kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Ноември
2021

Празникът Въведение Богородично беше отбелязан тържествено в катедралата на Пазарджик

„Като видяха Твоите праведни родители, Пресвета Дево, че се изпълниха три години от Твоето рождество, пожелаха да изпълнят на дело своето обещание, което бяха изрекли с устата си, и да Те принесат в дар на Бога. Затова събраха в Назарет всички свои сродници от царски и архиерейски род и много свещеници, поканиха и лик чисти деви, за да Те придружават със запалени свещи, както бе казано в Писанието: след Нея водят при Тебе девици, Нейни дружки, довеждат ги с веселие и ликуване, влизат в Царевия чертог. И всички, събрани заедно, се помолиха за Теб на Бога и Му възпяха: Алилуия“ (из Акатист на Въведение Богородично)

На 21 ноември светата Православна църква чества един от 12-те големи Господски и Богородични празници – преславното Въведение в старозаветния храм на тригодишната Мария, Пресветата наша Владичица Богородица. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна възкресно-празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев, свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Храмът се изпълни с богомолен народ, който възнасяше своите благодарствени молитви към Богоматер и просеше нейната несъкрушима закрила над семействата и децата на България. Голяма част от тях седнаха на Господнята трапеза, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили с пост, молитва и покаяние да почистят и подредат вътрешната си стаичка, в която да поканят скъпия небесен Гост.

По време на Причастния беше прочетена проповед за великото събитие на Богородичното Въведение.

В края на светата Литургия отец Боянов поздрави присъстващите с празника. Той прочете слово за семейството, обръщайки внимание на това, че именно в семейството човек по­лу­ча­ва своето на­чал­но­ ду­хов­но и нрав­с­т­ве­но въз­пи­тание, а от нрав­с­т­ве­но­то бла­го­със­то­я­ние на се­мейс­т­ва­та за­ви­си и бла­го­със­то­я­ни­е­то на об­щес­т­во­то и на дър­жа­ва­та. Наместникът припомни родителския дълг, който ние имаме по примера на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, а именно да се ста­раем да бъдем пример за децата си, да ги при­ве­дем към Бо­га и да по­се­ем в тях ду­хов­ни се­ме­на, та, обиквайки ду­хов­ния жи­вот в Църквата, да черпят в нея от Божията благодат, която е преизобилен из­точ­ник на си­ли, бла­го­дат­на под­к­ре­па и за­щита сре­щу зло­то.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички с този светъл християнски празник.

Тържеството завърши с многолетствие.

По традиция много родители и учители дойдоха на службата, за да изпълнят своя духовен дълг към децата и православната младеж, като ги въведат в храма, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта. Както в предишните години в този ден в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в детския конкурс "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие, подписана лично от Пловдивския митрополит.

14
Ноември
2021

† 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Всенощно бдение в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 15-и ноември започва Рождественският пост, предхождащ големия Господски празник Рождество Христово.

В навечерието на поста - 14-и ноември (Рождественски заговезни), с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на южния свети Престол в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик беше отслужено всенощно бдение, възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града.

Както предния път, когато Заговезни се падна в неделен ден и беше отслужено бдение, така и тази година верният Божи народ се събра в катедралата на града вечерта срещу неделя. В 23 часа започна богослужението, по време на което и този път бяха отслужени вечеря, утреня, четене на 1, 3 и 6 час и Божествена света Литургия. Христолюбивите енориаши на храма с духовна радост участваха в молитвословията и песнопенията на службата, просейки от Бога сили за предстоящото време на духовна бран.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво, посветено на притчата за добрия самарянин, от което присъстващите почерпиха пример на добротворство и правилно следване на Христа.

В края на Божествената света Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово за тайнството на Покаянието, което примирява съгрешилия човек с Бога и от изгнаник отново го прави жител на рая. Наместникът описа безграничното Божие човеколюбие и милост и силата на покаянието. Той приведе пример как свети ап. Петър тежко съгреши и се отрече трикратно от Христа, но щом искрено и от цялото си сърце се разкая за греха си, беше приет от своя Учител и възстановен в достойнството на апостолското служение. Затова отец Боян припомни, че съгласно с учението на св. Отци истинското покаяние се състои тъкмо в това - да не повтаряме вече греха си, както и св. Василий Велики пише, че “не онзи изповядва своя грях, който казва: “съгреших”, а после продължава да си стои в греха, но този, който е намерил своя грях и го е възненавидял”. Отец Боян завърши с уверението, че будната съвест на каещия се и редовно изповядващия се чува хлопането на Христа, отваря вратите и кани вътре Сладчайшия Иисус, Който с радост влиза в такава чиста и подредена душа.

10
Ноември
2021

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2021 година"

За осма поредна година Културно-просветният отдел при Пловдивска Света Митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство, честван всяка година на 21 ноември.

На 8 ноември 2021 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия.

Разглеждането и класирането на получените творби се състоя на 9 ноември 2021 г. от комисия в състав:

1. Иконом Боян Кочев - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия

2. Свещеник Любомир Чавдаров

3. г-жа Елена Гидикова - преподавател по Изобразително изкуство

4. г-н Спас Башкехайов - преподавател в ЦСПП-Пазарджик

5. Презвитера Милена Кочева

Класирани бяха общо 23 творби. Отличените рисунки и есета бяха представени в Пловдивска Света Митрополия на 10.11.2021 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>