kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Февруари
2023

Храмов празник на църквата "Свети свщмчк Харалампий" град Септември

На 10 февруари светата Православна църква възпява великия светилник на Църквата и проповедник на православната вяра свети свещеномъченик Харалампий. В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква в град Септември.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с председателя на храма свещеноиконом Йордан Василев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Генев от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма свещ. Николай Генов, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай” гр. Ветрен и свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично” с. Бошуля.

От ранно утро енориашите и гостите с нетърпение изпълниха храма, прекланяйки главите и сърцата си пред образа на своя небесен закрилник и бърз застъпник. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, г-н Стефан Мирев, служители в общинската администрация.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение за жителите на града и общината.

Част от енориашите пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като бяха принесли на Бога в чест на свети Харалампий усърден пост с покаяние и молитва.

В края на службата свещениците благословиха принесените в чест на дивния Божи угодник коливо и мед, благодарейки на светеца за всегдашната му грижа и неотстъпна помощ към верните християни, прибягващи към неговата закрила.

На края на светата богослужба отец Боян честити празника на присъстващите. Той ги увери, че в лицето на милосърдния защитник и предивен чудотворец имат крепка подкрепа и помощник за всички, които с делата си следват неговата вяра и добродетел. Наместникът припомни как светецът благодареше на мъчителите, че измъчвайки тялото му, обновяват неговия дух и призова в предстоящите благодатни дни на Великия пост и ние да поизмъчим телата си с пост, пребиваване в храма и молитва, за да ходим като светеца в обновен дух, чист от егоизъм, страсти и всяко зло.

Отец Боян благодари за топлото посрещане, свидетелство на братската любов и единомислие и преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на град Септември, като от негово име им честити празника.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Йордан благодари на наместника за службата и му поднесе прекрасен букет с цветя. От името на жителите на Общината кметът г-жа Рачева също поднесе букет и благодари на отец Боян за молитвите.

05
Февруари
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Симеоновец

На 5 февруари, ✝16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, възглави съборна света Литургия в храм „Рождество Богородично“ с. Симеоновец.

Много от жителите на селото, заедно с техния кмет г-жа Богданка Атанасова, дойдоха да посрещнат своя нов свещеник след кончината на досегашния им пастир отец Стефан Еленкин.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи последованието на въдворяване и въведе в храма новия председател прот. Кирил Петракиев. След това свещениците отслужиха възкресната света Литургия. С тях съслужи и прот. Петко Еленкин, син на покойния отец Стефан. Енориашите и гости на храма от съседните две села Варвара и Семчиново, където също служи отец Кирил, участваха с едно сърце в службата.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на църковното настоятелство. Той честити на жителите на селото и изказа своята радост, че техните молитви бяха чути и милостивият Бог изпроводи нов пастир на осиротялото стадо, който да ги води по пътя на спасението. Отец Боян благодари и на гостите на храма, които с присъствието си засвидетелстваха своето единомислие и любов, които благопожела никога да не оскъдяват помежду им. Отец Боян прикани всички да помагат на отец Кирил в нелекото служение, оказвайки му своята любов и послушание, каквито той винаги засвидетелства към своя митрополит, към своя наместник и към повереното му словесно стадо.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата църковното изпълнение се отправи към гроба на отец Стефан, който в продължение на 12 години полагаше душата си в грижа за душите на жителите на селото. Тук свещениците отслужиха заупокойно последование и всички се помолиха за упокоение душата на достойния свещенослужител.

След завръщането в храма наместникът даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

02
Февруари
2023

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод празника Сретение Господне

Slovo-SretenieВаше Високопреосвещенство, зело възлюблений в Христа събрате и съслужителю на Божията нива, Владико Тимотей, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, Боголюбиви отци, възлюбени в Христа Бога братя и сестри,

днес е велик християнски празник – Сретение Господне. На четиридесетия ден след рождеството на Богомладенеца Иисус Христос Неговата Пречиста майка – Пресвета Богородица и Праведният Йосиф го отнесли в храма, както е повелявала тогавашната традиция. На прага ги посрещнал старецът Симеон, комуто било съобщено от Светия дух, че няма да види смърт, докле не види Спасителя на света.

Празникът Сретение е тържество на всички праведни, които очакват спасителното пришествие на Месията и които са изстрадали срещата с Него. Подвиг на непрестанното очакване станал животът на боголюбивия Симеон. 360 години преживял той, два века и половина му се наложило да чака изпълнението на това обещание. И ето накрая Дух Светий привел Симеон в Йерусалимския храм, в същия ден и час, когато Пречистата Дева донесла там Богомладенеца Иисус Христос. Ние не трябва както Симеон Богоприимец с векове да чакаме благодатната среща с Господа. Спасителят вече е дошъл в света. Христос е посред нас, е  и ще бъде! И въпреки това в продължение на 55 години Българската и Северно Македонската православни църкви, трябваше да чакат благодатната среща в Светата Евхаристия.

Огромна  духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник, Сретение Господне,  ние се срещнахме с нашите скъпи събратя Високопреосвещените митрополити - Дебърско-Кичевски Тимотей и  Брегалнички Иларион и имахме щастието да отслужим заедно Светата Божествена Литургия и да приемем заедно драгоценната кръв и честното тяло Христови. За десетки и десетки години тази радост ни беше отнета по причини, които вече нямат значение.

Българската православна църква заедно с другите поместни автокефални църкви със сълзи на очи се молеше на Господа да благоволи чрез своята трета ипостас – Светия Животворящ Дух, да просвети умовете и да изпълни с любов сърцата на всички, от които това зависеше, за да бъде затворена тази рана, заради която наши братя по вяра бяха лишени от общение с останалия православен свят. Слава на Бога, раната днес е затворена. Днес разкъсаната дреха на Господа е отново цяла, а епархиите в нашата югозападна съседна и братска страна отново са свързани с всички поместни православни църкви с връзките на любовта, единството и евхаристийното общение.

Църквата, както е известно, не познава предели и ограничения. Тя прегръща всички, както и нашият Спасител,  „Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“(1 Тим. 2:4). Затова и всеки, който вярва в Иисуса Христа и изповядва Никейско-Цариградския Символ на вярата, е неин член – член на едната, свята, вселенска, съборна и апостолска Църква.

От самото зараждане на Църквата в нея местното е тъждествено с вселенското. Всяка отделна църковна община се обединява с едната вселенска църква, всеки християнски храм се обединява с горницата на Петдесетница, с храма на Божията премъдрост. Всяка поместна църква се движи в рамките на вселената и нейният дух е „граница между света и онова, което е над света".

В началото на Църквата Апостолът е дал основният принцип, от който следва да се ръководят всички нейни членове в общението помежду си: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.” (Гал. 3:28). В православната църква всички се обичаме и уважаваме, защото сме едно в Христа. Православната вселенска църква чрез братското общуване между всички свои диоцези е онзи мост, по който минава благовестието за  добротворството, солидарността, човечността, мира и душевното спасение. По повелята на  светия апостол ние трябва да се стремим към съвършенство: „И тъй, братя, радвайте се, усъвършенствайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас“. (Кор. 13:11). Защото Иисус Христос е Царят на мира и Спасителят на нашите души.  

Идвайте всякога, досточтими архипастири, в Богохранимата ни епархия и имайте нашия дом като свой дом. Господ Иисус Христос е казал на  светите апостоли: „Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.“ (Мат. 5:14-16). Нека ние, като приемници на апостолите, да светим със светлината на Христовата вяра, а с братското си общение и с добрите ни дела да осветяваме пътя пред хората от нашите епархии в прослава на нашия Отец, който е на небесата и който днес ни даде тази радост, да служим заедно в Неговия св. олтар и със служението си да проповядваме на народа единомислие и мир на човеците.

Спасителят Христос ни казва: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“( Йоан 13:35). В благодатта на Христовата любов, да пребъдем ние, архипастирите, пастирите и Божият народ на  България и Северна Македония во веки веков! АМИН!

02.02.2023 г.

гр. Пловдив

30
Януари
2023

Празникът на светите Трисветители в град Пазарджик

На 30 януари светата Църква възпява трима от най-ярките „защитници на Живоначалната Троица, озарени от Нея с трислънчева светлина и непрестанно молещи се пред Престола на Триипостасното Божество за нашите души” - светите Три светители, великите светци и учители на вселената Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Като богогласни и сладкозвучни тръби тримата велики Отци на Христовата Църква просветиха света със своите учения, угасиха всички смущения на хулните ереси, изясниха догматите на православното учение и съхраниха чиста и непорочна светата вяра, с която верните чеда да стигат до небесното царство.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклис "Св. Николай", намиращ се в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със свещ. Максим Ничев, енорийски свещеник в храма.

Дошлите на светата богослужба енориаши отправяха своите благодарности и молитви към тримата непобедими изповедници на Православието, водещи ни по пътя на спасението.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той разказа как тримата светци се явили наяве на евхаитския светител Йоан със заръката да каже в Цариградската патриаршия, тя да обяви един календарен ден за общото им честване, не защото имали нужда от допълнителна прослава, а най-вече да се прекратят споровете между християните. С това тези святи мъже, станали украшение на Църквата, още веднъж доказали колко важно е единомислието сред вярващите.

Архиерейският наместник припомни, че днес честваме и един велик светец, просиял от българския род – свети цар Петър, внук на свети цар Борис Покръстител и син на цар Симеон, който донесъл на страната ни тъй дългоочаквания мир. Отец Боян призова светеца да измоли и за нас, неговите чеда, Христовият мир да зацари в сърцата ни, за да се отобрази след това и в отношенията ни с ближните.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Празникът завърши с многолетствие.

29
Януари
2023

Съборна света Литургия в ✝Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение - на Закхея в храм "Успение Богородично" с. Ветрен дол

На 29 януари, ✝ Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение - на Закхея, в храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Георги Пашев.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, възнасяйки към Бога просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на селото от всяко зло.

Енориашите и гостите на храма взеха участие с молитва и песнословия. Те изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо срещата на Христос с митаря Закхей, довела до пълно обръщане в живота на грешния човек и направила от него Христов последовател. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това евангелско четиво.

В края на богослужението отец Боян поздрави верния Христов народ с празника. Той обърна внимание на това, че Закхей беше богат, но парите и славата му не го направиха щастлив и той чувстваше празнота, защото човешкото сърце не може да бъде запълнено нито с пари, нито с нещо земно. И когато потърси Бога, митарят не се интересуваше от хорското мнение, а се покатери на смоковница, само и само да види Спасителя. Наместникът призова и ние да следваме Христа с делата си, без да гледаме как това се приема от днешните хора - дали ще ни се присмеят, че постим, че сме кротки и отстъпчиви, че не лъжем, не крадем, не злословим. Тогава и ние ще срещнем Спасителя в душите си и ще намерим така желаните мир и щастие.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за всегдашното топло посрещане и старателно участие в светата богослужба.

От името на енориашите отец Георги поднесе на архиерейския наместник прекрасен букет с цвета, като му благодари за молитвата и братската подкрепа.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>