kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Март
2024

ОБРЪЩЕНИЕ на Пловдивския митрополит Николай към клира и миряните на Богоспасаемата Пловдивска епархия

mitr nikolai new   Обични в Господа братя и сестри, 

Само преди няколко дни изпратихме на вечен покой нашия любим Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм „Св. Александър Невски” и го изпрати в последния му път. Това беше истинско тържество на вярата, нагледно доказателство за авторитета на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите верни към Светата Българска Православна Църква. Благодарим му за всичко! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Нямаше как това тържество на вярата да не доведе княза на този свят до ярост. Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи „експерти” по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да „кадруват” следващия български Патриарх.

Впрочем, през 2013 г. те не познаха. Няма да познаят и сега. Те никога не познават, защото не са познали Иисус Христос, не вярват в Него и поради това не могат да осъзнаят, че Той е единственият кормчия на църковния кораб, Който с въздействието на Светия Дух избира предстоятелите и архиереите на Своята Църква. В Неделята на Прошката ние им простихме. Прощаваме им и занапред скверните думи, които ще изговорят, но ще наблюдаваме дали ще изпитат поне малко срам от себе си и поне в следващите дни на Великия пост ще спрат своята ария на клевети, хули и на омраза срещу Светата Православна Църква. Защото нямаме никакво съмнение, че става дума за дълбока и истинска омраза към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ. Става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете готови, че в следващите месеци ще се води война срещу вярата и срещу Църквата, но ви уверявам, че Църквата отново ще победи, защото „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Това е още една нейна специфична особеност, която е доказана безброй пъти и която нейните врагове отказват да проумеят.

Както и през 2013 г., основната агресия, свързана с избора на следващия Български Патриарх, е насочена срещу мен, вашият митрополит. В това няма нищо ново и нищо изненадващо. Иисус Христос е казал на своите ученици: „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил ... Ако Мене гониха и вас ще гонят.” (Йоан 15:18-20). Всички ние, принадлежащите към църковния клир и Негови следовници, сме надлежно предупредени, поради което хулите и клеветите не ни смущават. Знам какво изградихме и постигнахме заедно с вас - благочестивото свещенство и верния Божи народ на Богоспасаемата Пловдивска епархия през изминалите години на съвместното ни служение и е напълно разбираемо защо то предизвиква такава неприязън. Не мога да допусна, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата, „която няма петно, или порок, или нещо подобно.” (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели.

Поради това обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод.

Когато корабът, в който пътувал пророк Йона, бил застигнат от буря, той се е обърнал към спътниците си и им казал: „Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, защото знам, че заради мене ви постигна тая голяма буря". (Йона 1:12). Това казвам сега и аз. Ако заради мене е пратена бурята, надявам се след това мое изявление тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм дълбоко убеден, а именно, че целта не е да бъде унизен и дискредитиран един или друг архиерей; целта е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска Православна Църква.

И тогава ще призова всички да помагат в бранта срещу злото, която ще е особено усилна в предстоящите четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помоне, сега, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен пристан, като изберем достоен неин първойерарх – пазител на Светата православна вяра, комуто аз, като скромен съработник в Христа, ще помагам с всичките си сили.

Призовавам всички следващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш любим Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го постави в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не спират да закрилят благочестивия православен български народ.
Пожелавам на всички ви благодатен и душеспасителен пост и преподавам над вас Божието благословение.

† Пловдивски митрополит Н И К О Л А Й

18
Март
2024

Велико повечерие с първа част от Канона на св. Андрей Критски

„Отде да започна да плача над своя живот окаянен, над своите греховни дела, о, пресладки Иисусе Христе? Какво ли начало да сложа на моето скръбно ридание? О, Премилосърдни, прости ми Ти мойте безброй грехове!“ /из Великия покаен канон-ден понеделник/

С началото на светата Четиридесетница, времето да обърнем взора си към своята душа, да издирим загнездилите се там страсти и родените от тях грехове и да прибегнем към очистителната духовна баня на покаянието, вярващите се събират в храмовете на обща молитва. През вечерното богослужение в тези покайни дни се чете боговдъхновеният текст на Великия покаен канон, съставен от свети Андрей Критски.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик по традиция отслужва всяка от частите на канона в храмовете на град Пазарджик. Както всяка година началото беше поставено в катедралата "Успение Богородично". С наместника свещеноиконом Боян Кочев съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, прот. Атанас Кузев, председател на храм „Св. Преображение“ гр. Пазарджик, свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и свещ. Хрисант Хитов, енорийски свещеник в храма, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Много от боголюбивите християни от Пазарджик взеха участие в светата служба. Разделени на два клира, те поред четяха полагащите се псалми и молитви и се редуваха при пеенето на останалите трогателни великопостни песнопения.

След прочитане на Славословието свещенослужителите се подредиха пред образа на Вседържителя, поставен на нарочен аналой в центъра на храма и поред отправиха молитвени вопли, просейки от Всеблагия Бог милост и прошка на греховете с думите от канона на свети Андрей. Верният Божи народ единомислено отпяваше припева "Помилуй ме, Боже, помилуй ме!".

В края на повечерието от името на целия Божи народ отец Боян отправи към Бога молитвата на свети Ефрем Сирин, след което прочете полагащото се в този ден евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След службата наместникът се обърна към вярващите със слово за важността на поста. Той призова мисълта ни да е насочена към нашия Спасител, да го виждаме как страда и бе разпнат заради нас и нашите грехове и тогава, имайки винаги пред духовния си взор Неговия всеопрощаващ поглед, няма да позволим лукавият ни враг да ни съблазни със своите козни и ни заблуди, че няма да издържим поста, че не трябва да прощаваме обидите и прочие, с което той се стреми да ни отклони от пътя на светостта.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и прикани и в следващите дни да се събираме в храмовете на града за обща и единодушна молитва.

17
Март
2024

Вечерня с чина на взаимно опрощение в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

Вечерта в Неделя на прошката - Сирни заговезни, застанал на прага на Великия пост, верният Божи народ се събира в храмовете на вечерно богослужение, по време на което се извършва и чинът на взаимно опрощаване.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ вечернята беше отслужена съборно. В нея съслужиха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, секретарят на Наместничеството прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев – председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града, свещ. Стоян Ковачев - председател на храм „Св. Георги” с. Голямо Белово, свещ. Димитър Пеев – председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница, свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил” гр. Пазарджик и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

След входа на вечернята беше изпят Великият прокимен „Не отврати лица Твоего…“, с който всички призоваха Бога да не отвръща лицето Си от нас, грешните, а да чуе молитвата ни и да спаси душите ни.

Малко преди края на богослужението, съгласно църковния типик, свещенослужителите свалиха цветните си одежди и ги замениха с черни, израз на настъпващите дни на покаяние. Отец Боян прочете полагащата се през време на светата Четиридесетница затрогваща сърцето и душата молитва на свети Ефрем Сирин:

„Господи и Владико на моя живот,

не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.

Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и

любов дарувай на мене, Твоя раб.

Ей, Господи Царю!

Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не

осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков.

Амин!”

Цялото църковно изпълнение направи три земни поклона, прекланяйки своите глави пред Бога, призовавайки Го на помощ в предстоящите дни на подвиг и духовна бран.

След службата отец Боян се обърна със слово към вярващите и ги утвърди в предстоящето нам поприще на поста, което е дни на духовна борба. По думите на наместника сега настъпва най-благоприятното за нас време, когато можем да докажем, че сме истински Христови последователи. Той укрепи вярващите, че макар и противниците ни да са многократно повече и по-силни от нас, тъй като са не човеци, а поднебесни духове на злобата, да не униваме и да не се отчайваме, тъй като с нас е непобедимия Бог, в Чието име ние ще поведем тази борба и Той никога няма да ни изостави. Отец Боян припомни и думите на свети Теофан Затворник, че „по време на пост, основен извършител на делото, за което всъщност постим, е пребиваването в храма“ и прикани в следващите дни да се събираме на общо богослужение в храма и подкрепяйки се един други да вървим по пътя на светостта.

Накрая, съгласно установената традиция, всички минаха да си вземат един от друг прошка за всичко, с което са се оскърбили и огорчили и с думите „Простено-прости“ си целунаха един другиму ръцете и се опростиха.

17
Март
2024

Съборна света Литургия за Неделя Сиропустна в катедралата на Пазарджик

„Постът на тялото е храна за душата. Не въздържанието от храна, а въздържанието от прегрешения прави поста. Постът, за който говоря, е не като този, който правят много човеци, а истинският пост. Не само въздържание от храна, но и от грехове. Ти постиш? Покажи ми тогава чрез своите дела поста си. Какви дела? Ако видиш беден, дай му милостиня. Ако видиш врага си, помири се с него…“ (Св. Йоан Златоуст)

Неделята преди началото на Великия пост - Неделя Сиропустна или Сирни заговезни, светата Църква благоразумно е определила да се посвети на изгонването на нашите прародители Адам и Ева от рая, показвайки с това колко е полезно за човешкото естество лекарството на поста и послушанието и напротив, колко страшни са последствията на чревоугодието и непослушанието.

В този ден с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Димитър Попов.

С надежда на Божието милосърдие и човеколюбие верните християни дойдоха на светата служба, търсейки от Бога помощ и подкрепа за предстоящото време на пост, молитва и покаяние. Всички изповядаха вярата си в Единия Триипостасен Бог и въздигаха към Него своите молитвени въздишки.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на неделята.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово и свое име благопожела на всички леки и спасителни пости. Той посочи как трябва да влезем в дните на поста, припомняйки Христовите думи от днешното свето евангелско четиво - "ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви…“ (Мат. 6:14) и призова всички да потърсим днес своите ближни, особено които сме обидили или огорчили и да си вземем прошка с тях, за да бъде и нашият пост полезен и благополучен.

14
Март
2024

СЪОБЩЕНИЕ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ † НЕОФИТ

patriarh-neofitБоголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa Анестезиология и интензивно лечение, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!

<<  5 6 7 8 9 [1011 12 13 14  >>