kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Януари
2024

Съборна света Литургия в ✝ Неделя на Закхея в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

На 21 януари, ✝15 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на Закхея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит в храм „Св. вмчца Неделя“ град Ракитово беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров и свещениците от град Велинград ст.икон. Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“ и икон. Иван Чалъмов, председател на храм „Св. Богородица“.

Енориашите и гостите на храма взеха молитвено участие в светата служба. Те с благоговение изслушаха неделното литургийно евангелско четиво, спомнящо усърдието на митаря Закхей, който не се спря пред нищо в желанието си да види с очите си нашия Спасител, след като Го беше видял и възлюбил с духовния си взор.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той произнесе слово за любовта, която кара човек да преодолее всички препятствия, за да бъде с любимия. Наместникът припомни, че с днешната библейска история Църквата привлича вниманието ни към приближаващия пост и призова и ние да се издигнем над всичко земно, та да видим и възлюбим Бога и в тайнството на покаянието да намерим подобно на Закхей нашето спасение.

Отец Боян изказа своята благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник за молитвената подкрепа и му поднесе живо цвете, засвидетелствайки своята и на повереното му паство синовна любов и почит към Високопреосвещения ни митрополит. Той благодари и на своите събратя от Велинград, дошли да вземат участие в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

18
Януари
2024

Ръководството на МБАЛ-Пазарджик даде традиционния празничен корбан

На 18 януари параклис „Св. вмчк Пантелеймон” в МБАЛ-Пазарджик събра ръководството и служители на болничното заведение на обща молитва. По традиция в началото на годината управата дава празничен корбан за трудещите се в лечебното заведение.

По покана на ръководството и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник свещеноиконом Боян Кочев отслужи молебно последование. В съслужение с него беше свещ. Димитър Попов от катедралата на Пазарджик.

На службата присъстваха директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, главната медсестра Еленка Станчева, лекари, сестри, санитари и персонал от отделенията на болницата. Духовници и медици се помолиха на Лекаря на душите и телата за телесно и духовно здраве и сили в нелекото, но богоугодно призвание на медицинските работници.

След като поръси присъстващите със светена вода, отец Боян се обърна към тях и изказа своята радост, че често в град Пазарджик се чуват думи на благодарност и признателност към труда на медиците. Особено той обърна внимание на това, че хората засвидетелстват как в лечебното заведение са усетили все по-рядко срещаната в наши дни човечност. Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и провъзгласи многолетствие.

18
Януари
2024

Храмов празник на църква „Св. Атанасий“ с. Мало Конаре

На 18 януари своя храмов празник отбелязва църква „Св. Атанасий“ в село Мало Конаре, посветена на един от светите Отци, наречен „Велики“ и определян като "баща на православното богословие" – Александрийския архиепископ свети Атанасий.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и председателят на храма свещ. Петър Баташки.

Благочестивите християни от селото начело със своя кмет г-н Димчо Караиванов се помолиха на великия Отец на православието свети Атанасий за телесно и духовно здраве и благоденствие. Всички изповядаха Символа на вярата, част от изготвянето на който е бил и свети Атанасий по време на Първия Вселенски събор, след което с пълна и непоколебима вяра казаха Господнята молитва, призовавайки небесния наш Отец да прости дълговете ни.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към тях със слово за достойнството на светеца, сочещ ни със своите творения пътя към небесното Царство. Наместникът призова да следваме тези знаци, с които изкачването ни по небесната стълбица към рая ще бъде леко и безопасно.

Празникът завърши с многолетствие.

07
Януари
2024

Храмов празник на църква "Св. Йоан Предтеча" в с. Карабунар

В деня след големия Господски празник свето Богоявление светата Църква възпява най-великия застъпник на човеците след Божията Майка – Кръстителя Господен свети Йоан. В този ден своя храмов празник отбеляза църквата в село Карабунар, община Септември, посветена на Предтечата, подготвил света за явяването на нашия Спасител.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Хрисант Хитов от пазарджишкия храм „Св. св. Константин и Елена“. Молитвено участие в службата взе болящият председател на храма свещ. Кръстьо Ненов.

Прекрасната църква се изпълни с богобоязлив народ, дошъл да изпроси от докосналия се с ръката си до пречистата Христова глава Кръстител, изпълнил със смирение и послушание великото дело, за което бил призван от Бога – да призове хората към отварящото райските врати покаяние, да приготви сърцата на човеците да приемат идващия Спасител и да кръсти в река Йордан нямащия нужда от очистване Христос.

На празничното богослужение присъстваха и молитстваха с духовниците кметът на Общината г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев и кметът на селото г-н Иван Каменарски.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име ги поздрави с храмовия празник. Наместникът честити имения ден на кмета на селото и на всички, носещи името на свети Йоан. Той произнесе слово за добродетелите на светия Предтеча, живял на земята повече като ангел, отколкото като човек и станал за хората светилник на вярата. Отец Боян призова вярващите да следваме посочения от Кръстителя път към Бога, който той сам извървя и застана отдясно на Христа в Неговото небесно Царство.

Кметът на Септември г-жа Рачева и нейният съпруг поднесоха на архиерейския наместник прекрасни букети с цветя и му благодариха за молитвите за жителите на селото и общината. След това отец Боян благослови приготвения от кмета на селото празничен обяд, с който той нагости присъстващите в чест на своя небесен закрилник.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Януари
2024

Празнична съборна света Литургия, лития и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

„Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.” (тропар на Богоявление)

На шести януари православните християни застават духом на брега на река Йордан и съпреживяват отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството, възвестило на света великата тайна на Божествената Троица - Отец изрекъл Своето свидетелство за Сина, Синът приел кръщение от ръката на свети Йоан Предтеча, а Светият Дух като гълъб летял над водата. Така търсената от хиляди умове тайна за Бога била открита на човеците посредством Божественото откровение.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В братско молитвено общение в нея влязоха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и енорийските свещенослужители свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

В деня на този голям Господски празник храмът отрано се изпълни с благочестиви християни, дошли да отправят своите молитви към Триединния Бог. Сред тях бяха и кметът на града г-н Петър Куленски, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...".

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с настъпилите празнични дни. Той преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай и честити имения ден на имениците. Празникът завърши с многолетствие.

След това, при тържествено биене на камбаните, църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица, където се събраха християни от целия град, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Йорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година в река Марица скочиха повече от 60 младежи. Светинята беше извадена от 16-годишния ученик от Пазарджик Кристиян Пашов.

След водосвета официалните лица бяха поканени на издигнатата в близост сцена. Тук родолюбиви общественици бяха организирали мероприятие под надслов „Да съхраним българщината“. По покана на организаторите свещениците отслужиха молебен за здравето и благоденствието на българския народ и Отечеството.

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>