kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Януари
2024

Съборна света Литургия и Велик водосвет в навечерието на Богоявление в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

В навечерието на празника свето Богоявление, Църквата е отредила отслужването на богослужебно последование, включващо Утреня, Царски часове и Вечерня със света Василиева литургия, след което се отслужва и Велик Богоявленски водосвет.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай чинопоследованието в параклис „Св. Николай“ при катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

При отслужване на часовете духовниците поред прочитаха полагащите се евангелските четива, описващи пред духовния взор на вярващите дивните евангелски събития, станали преди почти 2000 години на река Йордан – на хората се яви великата тайна на Светата Троица: Бог Син се кръсти в реката от свети Йоан Кръстител, Бог Дух Свети слезе върху Него във вид на гълъб, а от небесата се чу всевластният глас на Бог Отец, Който засвидетелства – „Този е Моят възлюблен Син!“.

След часовете беше отслужена и светата Василиева Литургия, съчетана с Вечерня, при която свещениците единомислено молитстваха с боговдъхновените слова на свети Василий Велики, измолвайки Животворящия Бог по Своите неизследими пътища да помилва всички с неизказаната Си милост.

След службата в катедралата духовниците отслужиха последованието на Великия водосвет - едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква, възпоменаващо Кръщението на Господ Иисус Христос и освещаващо самото естество на водата, както това станало при потапянето в нея на Дошлия в плът Бог.

Накрая, при пеене на празничния тропар "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, се откри поклонението на Троицата. Защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече „Възлюбен Син” и Духът във вид на гълъб потвърди истинността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе!", отец Боян поръси присъстващите с осветената вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и пожела от негово и свое име телесно и духовно здраве и освещение на всички.

26
Декември
2023

Митрополит Николай отслужи съборна Архиерейска света Литургия за празника Събор на Пресвета Богородица в град Пазарджик

В дните на всеобща духовна радост, която струи от всяко украсено коледно дръвче и дом, във втория ден на светлото Христово Рождество се отбелязва Събора на Пресвета Богородица. В този ден се въздава похвала на най-близките по плът родственици на родилия се във Витлеемската пещера Богомладенец – Неговата пречиста Майка Пресвета Богородица, светия и праведен Йосиф Обручник, свети пророк и цар Давид и светия апостол Яков, брат Господен и пръв Йерусалимски епископ.

Този ден е изпълнен с особен трепет и въодушевление за жителите и гостите на град Пазарджик, които с нетърпение очакват да донесе ангелската вест за раждането на нашия Спасител и Господ Иисус Христос и да ги благослови Пловдивският митрополит Николай. Високопреосвещеният владика и тази година по традиция дойде лично да възглави съборна Архиерейска света литургия в катедралата на града "Успение Богородично".

С него съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм „Възнесение Господне” гр. Пловдив, секретарят на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов, градските председатели на храм „Св. Георги” прот. Петко Еленкин и на храм „Св. св. Константин и Елена“ свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха антифонно на два клироса митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев, заедно с катедралния певец протопсалт Марин Йорданов и Богдан и Възкресия Дийнар.

Верният Божи народ на Пазарджик с радост посрещнаха своя архипастир и с усърдие в единомислие участваха в литургийните молитвословия. Сред тях бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, г-н Георги Делчев, жители и гости на града. Официалните лица поднесоха на владиката прекрасни букети с цветя и засвидетелстваха своята в Христа вярност към правоправещия архиерей на Пловдивска епархия и към светата родна Българска православна църква.

Преди началото на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит пострига в първата степен на свещенството – тази на четец на Българската православна църква трима благоговейни млади мъже - Петър Марков и Спас Димитров от град Пазарджик и седемнадесетгодишния Димитър Сестримски от село Варвара. Новите църковнослужители с вълнение прочетоха благословените откъси от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка заеха своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

В края на службата митрополит Николай произнесе боговдъхновено слово за небесното достойнство и ценност на семейството. Той призова родителите да полагаме грижи и с търпение и любов да възпитаваме своите деца, та да израстват с чисти сърца, изпълнени с християнските добродетели. Добродетелното сърце е от полза както за семейството си, така и за близките си и дори за самотноживущите и за цялото общество, засвидетелства митрополита с пламенната си реч. Накрая, с искрена отеческа любов и грижа за повереното му от Бога паство, владиката поздрави и благослови присъстващите по случай великия празник на Христовото Рождество.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

25
Декември
2023

Съборна света Литургия за Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който заради нас се раждаш по плът от безневестната и пречиста Дева Мария! Възкликнете към Господа цяла земя! Алилуя!“ (из Величание на Рождество Христово)

В 25-ия ден от месец декември се празнува сбъдването на най-дълго чаканото събитие в човешката история – раждането на обещания на нашите прародители Адам и Ева Спасител. Преди 2023 години в пещерата край градеца Витлеем Второто Лице от Светата, Единосъщна и Животворяща Троица, предвечно роденият от Отца Бог Син, прие плът и се роди на земята от девствената утроба на Своята Пречиста Майка – Пресвета Богородица. Тази небесна радост, донесена тогава на ангелски криле, до ден днешен изпълва сърцата на вярващите с трепет и удивление.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна празнична Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Димитър Попов и отец Любомир Чавдаров.

Празнично украсеният храм от рано се изпълни с боголюбив народ. Всички бързаха да се поклонят на иконата на святото Рождество, благодарейки на Бога за великата Му милост. Изпълнени с небесна радост, те единодушно съучастваха молитвено в светата богослужба.

Голямо множество бяха вярващите, които се бяха постарали да украсят за празника не само домовете, но и душите си с цветовете на добродетелите и след като бяха изпитали себе си през времето на поста и в тайнството на покаянието, седнаха на Господнята трапеза, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата отец Боян прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства. Наместникът поздрави всички с настъпилите светли дни на небесна радост и честити имения ден на всички, носещи Христовото благо име.

Празникът завърши с многолетствие.

24
Декември
2023

✝Неделя преди Рождество Христово. Съборна света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

„А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Духа Светаго. А Йосиф, мъж й, понеже беше праведен и не желаеше да я осрами, поиска тайно да я напусне. Но когато намисли това, ето, Ангел Господен му се яви насъне и каза: Иосифе, син Давидов, не бой се да приемеш Мария, жена си; защото заченалото се в нея е от Духа Светаго; тя ще роди Син, и ще Му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза: "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил", което ще рече: с нас е Бог. Като стана от сън, Йосиф направи, както му бе заповядал Ангелът Господен, и прие жена си. И не познаваше я, докле тя роди своя първороден Син; и той Му нарече името Иисус“ (Мат. 1:18-25)

В неделния ден преди светлото Рождество Христово в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Димитър Попов от храмовото духовенство.

Усещащи настъпващата радост от раждането на Божия Син, вярващите изпълниха храма и с трепет участваха молитвено в службата. Всички сведоха в благодарност глави пред дивната Божия милост и утеха, когато отец Боян прочете полагащия се евангелски разказ за ангелското благовестие, явило на праведния Йосиф чудното въплъщение на Бог Слово, нашия Спасител и Господ Иисус Христос със слизането на Светия Дух над девствената утроба на Божията Майка Дева Мария и Неговото свято Рождество. Тази небесна радост, изпълваща сърцата на малки и големи по целия свят в тези дни, вярващите запазват в уюта на семейното огнище през тихата и свята нощ на Бъдни вечер, та и в техните сърца да се роди Богомладенецът.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на Неделята.

След светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите. Той прочете проповед за малките, дребни добри дела, които ние ден след ден вършим и които изграждат малко по малко духовното здание на нашата християнска личност. Тези на пръв поглед незначителни добрини, всъщност представляват оная основа, на която Сам Бог твори великото и така ние ставаме съработници Божии и чрез малкото и лесното незабелязано и неусетно вършим голямото и значимото.

Накрая наместникът преподаде над присъстващите архипастирския благослов на митрополит Николай и от негово и свое име им пожела светли празници.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>