kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
19
Октомври
2022

Храмов празник на църквата "Преп. Иоан Рилски Чудотворец" село Злокучене

На 19 октомври жителите на с. Злокучене отбелязаха своя най-голям празник в енорийския си храм “Преп. Йоан Рилски Чудотворец”.

Празничното богослужение започна от предишния ден с отслужването на вечерня и празничен водосвет. Сутринта бяха отслужени утреня и тържествена св. Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик, в съслужение със свещ. Николай Генев, председател на храм "Св. Троица" гр. Белово. Молитвено участие взеха ик. Йордан Василев, председател на храма, свещ. Николай Генов, служащ в град Септември и свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм "Св. Богородица" в съседното село Бошуля.

За благолепието на службата се погрижиха църковните певци от гр. Септември и гр. Белово, които с красивите си песнопения допринесоха за молитвеното настроение през време на светата богослужба.

В края на светат Литургия прот. Стефан Йорданов проповядва пламенно за живота на св. Йоан Рилски и отправи архипастирските благопожелания на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за здраве и дълголетие към християните от селото. Той поздрави християните и от името на свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник в гр. Пазарджик.

Църковното настоятелство към храма се погрижи за постна братска трапеза за всички жители и гости на храмовия празник.

18
Октомври
2022

Празнична вечерня с Акатист към преп. Йоан Рилски Чудотворец в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

В навечерието на празника на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена празнична вечерня с акатист към Рилския Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Димитър Пеев и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Обичащите небесния закрилник на българския род негови чедца с радост дойдоха да отправят обща молитва и прославят равноангелното житие на Рилския отшелник. В определеното от богослужението време верните християни се събраха в центъра на храма около поставената на нарочен аналой икона на светеца. Духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички единомислено отпяваха припевите и възхваляваха Бога и Неговия угодник. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред чудния по живот пустинножител.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за добродетелите на свети Йоан, пожелал да се уподоби на кроткия и смирен по сърце наш Господ Иисус Христос, усамотил се в пустинята, за да опустее от страстите и превърне сърцето си в чист съсъд на Божията благодат. Отец Боян призова и ние според силите си да се подвизаваме, да подражаваме на Рилския светец, за да се застъпи той за нас в страшния ден на Христовото съдилище.

16
Октомври
2022

✝Неделя на светите Отци от Седмия Вселенски събор в храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово

На 16 октомври, ✝4 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия Вселенски събор, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение с председателя на храма свещ. Ангел Тонов.

Верният Божи народ на селото дойде в храма, за да измоли от Бога телесно здраве и душевно спасение за себе си и своите близки. Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. Той разказа за възникването на лъжеучението на иконоборчеството, как изтичащата от светите икони, честния кръст и светите мощи на Божиите угодници небесна благодат помага на хората в борбата срещу човеконенавистника и така, уязвяван от нея, сатаната влага в сърцата на нечестивия император Лъв Исаврянин да повдигне ужасно гонение против почитащите светите икони. Но опитите да бъде унищожена Христовата Църква естествено не дават резултат и през 787 година благочестивата императрица Ирина свиква в Никея Седмия Вселенски събор, където почитта към иконите била възстановена и православната вяра отново възтържествувала, за да можем и ние днес чрез светите икони да общуваме с Бога и Неговите угодници и да черпим от преизобилната Негова благодат.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички жители на селото. Той поздрави отец Ангел и по повод днешния му рожден ден и му поднесе скромен дар – книга с жития на подвижници на благочестието, чийто пример да вдъхновява служителя на светия Олтар, както и икона с образа на Ангела-Хранител. Наместникът благопожела на своя събрат както в този живот носи името на светия ангел, така и в бъдещия да се покаже истински воин Христов и част от Неговото небесно ангелско войнство.

Отец Боян раздаде нафората, а отец Ангел почерпи присъстващите с бонбони и прие сърдечните поздрави от повереното му словесно Христово стадо.

14
Октомври
2022

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Св. Петка" в гр. Пазарджик

„Буря от тежки изкушения въздигаше в пустинята лукавият враг: като завидя на твоите добродетели, много пъти се опитваше да те препъне по пътя към Христа; но ти, добра невесто Христова, Всевишния за свое прибежище избра и чрез знамението на светия Кръст като паяжина разкъсваше злите козни на врага и така съвършено го съкруши, пеейки на Христа Бога: Алилуия!” (Акатист към преп. Параскева – Петка Търновска, кондак 4)

На 14 октомври православните християни издигат молитвено сърцата си към Небесата и призовават на помощ преподобната Параскева /Петка/ Търновска. Придобила премъдростта Божия още от детските си години, тази дивна Христова невеста заживяла равноангелски живот в борба с повиците на плътта и изкушенията, победила козните на човекоубиеца и достигнала святост. Светицата, чиито родители били българи, е бърза и силна помощница на всички, прибягващи към нейната помощ и затова е една от най-почитаните светици в целия православен свят.

В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Пазарджик, носеща името на света Петка. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник прот. Димитър Христев. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Димитър Баташки, енорийските свещеници отец Сидер Димов и отец Станой Карамитров, председателят на храм „Св. арх. Михаил” гр. Пазарджик прот. Витан Йорданов и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града.

Преди началото на светата Литургия наместникът отслужи последованието на Петохлебието, като измоли Божията милост и благост над енориашите и гостите на храма и техните семейства.

От рано Божият дом се изпълни с боголюбиви християни, които бързаха да принесат на света Петка своите благодарности за нейната всегдашна помощ и с радост съучастваха в светата богослужба. Верните богомолци единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на енориашите. Той посочи светицата като пример и образец на желаещите да намерят своето спасение. Наместникът припомни житието на света Параскева, обръщайки внимание на това как тя от младини се отрече от светските наслади и се подвизаваше за своя небесен Жених, за което се сподоби с Неговото нетленно вечно царство. Отец Боян призова както тя е подражавала на преди нея подвизавалите се светии, така и ние да имаме пред очите си нейния живот и се стараем да бъдем достойни нейни последователи.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми. Той честити и имения ден на носещите името на света Параскева-Петка Българска и им благопожела да украсят сърцата си с нейните добродетели.

Празникът завърши с многолетствие.

13
Октомври
2022

Откриване на учебната година в четвъртото поред Детско полицейско управление в град Пазарджик

В днешния слънчев ден беше дадено началото на четвъртото поредно „Детско полицейско управление”. Националният проект е по инициатива на МВР, а страна по него е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от 3 б клас на НУ „Никола Фурнаджиев”.

Откриването на новата учебна година се състоя в двора на училището. След посрещането на училищното знаме и химна на България доброволците изпяха химна на своето училище и този на Детската полиция. След това те зарадваха своите родители и гости със специално подготвена програма, включваща песни и рецитали. Накрая те положиха и клетва, с която обещаха да бъдат добър пример за всички, да помагат на нуждаещите се и да спазват правилата за поведение в училище и тези за движение по улиците.

Тържествено пред всички беше подписан и договорът за сътрудничество между РУП–МВР, представлявано от неговия началник главен инспектор Ненко Годжевъргов и училищното заведение в лицето на своя директор г-жа Иванка Шушнева.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на РУП-МВР на откриването присъстваха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на града. Сред официалните гости на тържеството бяха още областният управител г-н Трендафил Величков, представители на страните по проекта от МОН, БЧК, РЗИ, Закрила на детето, МКБППМН.

Накрая всички се снимаха пред входа на училището за спомен от този важен момент.

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група. Целта е ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в институциите. Децата имат определени часове по Вероучение, където се запознават с основите на християнската вяра и добродетелност и християнските празници.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>