kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Май
2024

Пасхална служба за Второ Възкресение в град Пазарджик

В радостта на Пасхалния ден вярващите нямат търпение отново и отново с благодарност да се поклонят на възкръсналия Спасител. Тази небесна радост, която дава на сърцата на хората несъкрушими утеха и упование, кара боголюбивите християни да се събират ден след ден на обща молитва в Божия дом. Особено осезателно те чувстват тази неизказана с думи и неподлежаща на описание небесна радост в най-светлия ден в историята на човечеството – деня на славното Христово Възкресение.

На Великден около обяд се отслужва Пасхална вечерня, наречена Второ възкресение. По време на богослужението се чете евангелското четиво за Възкресението на Христа от светия апостол и евангелист Йоан на различни езици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше отслужена съборна служба. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев.

В началото на службата, както се полага през дните на Светлата седмица, беше изпят многократно носещият надежда и радост тропар на Възкресение – "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари!".

След входа на вечернята и изпяването на великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици. В празничната служба богомолците можаха да чуят радостната вест за Христовото Възкресение на български, църковнославянски, еврейски, румънски и испански език.

При пеене на Пасхалните стихири, свещениците отново изнесоха иконата на Христовото Възкресение, светото Евангелие и светия Кръст. Вярващите минаха и им се поклониха, поздравявайки се помежду си с най-светлия празник. Архиерейският наместник подари на всички по едно червено яйце, символ на кръстната смърт на Спасителя, умила с Христовата кръв греховете на хората по цялата земя.

В края на службата наместникът прочете Синодалното Пасхално послание към освещения клир и христолюбивото паство. Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит, от негово име честити на всички Празника на празниците и ги поздрави отново с всепобедния и спасителен поздрав „Христос воскресе!“.

05
Май
2024

Пловдивският митрополит Николай отслужи Пасхалната света Литургия на Възкресение Христово в Пазарджик

„Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни!” (из стихирите на Пасха)

В най-великия и тържествен ден в годината – денят на светоносното Христово Възкресение – Пасха, жителите на град Пазарджик се сподобиха със сугуба, двойна благодат. За първи път в историята на града да отслужи Пасхалната света Литургия в катедралата на Околията дойде лично Високопреосвещеният Пловдивски митрополит – епархийският архиерей митрополит Николай.

Още в часовете преди полунощ храмът започна да се изпълва с богомолци, дошли да посрещнат своя архипастир в този най-светъл ден – денят на Христовото Възкресение от мъртвите, Тържество на тържествата и Празник на празниците. Владиката беше посрещнат при празнично биене на църковните камбани, изразяващи радостния трепет, обхванал сърцата на пазарджиклии за двойната Божия благодат и милост.

Сред официалните лица, дошли на Пасхалната служба, бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, народният представител от 49-то Народно събрание г-н Радомир Чолаков, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, окръжният прокурор на Пазарджик г-жа Албена Кузманова, бившият кмет на Пловдив г-н Здравко Димитров, държавни и общински служители, общественици.

Малко преди полунощ митрополит Николай изнесе от светия Олтар Благодатния огън, който се поддържа целогодишно в катедралния храм и прикани всички богомолци да запалят свещите си и да вземат от него. С празнично литийно шествие цялото църковно изпълнение се отправи към специално приготвена в двора на храма сцена. Тук архиереят прочете Евангелското четиво, възвестяващо Чудото на чудесата - Възкресение Христово, с което беше дадено началото на Пасхалното богослужение и поздрави присъстващите с най-радостния, изпълнен с вяра и надежда всепобеден поздрав „Христос воскресе!”. С едно сърце и уста всички отговориха с мощно „Воистину воскресе!”, след което църковните камбани огласиха всичко наоколо с най-тържествен звън. Небето над града се озари от празнична заря, ознаменувала Възкресението и радостта на цялото творение от това най-дивно събитие.

Митрополит Николай се обърна към насъбралото се множество с вдъхновено слово за величието на празника и неизразимата Божия милост към човеците, даваща възможност на вярващите да станат синове Божии. След това шествието се завърна в храма, владиката застана на архиерейския трон и лично поздрави всички присъстващи с Христовото Възкресение.

В тържествената служба с митрополита съслужиха архим. Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм "Св. Възнесение" гр. Пловдив, свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещ. Спас Дичев, председател на храм "Св. св. Константин и Елена" в града, енорйските свещенослужители в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и митрополитският протодякон отец Илиян Александров.

Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев и протопсалт Марин Йорданов.

Преди началото на светата Литургия духовниците се подредиха в центъра на храма и ведно с певците и вярващите отпяха изпълнените с небесна радост и надежда стихири на Пасха. По време на Литургията всички с благодарност и трепет участваха в молитвословията и песнопенията. Те изповядаха с едно сърце и едни уста Символа на вярата и казаха думите на Господнята молитва „Отче наш…”. Десетки минаха и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни, увенчавайки с това дните на своя пост, молитва и духовна борба.

След службата митрополит Николай още веднъж поздрави присъстващите с настъпилите дни на радост от Възкресението на нашия Спасител.

От името на жителите на града областният управител г-жа Кайтазова поднесе на владиката прекрасна кошница с цветя, червени яйца и Великденски сладки. Тя благодари на архиерея за неговата отеческа грижа и любов към поверените му от Бога души на вярващите от Пазарджик.

Накрая митрополит Николай от цялото си сърце благослови всички със своя архипастирски благослов.

03
Май
2024

Опело Христово в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Силите безплътни като Те гледаха прострен мъртъв зарад нас в ужас дойдоха и с крилата, Спасе, се покриваха” (из Опело Христово).

На Велики петък вярващите идват в Божия дом за най-трогателното богослужебно последование от годишния кръг на църковния календар. Във вечерните часове на този най-мрачен ден в историята на човечеството в православните храмове по цял свят се отслужва последованието на Опело Христово. След като душите на вярващите отново са изживели предателството, безчестния съд, поруганието, побоя и кръстната смърт на Владиката на света, осъзнавайки при това своята лична вина, те се събират около кувуклията, символизираща гроба Господен, виждайки положено мъртвото Христово тяло, изобразено на светата Плащаница. Тук със съкрушени сърца те отправят своите молитви към небесния Божи Престол, просейки прошка от страдащия за нас и заради нас Изкупител и извършват последованието на Христовото Опело.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението в катедралата „Успение Богородично” беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съборната служба взеха участие йеромонах Йоаким, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел” и енорийските свещеници от катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев.

След като прекади храма на последната, девета песен от полагащия се канон, отец Боян застана пред светата Плащаница. Около него се подреди цялото църковно изпълнение и с едно сърце и уста всички взеха участие в отпяването на трите статии от Опело Христово, това затрогващо и умиляващо всяко човешко сърце последование, възпяващо Христовата Саможертва.

В края на Великото славословие, при траурен камбанен звън, около храма се отправи скръбното шествие за погребението на Агнеца Божий. При завръщането на процесията обратно в храма, със сведени глави богомолците се поклониха за последно на погребвания Цар на славата и Изкупител на човеците.

След службата отец Боян прочете слово за последните мигове от живота на Богочовека, Който дори тогава мислеше най-вече за Своите чеда и ги предаде на духовното осиновение на Своята пречиста и преблагословена Майка. Този велик дар, който ни дава нашата православна вяра, наместникът отчете като едно от най-големите богатства на Църквата и най-сигурен покров и пътевожд към Царството небесно.

Накрая Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства.

03
Май
2024

Велики петък - Царски часове, Вечерня с изнасянето на светата Плащаница в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

„Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите;
с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите;
в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци,
с плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам;
с гвоздеи се приковава Женихът църковен;
с копие се пробожда Синът на Дева.

Покланяме се на Твоите страдания, Христе.
Покланяме се на Твоите страдания, Христе.
Покланяме се на Твоите страдания, Христе.
Покажи ни и славното Твое Възкресение“

Велики петък е най-черният ден в човешката история. Създалият човека от нищо, устроил за него райска градина и създал всички условия за завръщането му там след грехопадението милостив Господ, бил предаден на безчестен съд, хулен, оплюван и унижаван, а най-сетне осъден без вина на позорна смърт и разпнат на кръст. В този ден от сутринта вярващите се събират в Божия дом, за да се поклонят на величието на Голготската Саможертва и да изпросят прошка от разпналата се за нас Любов.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба, включваща Царски часове и Вечерня, беше отслужена в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха свещ. Димитър Попов и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Преди началото на богослужението светото Евангелие беше поставено в центъра на храма пред Разпятието и от там свещениците поред прочетоха полагащите се по време на часовете евангелски четива, изобразяващи отново в сърцата ни последните минути от живота и страданията на Спасителя.

По време на стиховните стихири на Вечернята беше изнесена и поставена на специално приготвената и украсена кувуклия светата Плащаница, символизираща мъртвото Христово тяло, поставено в нов гроб, над която по-късно вечерта да бъде извършено и Христовото опело.

От сутрин до вечер в този най-трагичен ден от световната история вярващите минават и се прекланят пред самопожертвалия се заради нас Спасител.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>