kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Декември
2021

Архиерейска света Литургия в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

На 12 декември, ✝11 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на св. Праотци и празник на свети Спиридон еп. Тримитунтски Чудотворец, в Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена Архиерейска света Литургия от игумена на манастира Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков. В съслужение с него бяха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и йеромонах Йоаким. Клиросните песнопения бяха изпълнени от другия брат на обителта, монах Дамян.

Духовните чеда на манастира с радост участваха молитвено в светата богослужба, отпявайки заедно с отец Дамян полагащите се литургийни песнопения и славословия. С едно сърце и уста всички изповядаха Символа на вярата и изрекоха думите на Господнята молитва. Мнозина от тях седнаха на Господнята трапеза, приемайки свето Причастие, с което увенчаха своя пост и покаяние.

По време на причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво, спомнящо Христовата притча за мнозината звани, но малцина избрани да седнат и участват във вечерята, приготвена от Господаря.

След светата богослужба митрополит Яков поздрави присъстващите с празника и благодари на Бога, че насочи стъпките им към светата обител, за да могат да вземат молитвено участие в неделната служба. Той благопожела постът и светото Причастие да бъдат на всички ни за спасение, а новата година да донесе не само материални, а преди всичко духовни блага.

Правникът завърши с многолетствие.

06
Декември
2021

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

Свещенослужителите и верният Божи народ на Pozdravlenie-06.12.2021

Пазарджишка духовна околия честитят имения ден на

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска Света Митрополия 

ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ!

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Имайки всякога пред очите си примера на Вашето служение

като добър разпоредник на многоразличната Божия благодат

по примера на Вашия небесен закрилник свети Николай,

ние всякога благодарим за Вас на нашия Господ Иисус Христос,

Когото обичате и Комуто служите от всичкото си сърце,

и просим Неговата благодат във Вас никога да не оскъдява

и занапред все така да се прославя във Вас Неговото свято име!

За много и угодни на Бога години,

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!

05
Декември
2021

Празнична вечерня с Акатист към свети Николай Чудотворец в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

„О, пресвети и пречудни отче Николае, утехо на всички скръбни, приеми този наш молитвен дар и измоли, чрез твоето благоприятно ходатайство, Господа да ни избави от геената, та заедно с тебе да Му пеем: Алилуия” (Кондак 13 от Акатист на св. Николай Чудотворец)

В навечерието на празника на светия наш отец Николай Мирликийски Чудотворец в параклиса, посветен на „дивния чудотворец и изряден Христов угодник” в катедралата на Пазарджик, беше отслужена празнична вечерня с акатист към светеца.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Димитър Пеев, секретар на Архиерейското наместничество в града, свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство и свещ. Хрисант Хитов от пазарджишката църква „Св. св. Константин и Елена”.

Енориашите и гостите на храма, които бяха дошли да отдадат почит на великия Чудотворец, станал "правило на вярата, образец на кротостта и учител на въздържанието", с пламенни сърца се поклониха на неговия образ, отдавайки с това духовно поклонение на самия небесен жител. Всички те взеха дейно участие в богослужебната прослава на светеца, отпявайки песнопенията и молитвословията на светата богослужба. На отреденото място църковното изпълнение се събра в центъра на храма около поставената на нарочен аналой икона на светеца. Духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички единомислено отпяваха припевите и възхваляваха Бога и Неговия угодник.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и призова да се молим за нашия архипастир, който в този ден чества своя небесен закрилник, когото е доказал че обича от цялото си сърце и чиито стъпки по небесната лествица неотклонно следва. Наместникът произнесе слово за добродетелите на свети Николай, който ревностно е помагал, а и до днес помага на усърдно призоваващите неговото име и подражаващите неговия свят живот.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

05
Декември
2021

✝ 10 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в храм „Успение Богородично” с. Бошуля

В днешната ✝10 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Успение Богородично” с. Бошуля беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество в града свещ. Димитър Пеев, председателят на храма свещ. Кръстьо Ненов и свещеник Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в областния град.

Верният Божи народ чу неделното евангелско четиво, спомнящо едно от чудесата на Спасителя на човешките души – нашия Господ Иисус Христос, как Той изцели прегърбената от осемнадесет години жена. За това Си човеколюбиво дело Христос беше обвиняван от завистливите и високомерни фарисеи, че е нарушил заповедта за почитане на съботния ден, но с присъщата Си мъдрост и кротост Той изобличи тяхното лицемерие и показа, че съботата е направена за човека, а не човек за съботата.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху Евангелското четиво.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и неговото паство и произнесе слово за духовната прегърбеност. Той благодари на Бога, че е установил постните времена на годината, през които можем да се разкаем за това, че сме свързали душата си с временното и тленното и така сме я превили и привързали към земята, да попросим прошка от милостивия небесен Отец и Той да ни изцели и приеме в Бащиния ни дом. Наместникът призова да проявяваме разум и се възползваме от тази възможност, а не неразумно да я пропиляваме.

Празникът завърши с многолетствие.

04
Декември
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Св. вмчца Варвара" в едноименното село

„Цялото ангелско естество се зарадва с велика радост, като видя твоята мъжествена сила, света и непобедима мъченице Варваро: като видяха Ангелските чинове, че старият враг, прегордият княз на тъмнината с цялото си бесовско и дяволско пълчище е посрамен, победен и повален под нозете ти от тебе, една млада девица, със силен глас възпяха Богу: Алилуия” (из Акатист на света Варвара)

На 4-ти декември Православната Църква почита светата Христова невеста великомъченица Варвара, чиято пресветла памет се чества през поколенията като най-светъл спомен и пример за мъжество и непоколебима вяра. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименният храм в Септемврийското село, носещо името на светицата.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високоблагоговейнство иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Димитър Пеев и иконом Йордан Василев от гр. Септември. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

В края на Великото славословие духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

На днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество енориаши и гости, дошли да почетат духовния празник на св. Варвара. Някои се бяха подготвили духовно и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Сред дошлите присъстваха и кметът на  Община Септември г-жа Васка Рачева и кметът на селото г-н Димитър Деянов.

По време на Причастния беше прочетено житието на дивната агница Христова, която въпреки крехката си възраст и телесни сили показа мъдрост на старец и духовни сили на великите подвижници на светата Църква, претърпявайки поруганието и злобата дори на своя баща, но неотклонно последвала скръбните стъпки на своя Небесен Жених – нашия Господ Иисус Христос.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>