kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Януари
2023

Благодарствен молебен в сградата на Областна администрация Пазарджик по повод 24-ата годишнина от обявяването на Пазарджик за областен център

На 5 януари 1999 година Пазарджик е обявен за Областен административен център. По този повод и по покана на областния управител г-н Трендафил Величков в сградата на Областната администрация беше отслужен благодарствен молебен.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия свещ. Димитър Пеев, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев от катедралата на града. Отец Боян прочете полагащото се евангелско четиво, спомнящо едно от чудесата, извършени от нашия Господ Иисус Христос през време на земния Му живот – как Той изцери 10 прокажени, един от които се върна да Му благодари. Накрая наместникът прочете и молитва за здраве на областния управител, неговите близки, сътрудници и всички жители на Пазарджишка област.

След молебена отец Боян поръси присъстващите с Богоявленска осветена вода. Той поздрави служителите на Областна администрация и лично г-н Величков с годишнината и благопожела все така да служат с вяра в Бога, усърдие и любов към Отечеството и жителите на областта.

Накрая беше прогласено многолетствие.

Със слово към присъстващите се обърнаха г-н Величков, който благодари на всички за патриотизма, единомислието и труда им за полза на Майка България, както и д-р Иван Колчаков, първият областен управител на Пазарджик, който разказа своите спомени от основаването на Областната администрация, довело до израстването на Пазарджик през годините, основано, по думите му, най-вече на духовността. Д-р Колчаков припомни и факта, че областта е наследник на Пазарджишката кааза, която през годините на Османската империя обхваща земите до Ихтиман и Драма, изтъквайки като знак за вярата, благосъстоянието и самочувствието на пазарджиклии построяването на най-големия за времето си храм – катедралата на града „Успение Богородично“.

Накрая г-н Величков награди с благодарствена грамота, подписана от всички областни управители, служители на Областната администрация, част от които се трудят в нея от основаването й.

На молитвеното последование за благоденствието, здравето и спасението на жителите на Област Пазарджик присъстваха по-голяма част от предишните областни управители, които с присъствието си засвидетелстваха обичта си към Родината. Всички се снимаха за спомен от трогателното събитие.

05
Януари
2023

Съборна света Литургия и Велик водосвет в навечерието на Богоявление в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5 януари, в навечерието на празника свето Богоявление, Църквата е отредила отслужването на богослужебно последование, включващо Утреня, Царски часове и Вечерня със света Василиева литургия, след което се отслужва и Велик Богоявленски водосвет.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай чинопоследованието в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия свещ. Димитър Пеев и свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник отец Спас Дичев, който изпълни и част от литургичните песнопения.

При отслужване на часовете духовниците поред прочитаха полагащите се евангелските четива. Те изобразиха пред духовния взор на вярващите дивните евангелски събития, станали преди почти 2000 години на река Йордан, при които на света се откри Светата, Единосъщна и Неразделна Троица: Бог Син се кръсти в реката от свети Йоан Кръстител, Бог Дух Свети слезе върху Него във вид на гълъб, а от небесата се чу всевластният глас на Бог Отец, Който засвидетелства – „Този е Моят възлюблен Син!“.

След часовете беше отслужена и светата Василиева Литургия, съчетана с Вечерня, при която свещениците единомислено молитстваха с боговдъхновените слова на свети Василий Велики, измолвайки Животворящия Бог по Своите неизследими пътища да помилва всички с неизказаната Си милост.

След службата всички се събраха около поставените в центъра на храма съдове с вода, където духовниците отслужиха последованието на Великия водосвет - едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква, възпоменаващо Кръщението на Господ Иисус Христос и освещаващо самото естество на водата, както това станало при потапянето в нея на Дошлия в плът Бог.

Накрая, при пеене на празничния тропар "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, се откри поклонението на Троицата. Защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече „Възлюбен Син” и Духът във вид на гълъб потвърди истинността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе!", отец Боян поръси присъстващите с осветената вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и пожела от негово и свое име телесно и духовно здраве и освещение на всички.

03
Януари
2023

ПРОГРАМА ЗА ПРАЗНИКА БОГОЯВЛЕНИЕ - 06.01.2023 г.

Sveto BogojavlenieВъв връзка с честванията на светлия християнски празник Богоявление Ви предоставяме програма на събитията, както следва:

- Празничната Златоустова света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" ще започне от 09:00 часа.

- В 10:30 часа от църквата ще тръгне литийно шествие до р. Марица, където ще се отслужи Велик Богоявленски водосвет на брега на реката и ще се състои ритуалът по хвърляне на кръста във водите.

Желаещите да участват в изваждането на Богоявленския кръст могат да се запишат при клисарите в храма.

В деня на празника да дойдат в храма най-късно в 10.00 часа за участие в шествието.

26
Декември
2022

Митрополит Николай отслужи Архиерейска света Литургия за празника Събор на Пресвета Богородица в град Пазарджик

На 26 декември светата Православна църква чества Събора на Пресвета Богородица, възпоменавайки Божията Майка и близките родственици по плът на Господа Спасителя – свети пророк и цар Давид, светия и праведен Йосиф Обручник и светия апостол Яков, брат Господен и пръв Йерусалимски епископ.

Този ден е изпълнен със сугуба духовна радост за жителите и гостите на град Пазарджик, които с особен трепет очакват да донесе ангелската вест за раждането на нашия Спасител и Господ Иисус Христос и да ги благослови Пловдивският митрополит Николай. Високопреосвещеният владика и тази година по традиция дойде лично да възглави съборна Архиерейска света литургия в катедралата на града "Успение Богородично".

С него съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, иконом Васил Кашоров, председател на храм „Възнесение Господне” гр. Пловдив, секретарите на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември икон. Йордан Василев, градските председатели на храм „Св. арх. Михаил” прот. Витан Йорданов и на храм „Св. Георги” прот. Петко Еленкин, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълниха единогласно митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев, заедно с катедралния певец протопсалт Марин Йорданов и Богдан и Възкресия Дийнар.

Чули ангелския Рождественски поздрав и водени от духовната светлина на Витлеемската звезда, десетки боголюбиви християни дойдоха на светата богослужба. Те с радост посрещнаха своя архипастир и с усърдие в единомислие участваха в литургийните молитвословия. Сред тях бяха областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, жители и гости на град Пазарджик.

Преди началото на светата богослужба митрополит Николай пострига в първата степен на свещенството – четец на Българската православна църква, благоговейния мъж Тодор Денев от град Пазарджик. Владиката даде на най-новия църковнослужител на епархийската ни църква запалена свещ и му благопожела всекидневно да чете и се наставлява с Божието слово и творенията на светите Отци на Църквата, за да бъде сам светило на нашата спасителна православна вяра.

По време на светата Литургия църковното изпълнение единомислено изповяда Символана нашата вяра и с едно сърце изрече думите на Господнята молитва.

В края на службата митрополит Николай произнесе боговдъхновено слово за празника, посочвайки изключителната важност на семейството и семейните ценности. С искрена отеческа любов владиката поздрави и благослови верния Божи народ по случай великия празник на Христовото Рождество.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>