаха и наблюдаваха всичко, което отецът им обясняваше. След такъв нагледен урок със сигурност видяното ще остави трайни знания у малките ученици.

19
Октомври
2022

Празникът на свети Иван Рилски в Пазарджик

Денят 19 октомври е особено радостен за чедата на родната ни свята Българска православна църква. В този ден тя отдава почит на покровителя на нашия народ и най-велик от просиялите измежду българския род светец – преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклиса, посветен на Рилския отшелник към храм „Св. Георги” град Пазарджик, беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Петко Еленкин и свещ. Димитър Пеев, секретар на Пазарджишка духовна околия. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник прот. Манчо Манчев.

Вярващите, усетили небесната помощ и закрила на пустинножителя в своя живот, с трепет пристъпваха към образа на светеца и сърдечно му благодаряха за неговото застъпничество пред Бога за нашия народ и Отечество. Всички от сърце изпяха неколкократно на полагащите се места тропара на преподобния, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян честити празника на присъстващите. Той описа подвизите и борбата, която свети Иван водеше, за да достигне своето спасение и да застане отдясно на Божия Престол на небесата. Наместникът изказа своята увереност, че всички ние, които с делата си подражаваме на свети Иван, няма да останем посрамени, а ще получим неговото застъпничество и помощ.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>