kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
29
Май
2022

✝ 6 Неделя след Пасха - на Слепия. Съборна света Литургия в град Белово.

В ✝6 Неделя след Пасха - на Слепия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Св. Троица” гр. Белово беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение влязоха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, председателят на храма свещ. Николай Генев и прот. Димитър Иванов от храмовото духовенство.

Вярващите с благоговение изслушаха евангелското четиво, спомнящо едно от дивните чудеса на нашия Господ Иисус Христос – изцелението на слепородения жител на Йерусалим.

В края на службата отец Боян преподаде над всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Той се обърна към присъстващите със слово за телесната и духовната слепота и припомни как телесните очи на йерусалимския страдалец били слепи, но с духовния си взор той познал дошлия сред човеците Спасител на света, за разлика от фарисеите, които били виждащи телом, но останали слепи духом. Наместникът призова да бъдем духовно виждащи, да виждаме величието на Бога и красотата на човешките души, за да можем да ги познаем и обикнем от цялото си сърце. Накрая той обърна внимание, че любовта е не някакъв вроден талант, а връх и съвършенство на добродетелите и се постига с труд и подвиг и към нея следва всекидневно да се стремим с всичките си сили.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”.

27
Май
2022

ПРЕДСТОЯЩО: Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Batkun 1

За шести път по повод Празника на детето - 1 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница се организира детски спортен празник.

   Празникът ще започне в 09:45 часа на 01.06.2019 г. с молитва към Всеподателя Бога за здраве и благоденствие на децата на България.

   Участие ще вземат три училища от Пазарджишка духовна околия: СУ "Христо Ботев" гр. Септември, ОУ "Йонко Никола Вапцаров" с. Варвара и НУ "Васил Врумев" гр. Пазарджиккоито ще се състезават в следните спортни дисциплини:

- Рисунка на асфалт

- Футбол

- Интелектуална игра с въпроси

- Творческа задача

- Щафета

- Теглене на въже

22
Май
2022

Съборна света Литургия за ✝5 Неделя след Пасха - на Самарянката в град Ракитово

В неделния ден на 22 май в храм „Св. вмчца Неделя” град Ракитово с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров и икон. Иван Чалъмов, председател на храм „Успение Богородично“ гр. Велинград.

Енориашите на храма с благоговение взеха молитвено участие в светата служба. Когато на утренята беше изнесено светото Евангелие, те минаха и преклониха благодарно главите и сърцата си пред свещената Книга, съдържаща Божието слово.

По време на причастния беше прочетен синаксар на неделята.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той се обърна към присъстващите с проповед за света Фотина – самарянката, която при извора чу Христовия призив за изправяне на живота съгласно с Божиите заповеди и с това се удостои сама да стане извор с вода, която тече в живот вечен. Наместникът призова и ние да посещаваме редовно храма, да слушаме пастирите си и да следваме Евангелските заповеди, та и в нас да потече този живителен извор.

От своя страна отец Стоил благодари на отец Боян, а чрез него и на Високопреосвещения ни митрополит и засвидетелства своята и на повереното му паство всегдашна синовна любов и молитва, която те отправят за правоправещия архиерей на Пловдивска епархия.

21
Май
2022

Архиерейска света Литургия за празника на Пазарджик

21 май, денят на светите Боговенчани царе и равноапостоли Константин и Елена, е особено тържествен за жителите и гостите на град Пазарджик. Светият император и неговата майка са избрани да бъдат небесни покровители и закрилници на Пазарджик, а техният ден е определен преди повече от 90 години да бъде празник на града. Днес своя храмов празник чества и църквата в квартал Чиксалън в Пазарджик, посветена на светите царе.

Двойна беше радостта на енориашите и гостите на храма в този ден, защото да донесе благослова на Пловдивския митрополит Николай, дойде неговият викарий – Знеполският епископ Арсений. Владиката беше посрещнат с прекрасен букет с цветя, поднесен му от името на Църковното настоятелство и духовенството в храма. Той отслужи празничната света Литургия и благослови жителите и гостите на града.

В светата богослужба с митрополита съслужиха икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, икон. Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, секретарите на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма икон. Петър Каръков, председателите на градските храмове: на „Св. арх. Михаил“ прот. Витан Йорданов, на „Св. Георги“ прот. Петко Еленкин, служащите в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство и митрополитският дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храм „Св. Петка“ в града прот. Димитър Баташки, председателят на храм „Св. Димитър“ с. Звъничево прот. Атанас Кънев и енорийският свещеник в храма свещ. Стоян Стоянов.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив под ръководството на г-жа Дорис Хофман.

Наред с многобройните богомолци, дошли да отдадат почит и благодарност към равноапостолното дело на свети Константин Велики и света Елена, службата уважиха кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител г-н Андрей Гечев, народни представители, кметове на населени места, общественици и интелектуалци.

След св. Литургия по традиция църковното изпълнение се отправи на литийно шествие към централния площад “Константин Величков”. Там епископ Арсений отслужи благодарствен молебен и от името на всички пазарджиклии благодари на Всеподателя Бога за Неговата велика милост и закрила, която Той по молитвите на света Богородица и на светите равноапостоли Константин и Елена всякога дарува на жителите на град Пазарджик.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

19
Май
2022

ПРЕДСТОЯЩО: Архиерейска света Литургия за празника на Пазарджик

Еп. Арсений в Пз

На 21 май - деня на светите велики царе и

равноапостоли Константин и Елена и

празник на Пазарджик,

с благословението на

Негово Високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Николай, 

Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита,

ще отслужи Архиерейска света Литургия

в храм "Св. св. Константин и Елена" в града.

 

Приканваме верния Божи народ да се съберем в 08:30 часа и посрещнем архиерея и съучастваме в духовната радост на светата служба.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>