kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Октомври
2023

Димитровден в село Лесичово

На 26 октомври Православната църква почита „великия поборник в бедите“ свети великомъченик Димитър Солунски. На този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в с. Лесичово.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична Златоустова света литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Ангел Тонов.

Христовите последователи с радост дойдоха в храма да почетат своя небесен закрилник и да измолят неговото застъпничество пред Бога за телесно здраве и душевно спасение за себе си и своите близки. Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

В края на службата отец Боян поздрави всички с храмовия празник. Той припомни подвига на великомъченика, избрал за себе си небесната пред земната слава. Наместникът отбеляза, че и ние всеки ден имаме същата борба като него – да предпочетем Бога или идола на своя егоизъм и призова с помощта на светеца да бъдем винаги верни Божи раби. Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай лично над предстоятеля на храма и над неговите енориаши.

Празникът завърши с многолетствие.

19
Октомври
2023

Храмов празник на църквата "Свети Йоан Рилски" в село Злокучене

На 19 октомври, наречен от народа ни „Отчовден“, когато Църквата възпява подвига на закрилника на българския народ - преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски, своя храмов празник отбелязва и църквата в септемврийското село Злокучене, посветена на най-великия български светец.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха председателят на храма иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. Варвара“ с. Варвара прот. Кирил Петракиев и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев. Молитвено участие в службата взеха свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Йоан Предтеча“ с. Карабунар, свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен и енорийският свещеник в храм „Св. Харалампий“ гр. Септември свещ. Николай Генов.

Наместникът беше посрещнат пред храма от досегашния кмет на община Септември г-жа Васка Рачева и народния представител г-н Стефан Мирев, които му поднесоха по букети с цветя. Двамата държавници останаха на цялата служба, предстоявайки пред лицето на Бога в молитва за поверените им души, за което изпросиха помощ и от Рилския отшелник. Към тях по време на светата служба се присъединиха и досегашният кмет на селото г-н Асен Беков и съпругът на г-жа Рачева г-н Марин Рачев. Храмът беше изпълнен и богомолци, които с искрена радост взеха участие в богослужението със своите молитви и песнопения.

Преди началото на Литургията свещениците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на всички жители и техните семейства.

В края на службата отец Боян се обърна към присъстващите със слово за великата небесна закрила, която имаме в лицето на нашия български светец. Наместникът преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за здраве и дълголетие към християните от селото и от негово и свое име честити празника на селото.

От името на Църковното настоятелство отец Йордан поднесе на наместника прекрасна саксия с живи цветя, изказвайки общата благодарност за неговата молитвена подкрепа.

Празникът завърши с многолетствие.

18
Октомври
2023

Празнична вечерня с Акатист към преп. Йоан Рилски Чудотворец в храм „Св. Георги” гр. Пазарджик

В навечерието на празника на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, в параклиса, посветен на най-великия български светец, намиращ се в храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, беше отслужена празнична вечерня с акатист към Рилския отшелник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма прот. Петко Еленкин, енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, свещ. Спас Дичев от катедралата на града и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Домът Господен се изпълни с обичащи небесния закрилник на българския народ сърца, които дойдоха да му отправят своите благодарности и молитви. По време на вечернята беше отслужен и Акатиста към преподобния, където всички единомислено възпяха дивния Божи угодник. Застанали пред поставената на нарочен аналой икона на светеца в центъра на храма, духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички с едно сърце и уста отпяваха припевите, пеейки „Радвай се преподобни Йоане Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!“. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред чудния по живот пустиножител.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за достойнството и подвига на свети Йоан, последвал Христовия призив „Бъдете съвършени, както е съвършен и вашият Отец небесен!“ и станал сам небесен жител. Наместникът призова и ние да следваме пътя, начертан от стъпките на свети Йоан, като имаме пред очи неговото безценно духовно наследство - неговия свят живот и изпълнения с мъдрост завет. Отец Боян обърна внимание и на това, че имаме духовното огледало на Божието слово, в което непрестанно да се оглеждаме, както правеше свети Йоан, за да виждаме всяка нечистота, долепила се до нас, като бързаме да я очистим, та да не бъде за нас пречка в изкачването на тази небесна стълба.

Накрая наместникът честити на храмовото духовенство и енориашите настъпилия празник и възгласи многолетствие, което беше изпято от всички.

15
Октомври
2023

✝Неделя на светите Отци от Седмия Вселенски събор в храм „Св. Георги“ с. Церово

На 15 октомври, ✝4 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия Вселенски събор, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Св. Георги“ с. Церово беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение с председателя на храма свещ. Ангел Тонов.

Верният Божи народ на селото дойде в храма, за да измоли от Бога телесно здраве и душевно спасение за себе си и своите близки. Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. Той благодари на Бога за това, че никога не изоставя Своите верни чеда, а винаги им изпраща сеячи на Божието слово, които да напътстват народа и го водят по пътя на спасението. Наместникът припомни за подвига на днес честваните Отци от Седмия Вселенски събор, благодарение на които ние можем днес чрез светите икони да общуваме с Бога и Неговите угодници и да черпим от преизобилната Негова благодат.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички жители на селото. Той поздрави отец Ангел и по повод настъпващия в утрешния ден 50-годишен юбилей и му поднесе скромен дар – дървен кръст, който да укрепява пастиря на словесното Христово стадо в нелекото, но спасително служение на свещенослужителя. Отец Боян увери енориашите, че техният духовен наставник е верен Христов раб, усърден сеяч на Божието слово. Той изказа и своята радост, че сърцата на енориашите в селото са добра почва, даваща добри плодове, което личи от тяхната грижа в благоукрасяването и поддържането на Божия дом.

Отец Боян даде възможност на своя събрат да раздаде нафората и получи сърдечните поздравления от поверените му Божии души.

14
Октомври
2023

Петковден – храмов празник на църква „Св. Петка“ гр. Пазарджик

На 14 октомври се отбелязва подвига на една от най-обичаните Христови невести – преподобната Параскева-Петка Търновска. Възпитана от младенчество в спасителната и всепобеждаваща Христова вяра, Божията угодница победила надигащите се в нея страсти, потъпкала главата на човешкия враг, достигнала святост и станала могъща помощница на истинно призоваващите нейното застъпничество пред Бога.

В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Пазарджик, носеща името на света Петка. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение със свещ. Николай Генов, служащ в храм „Св. Харалампий“ гр. Септември. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов.

Преди началото на светата Литургия наместникът отслужи последованието на Петохлебието, като измоли Божията милост и благост над енориашите и гостите на храма и техните семейства.

От рано Божият дом се изпълни с боголюбиви християни, които бързаха да принесат на света Петка своите благодарности за нейната всегдашна помощ и с радост съучастваха в светата богослужба. Верните богомолци единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед за живота и подвига на небесната закрилница на храма света Петка.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на енориашите. Той се обърна към присъстващите със слово за самоотречението на светицата, презряла земното заради небесното, отрекла се от себе си и заслужила да застане отдясно на Всемогъщия Бог. Отец Боян призова да имаме пред очите си нейния живот и се стараем да бъдем достойни нейни последователи, подражавайки й на дело в живота си.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми. Той честити и имения ден на носещите името на света Параскева-Петка Българска и им благопожела да украсят сърцата си с нейните добродетели.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  7 8 9 10 11 [1213 14 15 16  >>