kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
27
Април
2021

Последование на Жениха за Велика сряда в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

На Велики вторник вечерта камбанният звън на пазарджишката катедрала „Успение Богородично” събра вярващите на обща молитва. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужено последното, трето поред Последование на Жениха, от свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. Молитвено участие в службата взе архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев.

След като прекади целия храм, та подобно на благоуханното кадило и нашите молитви да се издигнат към Небесния Божи чертог, отец Димитър изнесе за поклонение иконата на Страстите Христови.

В края на службата той разтълкува евангелските текстове, описващи събитията, станали на днешния ден и това как Христос подготви Своите ученици, предсказвайки им предстоящата Си кръстна смърт. С тях и ние приготвяме сърцата си да посрещнем великата Му Жертва. Отец Димитър припомни и как различните хора според духовното си състояние по различен начин възприеха гласа на Небесния Отец - едни ясно го различиха, други само смътно, за трети пък гласът на Бога се стори като гръм и призова да бъдем бдителни, та да различаваме Божия глас.


26
Април
2021

ПРЕДСТОЯЩО: Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

http://arhiereiskopz.com/images/Zurkvi/Zurkva_sv.Bogorodica.jpgВ духа на християнската традиция всяка година на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организират боядисване на Великденски яйца от  деца.

Събитието ще се състои на 29 април от 12:30 часа в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик.

Яйцата са дарени от боголюбиви християни. Те ще бъдат боядисани от децата и занесени за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора с. Главиница.Velikdenski jaiza

Каним всички деца и техните родители да се включат в доброто начинание, за да зарадваме нашите баби и дядовци с вестта за настъпващото Христово Възкресение.

26
Април
2021

Последование на Жениха за Велики вторник в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

В понеделника на Страстната седмица вечерта се отслужва второто Последование на Жениха, спомнящо събитията от земния живот на Христос на Велики вторник – беседата Му с фарисеите и книжниците и изобличението на тяхната мнима праведност.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик беше възглавена от секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов. Молитвено участие в службата взеха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Когато певците запяха покайното песнопение „Чертог Твой вижду”, признаващо голотата на нашата душа и призоваващо Христос на помощ за спасение, духовниците отново изнесоха иконата на спасителните Христови страдания и се преклониха пред нея.

В края на службата отец Стефан се обърна към вярващите със слово върху евангелското четиво. Той отбеляза, че пред нас стоят тежки дни, в които нашият Господ ще страда, а с Него и всяко сърце, в което Той живее, но утеши с намиращата се в Христовата Саможертва надежда и упование.

25
Април
2021

Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

Вечерта след празника Вход Господен в Йерусалим светата Църква прави първите си крачки след своя Господ Иисус Христос в най-тежката седмица от годината – Страстната. С отслужването на особено богослужение, наречено Последование на Жениха, полагащо се единствено в навечерието на Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, се възпоменават последните дни от земния живот на нашия Спасител.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик беше възглавена от архиерейския наместник на града ик. Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

При пеене на светилния "Като виждам Твоя украсен чертог, Спасителю мой, и като нямам подобаваща одежда, за да вляза в него, към Тебе, Светодавче, викам: просвети одеянието на моята душа и ме спаси!“, духовниците изнесоха с лития иконата на страстите Христови и я поставиха в центъра на храма. Всички минаха и се поклониха на спасителните Христови страдания.

В края на службата отец Боян преподаде на присъстващите архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към богомолците с проповед върху прочетеното евангелско четиво, като пожела на всички да се украсяваме не само с външни добродетели като с листа, а с изобилен плод на покаяние.

25
Април
2021

✝6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/. Празнична света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Седмица преди светлото Христово Възкресение светата Православна Църква посреща влизащия в светия град Иерусалим свой Господ Иисус Христос, Който идва да принесе Себе си Жертва за греховете на човеците.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев отслужи празничната света Божествена литургия в катедралата на града „Успение Богородично“.

Боголюбивите християни се стекоха в храма с върбови клонки в ръце и с духовна радост взеха участие в светата богослужба. С признателни сърца те се поклониха пред образа на кроткия и смирен Бог, възседнал осле, и благодариха на Всеподателя за това, че в тези тежки дни на изпитания и скърби намират утеха в дома Господен. От всички струеше надеждата, че Спасителят ще влезе в храма на всяка вярваща душа, за да я освети и укрепи в духовната борба срещу злото и греха.

По време на причастния беше прочетен Синаксар на празника.

Много от вярващите се причастиха със светите Дарове, след като се бяха отблагодарили на Бога със своя подвиг на пост и покаяние.

В края на службата отец Боян прочете проповед за смисъла и значението на великия празник. Накрая той преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и от негово и свое име поздрави всички с настъпилия празник и честити имения ден на имениците.

Тържеството завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>