kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Юли
2021

✝ 4 Неделя след Петдесетница -­ на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

На 18 юли, ✝ 4 Неделя след Петдесетница ­– на светите Отци от Шестте Вселенски събори, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В съслужение бяха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Събралите се на молитва в Господния дом верни Божии люде съучастваха в светата богослужба. Всички единомислено просиха от Бога твърдата и непоколебима вяра на светите Отци, изповядаха изготвения и съхранен през вековете от тях спасителен Символ на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян прочете проповед върху Господните думи „Вие сте светлината на света”. Той припомни свидетелството на Христа, Който каза: „Аз съм светлината на света”, отчитайки, че единствено Бог е Източник на духовна светлина и не с наша собствена, а отразявайки Неговата светлина можем да бъдем светилници. Отец Боян призова и нашите дела да блестят с тази Христова светлина, та виждайки ги, хората да въздадат слава на Бога, без Когото нищо добро не можем да направим. За пример наместникът изтъкна светите Отци от Шестте Вселенски събори, които опазиха чистотата на своята вяра и с нея осветиха пътя на християните по Господните стъпки, довели хиляди верни Христови последователи до Царството небесно.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства, раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

11
Юли
2021

✝ 3 Неделя след Петдесетница ­- Събор на светите Доростолски мъченици. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

На 11 юли, ✝ 3 Неделя след Петдесетница ­– събор на светите Доростолски мъченици, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В съслужение бяха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащият в храма свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в богослужението взеха свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство и свещ. Тенчо Веселинов, клирик на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, служащ в храм „Св. Димитър Солунски” в град Грац, Австрия, който е родом от Пазарджик.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на неделята, припомнящо част от Христовата беседа на планината.

В края на светата Литургия отец Боян прочете проповед върху Господните думи „Първом търсете царството на Бога и Неговата правда”, припомняйки, че това не е просто едно  място, което се стремим да достигаме след смъртта си, а е духовна реалност, в която можем да заживеем от сега. А за да заживеем в него ние трябва да изпълним според силите си двете заповеди, в които нашият Господ Иисус Христос събра онези, дадени на Моисей, а именно: "възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила" и "възлюби ближния си като себе си". Отец Боян призова както се трудим за телесното, така, че и още повече, да се потрудим за нашата душа, очаквайки Божията помощ в нашето усърдие, а най-вече да се съкрушаваме за греховете си и с търпение и упование да понасяме трудностите в живота, като помним свидетелството на Отците, че християните от последните времена ще се спасяват дори само чрез понасяне на скърбите. Когато изпълняваме евангелските добродетели, завърши наместникът, тогава и в нас ще дойде Царството Божие, защото то не идва отвън, по видим начин, а отвътре, както ни увери Спасителят: "царството Божие няма да дойде забелязано, и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е..."

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички. Той изказа своето уверение, че днес, когато родната ни Църква почита паметта на светите Доростолски мъченици, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков не е забравил да се помоли и за верния Божи народ на Пазарджик и призова и ние да се молим, щото те да бъдат негови покровители и помощници в нелекото, но благодатно служение на Божия виноград, да го пазят от видими и невидими врагове, като го укрепяват и утвърждават в доброто. Отец Боян раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

07
Юли
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Света Неделя" с. Дебръщица

В седмия ден от месец юли светата Православна църква възпява с песнопения и отправя молитви към Христовата мъченица света Неделя, пострадала при едно от най-големите гонения срещу християнството през 289 година при нечестивия император Диоклетиан. В този ден своя храмов празник отбелязва църквата в село Дебръщица, посветена на светата великомъченица. Храмът отбеляза тази година своята 260 годишнина.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. В нея съмолитстваха архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стефан Йорданов, секретарят на наместничеството свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември ик. Йордан Василев и служащият в катедралата на града свещ. Димитър Попов. Молитвено участие в службата взеха свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” в съседното село Црънча.

Верният Божи народ на селото дойде в храма, за да се поклони пред своята небесна закрилница и изпроси нейното ходатайство пред Всеблагия Бог за жителите и гостите на прекрасното село. Те съучастваха с молитвите си в светата служба, при което изповядаха Символа на вярата и с думите на Господнята молитва изпросиха Божията воля да пребъде както на небето, така и на земята.

В края на службата отец Боян провъзгласи многолетствие, изпято от всички. Наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя и повереното му паство, като от негово и свое име честити храмовия им празник. Той се обърна към присъстващите със слово за светата Господня невеста, която със силата на своята вяра победи един от най-кръвожадните езически императори. Отец Боян припомни, че непоколебимата вяра на младата девойка беше плод на възпитанието на благочестивите й родители и записа името й на небесата. Той призова и ние да насочваме стъпките на своите чеда от малки към Господния храм, за да намират и те тук отговор на своите търсения и разрешение на трудностите в живота си. По думите на наместника само тогава ще бъдем спокойни за своите чеда, защото ще сме ги поверили в най-сигурните ръце – на Бога. Отец Боян отчете още, че когато четем и слушаме Божието слово, житията на светиите, книги за вярата и благочестието, от там черпим мъдрост, знание и сила и нашите сърца се запалват за подражание в доброто и призова да не губим времето на живота си, а да бързаме да бъдем сами пример за своите деца, та и у тях да се запали спасителната Христова вяра.

Накрая отец Боян поднесе скромен подарък на председателя на храма отец Стефан по повод бележитата годишнина и честити рождения ден на село Дебръщица, което в този ден преди 260 години се е родило от мрака на езичеството към светлината на Христовото спасение. Наместникът поднесе два напрестолни свещника и благопожела те да не спират да светят, както и вярата на жителите на селото никога да не угасва.

От името на църковното настоятелство отец Стефан благодари на духовниците, дошли да споделят радостта им. Той поднесе на наместника и секретаря по един прекрасен букет с цветя и им пожела Божията Майка винаги да им помага в служението.

Отец Стефан раздаде нафората и благослови своите енориаши, като всички се поздравяваха един другиго с празника на селото.

04
Юли
2021

✝ 2 Неделя след Петдесетница ­- на Всички български светии. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Втората Неделя след Петдесетница е празник на българската святост. В този ден се отдава почит на всички светии, просияли от българския род и земя. Той е определен с решение на Светия Синод на БПЦ през 1954 година и от тогава Денят на всички български светии има неотменно място в църковния календар на родната ни Църква.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и служащия в храма свещ. Любомир Чавдаров.

Енориашите на храма с цялата си душа участваха в светата служба, посветена на онези просияли със светия си и богоугоден живот мъже и жени, чиито дела са осветили историята на българския народ.

По време на причастния беше прочетен Синаксар на неделята.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Той прочете проповед за родните ни светци и призова да имаме пред очи техния подвиг и свършека на живота им, та това да бъде за нас вдъхновение за благочестив живот в Христовата вяра. Накрая наместникът се обърна и призова всички български светии, имайки дръзновение пред Бога, Когото прославиха с живота си и Който тях прослави, да ни помагат да бъдем техни смели подражатели в доброто и светостта, да молят Всеподателя да ни изпрати Своите милости и щедрости, да дари мир и благоденствие на Отечеството ни, а на душите ни велика милост.

29
Юни
2021

Храмов празник на Баткунския манастир

На 29 юни, деня на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел, Баткунската света обител чества деня на своите небесни покровители. И тази година по повод храмовия си празник тя отвори широко своите гостоприемни порти и посрещна топло верния Божи народ.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена съборно. В нея пред светия Престол застанаха архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев и двамата секретари на наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев. Молитвено участие в службата взеха братята на манастира йеромонах Йоаким и монах Дамян, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча и свещ. Спас Дичев от катедралата на град Пазарджик.

Честните богомолци и тази година изпълниха манастирската черква. С молитва на уста и благодарни сърца те участваха в литургийните песнопения и молитвословия. Всички минаха и се поклониха пред образа на двамата първовърховни апостоли, чиято небесна помощ нееднократно са чувствали в живота си. Онези от тях, които се бяха подготвили и изпитали съвестта си в тайнството на покаянието, пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха с честните Тяло и Кръв Христови.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и честити имения ден на празнуващите. Той изказа своята и на съслужителите си радост от възможността да отслужат светата Литургия в манастира, станал духовен пристан за мнозина. Той произнесе слово за всехвалните апостоли Петър и Павел, които с Божията благодат затулиха устата на мъдреци, победиха кръвожадни императори и просветиха цялата вселена с евангелското благовестие.

Духовното тържество завърши с многолетствие, изпято от всички, след което отец Боян раздаде нафората.

В двора на манастира беше благословен приготвения корбан, раздаден за здраве и спасение на всички, носещи в сърцата си любов към светата Баткунска обител.

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>