kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
14
Август
2021

Вечерня с Опело Богородично в град Пазарджик

В навечерието на славния празник на Успението на Божията Майка, когато отбелязва своя храмов празник, катедралата на град Пазарджик събра в своите обятия боголюбивите християни, дошли да се поклонят пред Плащаницата, символизираща смъртния одър на Владичицата на света – Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай вечерното богослужение беше възглавено от архиерейския наместник ик. Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, служащият в храм „Св. св. Константин и Елена” в града свещ. Хрисант Хитов и свещенослужителите на катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

По време на вечернята духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, благославяйки принесените хлябове, пшеница, вино и елей и измолвайки от Бога тяхното преумножаване в домовете на верните християни.

След това духовниците застанаха пред изобразяващата Богородичния гроб кувуклия. Подобно на апостолите край смъртния одър на света Богородица, вярващите се събраха около Плащаницата, където бяха отпяти трите статии от последованието на Опело Богородично.

След края на опелото под траурния звън на църковните камбани всички се отправиха на лития около храма. При завръщането си в Божия дом боголюбивите християни преклониха своята глава пред светата Дева, минавайки под Плащаницата.

В края на службата отец Боян се обърна към вярващите със слово за света Богородица, изпълнила със светия си живот предназначението на човека – да се съхрани неосквернена от греха и постигне своето богоуподобяване, своето обожение. Светата Дева обичала Бога, живеела разумно, властвала над страстите си и не вкусила от горчилката на греха и така станала достойна да вмести в утробата си невместимия Бог. Отец Боян припомни как чрез падението си човек загубил щастието, за което бил създаден, и Божията Майка му дала това щастие, като го съединила с единствено Желания - Този, Който, когато човек Го намери, не може да иска нищо повече. Наместникът призова да следваме и ние тази свята Пътеводителница, водеща ни към Царството на своя Син, да я следваме с ума си, със сърцето си, с устата си, с делата си, да бъдем истински нейни подражатели, та тя да бъде наша Застъпница не само в този, но и във вечния живот.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и техните семейства.

13
Август
2021

Вечерни богослужения с Молебен канон на Пресвета Богородица в град Пазарджик

Всяка година през времето на Богородичния пост верният Божи народ се събира на вечерните богослужения в храмовете, където се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай богослужебната възхвала на Божията Майка в Пазарджик беше отслужвана централно в катедралата "Успение Богородично". В нея се включиха свещеници от града и от Пазарджишка духовна околия, които поред отслужваха вечернята. По време на службата, в отреденото според канона време, духовниците се подреждаха пред чудотворния образ на Небесната Царица. Там Молебният канон беше възглавяван от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В общата молитва се включиха секретарят на околията свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” в града.

На съборната служба се стичаха боголюбиви християни от града, които заставаха редом със свещенослужителите и с едно сърце и едни уста зовяха „Пресвета Богородице, спаси ни!“, търсейки непоклатимата помощ и закрила на Богоматер.

По традиция след това духовниците благословяха принесените хлябове за благословение на присъстващите.

В края на богослужението свещениците се обръщаха към вярващите със слово на утеха и подкрепа през времето на поста, през който да поднесем сърцата и делата си Богу, имайки за пример Неговата свята Майка, та дните на покаяние да бъдат леки и благодатни и всички да се удостоим да седнем на Господнята трапеза, за наше телесно и духовно здраве и спасение.

07
Август
2021

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничната св. Литургия за Успение Богородично в катедралата на град Пазарджик

DSC084081

 

На 15-и август

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи Архиерейска света Литургия

за храмовия празник на

катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

 

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:00 часа, където да посрещнем

и съмолитстваме с архипастиря

на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

 

 

09
Август
2021

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети новия паметник на ген. Брок в Пазарджик

На 9 август митрополит Николай освети новия паметник на руския генерал Николай Петрович Брок, командващ освободителната войска, първа влязла в тогавашния Татар-Пазарджик. С архиерея съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След като освети паметника, владиката отправи заупокойна молитва, в която изпроси от Всеподателя Бога упокоение на душите и вечна, блажена памет на Освободителя на Пазарджик и всички воини, дали живота си за Освобождението на Родината ни от османското владичество.

Паметникът на ген. Брок е дело на скулптора Спас Киричев по проект на арх. Николай Младенов. Инициативата и средствата за изграждането му са на инж. Георги Делчев, който присъства на церемонията заедно със своето семейство. Официални гости на тържеството бяха още посланикът на Руската федерация у нас Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, която заедно със зам.-кмета на Пазарджик Петър Петров откриха паметника, президентът на България (2002-2012) г-н Георги Първанов, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, почетният консул на Русия г-н Георги Гергов, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, който в началото на церемонията прие почетен караул в чест на героя от Руско-турската Освободителна война генерал Николай Брок, зам-областният управител г-н Стоян Парпулов, директорът на РИМ Пазарджик г-н Борис Хаджийски, представители на местната администрация и много граждани.

След освещаването архипастирят на Пловдивската епархия се обърна с вдъхновено слово за героизма на воините, жертвали се за освобождението на България. Владиката изтъкна, че този паметник е на ген. Брок и на всички, отдали живота си за вярата и свободата на Отечеството ни, и е свидетелство, отображение на оня паметник, който светата Българска православна църква изгражда в душата и сърцето на нашия народ, това е вечният молитвен спомен. От Освобождението ни от турско робство до днес и до края на света ще пребъде благодарствената ни молитва. Той припомни, че нито за миг ние не сме престанали да се молим за вечния и блажен покой на император Александър II - цар Освободител и за всички воини, дали живота си за вярата и свободата на Отечеството ни. Архиереят призова Бога да благослови с благоденствие двата православни славянски народи - българския и руския и да пребъде този паметник, та чрез него да пребъде вовеки благословен споменът за героите на нашата свобода.

Накрая официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>