kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
22
Декември
2023

Утреня и Царски часове в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

В навечерието на един от 12-те големи Господски празници – Рождество Христово, се отслужва особеното последование на Царските часове, подготвящо сърцата на вярващите за посрещане на раждащия се на земята Спасител. През време на богослужението се прочитат четири Евангелски откъса, описващи изпълнението на най-чаканото от човечеството дивно събитие.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужи свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

След отпуста на Утренята отец Боян изнесе светото евангелие в центъра на храма и даде началото на 1-я час. След като прекади храма с благовонен тамян и бяха прочетени паримийното и апостолско четиво, наместникът възвести за пръв път тази година радостната вест, донесена на ангелски крила – Девицата роди Син, Който ще спаси човеците от греха и ще ги изкупи от смъртта. Поред, на следващите 3-ти, 6-ти и 9-и час, духовниците изчитаха Евангелското благовестие, донасящо духовна радост и утеха във всяко човешко сърце.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и прикани в следващите дни колкото се може повече да пребъдваме с телата си в храмовете, а с душите си на небесата, за да подготвим и ние яслите на нашето сърце, за да се превърнат и те в земна люлка на небесния Цар, идващ да се роди сред нас като Богомладенец.

20
Декември
2023

В навечерието на Рождество децата от ДПУ посетиха храм „Св. Архангел Михаил“ в град Пазарджик

Водено от добрите плодове, които се раждат в душите на децата, МВР продължава реализацията на проекта „Детско полицейско управление”, страна по който е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от 4 б клас на НУ „Никола Фурнаджиев”. В учебния процес на доброволците всяка година се включват и часове по Вероучение, в които децата се запознават с основните истини и ценности на православната ни вяра.

И тази година в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово децата посетиха един от храмовете на Българската православна църква в града. Този път с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай доброволците бяха посрещнати от архиерейския наместник иконом Боян Кочев в храм „Св. арх. Михаил”. Учениците бяха съпроводени от областния координатор на проекта старши инспектор Мария Панайотова, инспектор Даниел Димитров - ръководител на ДПУ към РУ-Пазарджик и техния класен ръководител г-жа София Коларова, която е и ръководител на ДПУ от страна на училището.

Отец Боян припомни на малките християнчета случилото се преди 2023 години в градеца Витлеем, който в една от своите пещери подслони родилия се очакван от всички поколения хора Спасител – нашия Господ Иисус Христос. Децата се включваха в беседата, като сами разказваха част от чудните събития и задаваха своите въпроси.

Архиерейският наместник обърна внимание на това, как с добродетелите си можем сами да подражаваме на Богомладенеца и същевременно да Го зарадваме, поднасяйки Му добрите си дела като подарък за Неговото свято Рождество. Той поднесе кутия с листчета, приготвени като благопожеланията от празничната трапеза. От едната страна на всяко листче беше изписана добродетел, а от другата кратко обяснение с какви дела тя може да бъде постигната. Всички прочетоха какво им се е паднало и как може да се изпълни на дело и обещаха през настъпващата година да се стараят да напредват в посочената им от Бога добродетел. Отец Боян им пожела и занапред да бъдат усърдни и да продължат да бъдат пример за съучениците си в добротворството, извършвайки всеки ден поне по едно малко добро дело.

От името на свещенослужителите в храма енорийският свещеник отец Николай Ангелчов подари на класа икона на закрилника на българския народ свети Иван Рилски и едно детско Евангелие, като им пожела да подражават във вярата си на свети Ивана и да четат често Божието слово, за да укрепва сърцето им в доброто.

Накрая всички отидоха пред Коледното дръвче и всеки получи по едно шоколадово десертче за празника.

20
Декември
2023

Съборна света Литургия за Игнажден в град Пазарджик

„В оня час учениците се приближиха до Иисуса и рекоха: кой ли е по-голям в царството небесно? И като повика Иисус едно дете, изправи го посред тях и рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно; и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно…“ (Мат. 18:1-4)

На 20 декември, когато Църквата отбелязва Предпразненството на светлото Рождество Христово, се почита и паметта на един велик светец на Православието – свети Игнатий Богоносец. Той бил това малко дете, прегърнато от Спасителя и посочено като пример на душевна чистота, за което се чете и в днешното литургийно свето евангелие.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклис „Св. Николай“ при катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

Много вярващи минаха да се поклонят пред образа на Антиохийския епископ, разкъсан от лъвове в Римския колизеум през 107 година заради вярата си в Бога и станал „Божия пшеница, смляна чрез зъбите на зверовете, за да стане чист хляб за нашия Спасител“.

След светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите и преподаде над тях архипастирския благослов на митрополит Николай. Наместникът разказа за подвига на свещеномъченика и обърна внимание на ревността по Бога, изпълвала като огън цялата душа на светеца и направила го Богоносец, носещ постоянно Бога в сърцето си. Отец Боян припомни, че днес се почита още един велик Божи угодник – свети Йоан Кронщадски, живял преди по-малко от век и половина и в чийто живот ние виждаме същата ревност по богоугаждане и проявление на Божията сила, която до последния ден ще съпътства и помага на християните в техните трудове и борби. Той посочи като пример за всички нас всепобеждаващата любов към Бога и ближния, изпълвала сърцето на светеца и спечелила хиляди души за вярата.

Накрая отец Боян напомни и едно велико събитие, случило се на този ден в Пазарджик преди 7 години, когато неизречената Божия милост се изля върху жителите на града. Тогава Светият Синод на родната ни Църква се събра в катедралата и беше извършена хиротонията в епископски сан на нинездравствующия Доростолски митрополит Яков, тогавашен архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Отец Боян благодари на Бога, че сме имали възможността да съпреживеем личната огнена Петдесетница на епископ на Православната църква, което не много хора са имали в живота си. От името на верния Божи народ той помоли Бога да дарува на митрополит Яков духовно и телесно здраве, дълголетно и спасително служение.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

19
Декември
2023

Проведе се традиционното детско тържество за Рождество Христово

Както всяка година с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик Архиерейско наместничество град Пазарджик организира традиционното Рождественско тържество за децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“. Повече от сто участници се включиха в празника, който се проведе на 19 декември в голямата зала на Младежкия дом в областния град.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията, които донесоха в сърцата на всички небесната радост от настъпващото Рождество.

Празникът започна с изпълнението на Мария Бояджиева от ОУ” Христо Ботев” град Велинград, която изпълни авторска коледна песен.

След нея на сцената се подредиха деца от енорията на катедралата „Успение Богородично”, които с рецитал на стихотворения и изпълнение на молитвени песни стоплиха сърцата на присъстващите.

Учениците от СУ „Христо Ботев” град Септември и НУ „Васил Левски” гр. Пазарджик изнесоха прекрасно театрално представление, с което пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. Учениците от Септември разиграха час по Вероучение, в който се преразказват чудесните събития, предшествали и съпроводили тихата и свята нощ на Богорождението, а тези от Пазарджик преплетоха разказа с прекрасно изпълнение на случилото се преди 2023 години. С въодушевение и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите и пастирите, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител.

Към тях се включиха ученици от НУ „Васил Друмев”, които изиграха прекрасно образите на тримата влъхви, видели появилата се преди 9 месеца на небосклона нова, чудна звезда, разчели в нея знака за раждането на земята на небесния Цар и последвали нейния светлик до Витлеемската пещера.

Прекрасните певци от Ученически хор „Славейче” при ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик изпълниха няколко коледни песни и църковни песнопения в чест на Божията Майка, родила за нас Богомладенеца, които се бяха постарали в кратко време да разучат и с които зарадваха Пресвета Богородица.

В тържеството както всяка година се включиха най-малките и прекрасни участници от ДГ „Валентина Терешкова”. С танц и музика те изключително красиво и живописно пресъздадоха празничния звън на църковните камбани, символизиращи небесния трепет на ангелските криле, донесли радостната вест за раждането на Божия Син с танца „Звънчета”, както и най-радостния за децата миг – когато под коледното дръвче те намират своите заслужени дарове с танца „Подаръци”.

Християнчетата от енорията на храм „Св. св. Кирил и Методий” развълнуваха присъстващите при своето първо участие в тържеството. Те изпълниха ангелската песен към Света Троица – „Светий Божи, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас!”, детската песничка „Кой направил е цветята” и изрецитираха прекрасно стихотворение за Бъдни вечер.

След тях артистите от НУ „Васил Левски” изиграха сценката на съвременно семейство, отбелязващо традиционно Бъдни вечер. Главният герой Христо, който беше и едно от децата в часа по Вероучение от началото на тържеството, така силно искаше да подари нещо на Младенеца, но дали намери сгоден случай? За всички остана поуката, че не само за Рождество, а през всеки ден от своя живот трябва да се стремим да вършим добри дела.

Истинското духовно тържество завърши с удивителното изпълнение на 11 годишната Теодора Шомова, което е едно от децата от енорията на катедралата. Тя развълнува всички с певческия си талант, който развива за слава Божия, с песента „Коледа е тук”.         

След края на представлението отец Боян не скри своето вълнение от тържеството, донесло нееднократно сълзи в очите на публиката. Той приветства участниците и техните ръководители и благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът напомни, че всички пътища на човека започват от семейството, като благодари и поощри всички родители, насърчили децата си да изучават Вероучение и с помощта на учителите по Религия да изваят в душите на децата си святия образ на кроткия и смирен по сърце Христос. Отец Боян благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

И тази година свещениците на Пазарджик поздравиха децата и всички гости на тържеството с празнично песнопение от църковната химнография.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители, които и тази година бяха дарени от благочестиви християни, верни съработници на Божия виноград. С грейнали от радост лица всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

Turjestvo tumbnail youtube

19
Декември
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Митрополит Николай ще отслужи празнична св. Литургия в град Пазарджик

DSC084081

 На 26-и декември

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи архиерейска света Литургия

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:30 часа, където да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>