kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Април
2021

Празнична вечерня за Цветница в град Пазарджик

В навечерието на светлия християнски празник Вход Господен в Йерусалим – Цветница, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев отслужи празничната вечерня в катедралата на града „Успение Богородично”.

Изживели сутринта радостта от възкресението на четверодневния Христов приятел Лазар, боголюбивите християни участваха с молитвите и песнопенията си в празничната служба.

След края на вечернята отец Боян благослови приготвената върба, та на следващата сутрин да посрещнем Влизащия в светия град обещан Месия, Който идва за спасение на вярващите в Него, носейки в ръце клонки и пеейки от сърце като тогавашния народ "Осанна! Благословен Идещият в име Господне!”.

24
Април
2021

Лазарова събота – съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В събота на Шестата седмица от Великия пост светата Църква възпоменава възкресяването от Господ Иисус Христос на Лазар, който починал от болест, която не била „за умиране, а за слава Божия, за да се прослави чрез нея Син Божий”.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в храма свещ. Максим Ничев.

Верният Божи народ, който следва стъпките на своя Спасител през цялото време на светата Четиридесетница, дойде и в днешното утро в храма, за да стане свидетел на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на четиридневно починалия Негов приятел Лазар. Принеслите усърден пост и покаяние пристъпиха със страх Божи, вяра и любов към светото Причастие.

В края на службата отец Боян прочете проповед за духовното значение на това велико Христово дело, послужило за утвърждаване във вярата и утеха за Неговите последователи през следващите дни на изпитания и скърби. Накрая наместникът призова да бъдем и ние Христови приятели, помнейки Неговите думи „Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам”.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит на енориашите на храма.

Празникът завърши с многолетствие.

23
Април
2021

Окръжно на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай до свещенослужителите в Пловдивска епархия

mitropolit Nikolai-potretДо

освещения клир,

монашествуващите,

и църковнослужителите на Пловдивската епархия

 

        Боголюбиви отци, братя и сестри,

Във връзка с предстоящите празници: Вход Господен в Йерусалим, Великата Седмица, Възкресение Христово и цветоносния период, предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса Covid-19, в съобразяване и изпълнение на Окръжното на Св. Синод на БПЦ - БП от 30.03.2020 г.,

РАЗПОРЕЖДАМЕ:

1.  На празник Вход Господ в Йерусалим, освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма, (не в храма) при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

2.  На Велика Сряда след Малкото повечерие да се извърши и чина на Великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията в т. 7 и 8 от Синодалното окръжно. Като на Велики Четвъртък да се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.

3. На Велики Петък след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант, при стриктно изпълнение на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

4.  В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо.

5. Поздрава на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

6. По време на празниците: Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи да се осъществява пред храмовете, при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Горното разпореждаме за строго съблюдаване и  стриктно изпълнение.

 

        Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

+ ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ   Н И К О Л А Й

18
Април
2021

✝5 Неделя на Великия пост - на преп. Мария Египетска. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В днешната 5 Неделя от Великия пост Светата Църква почита паметта на една от най-великите жени в човешката история – преподобната Мария Египетска. За да не се отчаяме от дяволските нападения с напредването на поста и за утвърждаване в подвига на благочестието, пред очите ни се издига с цялата си висота този ангел в плът, сияещ с райска красота, за достойната възхвала на чийто подвизи човек не намира слова.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в храма свещ. Димитър Попов, а молитвено участие в службата взе Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков заедно с митрополитския дякон Константин Раков.

В края на утренята свещениците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение над енориашите на храма и техните близки. Всички заедно изпяха Похвалната песен в чест на Божията Майка „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души”.

По време на причастния беше прочетен Синаксар на неделята, описващ учудващото всички дивно житие на великата равноангелна Божия угодница, разкъсала мрежите на врага, станала пример за вярващите и поражение за демоните, показала с живота си силата на покаянието, издигащо човека от най-дълбоките бездни на ада до най-светлите райски селения.

Подготвилите се според силите си с усърден пост и молитва и разкаяли се за греховете си като пустинната боголюбива Египетска гълъбица Мария пристъпиха към свето Причастие.

След службата митрополит Яков поздрави присъстващите и благодари на Бога, че в този светъл ден чу молитвите му и го сподоби да дойде да съмолитства с вярващите в град Пазарджик. Той увери, че всякога се моли за тях и изпроси и техните свети молитви, като им благопожела леки и спасителни пости. С радост присъстващите взеха благословение от обичния им Високопреосвещен владика.

16
Април
2021

Малко повечерие с целия Акатист на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В петък на Петата седмица от Великия пост любещите Христа се събират в храмовете и застават пред образа на Неговата Майка, за да възпеят с думите на нейния Акатист станалата "начало на Христовите чудеса“, „вместилище на невместимия Бог“, „лъч на духовното Слънце“, „светило на незалязващата Светлина".

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик последованието на Малкото повечерие беше отслужено съборно от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество в града прот. Стефан Йорданов, председателите на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков и на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Верният Божи народ отново застана пред чудотворния образ на света Богородица и отправи към нейната майчина благост своите песнопения, молитви и просби. Свещениците поред прочетоха полагащите се части от Акатиста, а присъстващите с едно сърце и уста възпяваха Непорочната Дева с "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на последованието, с преклонени глави и сърца, вярващите благодариха на Божията Майка за любовта й към човеците, изливаща се преизобилно от нейните чудотворни образи по целия свят.

След това отец Боян благослови принесените хлябове за благословение на присъстващите. След службата той преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над присъстващите. Наместникът призова във всяко свое дело да си представяме как би постъпила Богоневестата и с делата си да подражаваме на живота й. Той припомни, че от нея не излезе никакво зло, дори когато гледаше своя разпнат Син, а със своето смирение, търпение, доверие и покорност на всеблагия Божи промисъл дочака да види Неговото славно Възкресение.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>