kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
08
Август
2021

✝ Неделя след Преображение. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Внеделния ден след славното Христово Преображение с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия от архиерейския наместник на града свещеноиконом Боян Кочев и служащия в храма свещ. Димитър Попов.

Енориашите на храма съмолитстваха с духовниците и с цялото си сърце участваха в светата служба. Мнозина от тях увенчаха подвига на своя пост със светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта на нашия Господ.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на неделята, спомнящо изцеляването от Христа на двамата слепци и обхванатия от бяс ням човек.

В края на службата отец Боян призова да насочим духовния си взор към светостта и личното преображение на всеки християнин, който поема по стъпките на Спасителя, след като се отрече от греховния си живот. Отец Боян припомни, че само чрез Светия Дух и само в светата Христова Църква човек може да постигне святост. Наместникът призова да бъдем съзнателни членове и послушни чеда на Църквата, да участваме дейно в нейния живот, в светите тайнства, да се изповядваме и причастяваме редовно и достойно, да имаме любов към всички и постоянно да общуваме със своя Създател в молитва, та да станем и ние святи, както свят е нашият Господ.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите.

06
Август
2021

Преображение Господне - Съборна света Литургия и храмов празник в град Пазарджик

На 6 август всяка година Светата Православна Църква отбелязва един от дванадесетте големи Господски празници - Преображение Господне. В този светъл ден редом със светите апостоли Петър, Йоан и Яков християните се изкачват духом на планината Тавор, за да станат свидетели на божествената слава на нашия Спасител и да чуят небесния глас на Бог Отец, свидетелстващ: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

В този празничен ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква „Свето Преображение Господне“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храма прот. Атанас Кузев. Молитвено участие в службата взе свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата на града „Успение Богородично”.

Боголюбивите християни от рано дойдоха на празничната служба, да изпросят от Преобразилия се на Таворската планина Господ Иисус Христос телесно и душевно здраве и спасение. С едно сърце и една уста те изповядаха "Символа на вярата" и казаха Господнята молитва "Отче наш...", а онези от тях, които се бяха подготвили с пост и покаяние, пристъпиха със страх Божий към светите Тайни, като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на светата Литургия духовниците благословиха новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светата Евхаристия, всички да намират благодат у Бога и спасение на душите и телата си.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши и гости, честитейки им храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за светото Преображение. Наместникът изказа своята благодарност, че Бог ни е дарил с най-голямото богатство – светата Православна Църква, в която с Божията помощ и личен подвиг всеки от нас може да постигне своето преображение и да стане свят, което извън Църквата е невъзможно. Отец Боян даде пример с всички светии, които бяха обикновени хора, често дори най-големи грешници и гонители, но които се отрекоха от греха и преобразиха живота си, ставайки с това най-ярки светила на светостта. Той призова да не спираме своя възход към небесата, изкачвайки всеки своята духовна Таворска планина, та и ние да достигнем своето вътрешно преображение, своето обожение и бидейки образ Божий, да станем и Негово подобие.

Празникът завърши с многолетствие.

01
Август
2021

✝ 6 Неделя след Петдесетница. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

На първи август в православните храмове се изнася за поклонение честният Кръст, с чиято сила християните да преминат времето на светия Богородичен пост, чието начало се поставя в този ден. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В съслужение бяха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащият в храма свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в службата взе и о. Спас Дичев от храмовото духовенство.

В края на утренята свещениците изнесоха светия Кръст с лития в центъра на храма, където го поставиха за поклонение от верните християни. Всички сведоха главите си пред Разпналия се за нас на кръста Господ и изпросиха Неговата помощ в настъпващите дни на покаяние и молитва.

По време на Причастния беше прочетено поучение върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо изцеляването от Христа на разслабления, носен на постелка и спуснат от покрива на къщата пред Лекаря на душите и телата.

В края на светата Литургия отец Боян прочете проповед върху значението и смисъла на поста. Той предупреди за дяволските козни, които се стремят да ни отклонят от поста и така да ни обезоръжат, тъй като по свидетелството на Самия Господ Иисус Христос именно постът и молитвата са най-силните оръжия против бесовете. Отец Боян призова да не обръщаме внимание на тези вражески нападения, а с надежда да призовем Всеблагия Бог и Неговата свята Майка и смело да застанем на борба с поднебесните духове на злобата.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово име им пожела леки и спасителни пости.

Съгласно църковния типик и традиция веднага след литургията беше отслужен водосвет. О. Спас поръси присъстващите с осветената вода, а о. Боян раздаде нафората.

20
Юли
2021

Съборна света Литургия за Илинден в храм "Св. пр. Илия" с. Ляхово

В двадесетия ден на месец юли всяка година светата Православна църква почита един от най-великите човеци, живял на земята, „славния предтеча на Второто Христово пришествие”, с вярата и пламенната си ревност по Бога заслужил да бъде взет жив на небето - свети пророк Илия. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в село Ляхово, Пазарджишка духовна околия, носеща името на славния пророк.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай за празника беше отслужена съборна света Литургия. В нея съучастваха икон. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и председателят на храма свещ. Димитър Пеев. Молитвено участие в службата взеха свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка” с. Лозен и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, който изпълни клиросните песнопения.

Енориашите и гостите на храма с радост пристъпваха и поднасяха цветя пред образа на великия Божи угодник, наречен от древност "пророк и предсказател на великите Божии дела" и "ангел в плът", благодарейки за небесната закрила, която той с молитвите си изпраща над селото. Сред тях беше и кметът на селото г-н Димитър Димитров.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на всички присъстващи и от негово и свое име честити празника на селото и имения ден на носещите името на светеца. Той се обърна към присъстващите със слово за равноангелното житие на изпълнения с Дух Свети славен пророк, просветил хората с истинско богопознание и прогонил мрака на идолослужението и призова като него да не отстъпваме от вярата си, да не следваме измамния дух на времето, а да се изпълваме с неизменния, нелъжовен и спасителен дух на Евангелието.

От името на църковното настоятелство и енориашите на храма отец Димитър поднесе на архиерейския наместник живо цвете и му благодари за молитвената подкрепа.

Тържеството завърши с многолетствие.

Накрая беше осветен и раздаден приготвеният от църковното настоятелство празничен обяд.

18
Юли
2021

✝ 4 Неделя след Петдесетница -­ на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

На 18 юли, ✝ 4 Неделя след Петдесетница ­– на светите Отци от Шестте Вселенски събори, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В съслужение бяха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Събралите се на молитва в Господния дом верни Божии люде съучастваха в светата богослужба. Всички единомислено просиха от Бога твърдата и непоколебима вяра на светите Отци, изповядаха изготвения и съхранен през вековете от тях спасителен Символ на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян прочете проповед върху Господните думи „Вие сте светлината на света”. Той припомни свидетелството на Христа, Който каза: „Аз съм светлината на света”, отчитайки, че единствено Бог е Източник на духовна светлина и не с наша собствена, а отразявайки Неговата светлина можем да бъдем светилници. Отец Боян призова и нашите дела да блестят с тази Христова светлина, та виждайки ги, хората да въздадат слава на Бога, без Когото нищо добро не можем да направим. За пример наместникът изтъкна светите Отци от Шестте Вселенски събори, които опазиха чистотата на своята вяра и с нея осветиха пътя на християните по Господните стъпки, довели хиляди верни Христови последователи до Царството небесно.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства, раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>