kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
28
Януари
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 14 след Петдесетница в храм "Успение Богородично" с. Ветрен дол

На 28 януари, ✝ Неделя 14 след Петдесетница, в храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В братско съслужение с него беше председателят на храма свещ. Георги Пашев.

Енориашите и гостите на храма взеха участие в светата Литургия със своите молитви и песнословия. Те изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо притчата за сватбената трапеза на царския син, на която всички човеци са поканени и призвани, но не всички се оказват достойни да седнат на нея.

В края на богослужението отец Боян припомни, че тази царствена трапеза представлява Небесното царство, където всички ние сме поканени да отидем. Но както в притчата, така и в света има хора, които не искат да се отзоват на поканата, а сред отзовалите се има такива, които пристъпват с недостойно одеяние. Наместникът сравни раждането на детето, което излиза голо от майчината утроба и първото нещо, което правят с него, е да облекат тялото му с дреха, запазвайки го от студа и болестите. Така и нашата душа, която излиза гола от водите на кръщелния купел, трябва да бъде наметната и облечена с духовно одеяние, за да се предпази от греха и влиянието на злото. Отец Боян описа тази сватбена премяна, с която ние трябва да се облечем, за да бъдем достойни за Христовото небесно наследие – именно добродетелите, с които беше облечен Христос при Неговия земен живот – смирение, кротост, дълготърпение, прошка, непаметозлобие и прочие, с които ние да се стараем да облечем своите души и тези на децата си. Наместникът припомни, че наближава и най-сгодният момент да се погрижим именно за одеждите на душите си – времето на Великия пост и прикани достойно да се отнесем към него, за да се възползваме ползотворно от този най-благословен период в годината.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за всегдашното топло посрещане и старателно участие в светата богослужба.

21
Януари
2024

Съборна света Литургия в ✝ Неделя на Закхея в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

На 21 януари, ✝15 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на Закхея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит в храм „Св. вмчца Неделя“ град Ракитово беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров и свещениците от град Велинград ст.икон. Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“ и икон. Иван Чалъмов, председател на храм „Св. Богородица“.

Енориашите и гостите на храма взеха молитвено участие в светата служба. Те с благоговение изслушаха неделното литургийно евангелско четиво, спомнящо усърдието на митаря Закхей, който не се спря пред нищо в желанието си да види с очите си нашия Спасител, след като Го беше видял и възлюбил с духовния си взор.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той произнесе слово за любовта, която кара човек да преодолее всички препятствия, за да бъде с любимия. Наместникът припомни, че с днешната библейска история Църквата привлича вниманието ни към приближаващия пост и призова и ние да се издигнем над всичко земно, та да видим и възлюбим Бога и в тайнството на покаянието да намерим подобно на Закхей нашето спасение.

Отец Боян изказа своята благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник за молитвената подкрепа и му поднесе живо цвете, засвидетелствайки своята и на повереното му паство синовна любов и почит към Високопреосвещения ни митрополит. Той благодари и на своите събратя от Велинград, дошли да вземат участие в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

18
Януари
2024

Ръководството на МБАЛ-Пазарджик даде традиционния празничен корбан

На 18 януари параклис „Св. вмчк Пантелеймон” в МБАЛ-Пазарджик събра ръководството и служители на болничното заведение на обща молитва. По традиция в началото на годината управата дава празничен корбан за трудещите се в лечебното заведение.

По покана на ръководството и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник свещеноиконом Боян Кочев отслужи молебно последование. В съслужение с него беше свещ. Димитър Попов от катедралата на Пазарджик.

На службата присъстваха директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, главната медсестра Еленка Станчева, лекари, сестри, санитари и персонал от отделенията на болницата. Духовници и медици се помолиха на Лекаря на душите и телата за телесно и духовно здраве и сили в нелекото, но богоугодно призвание на медицинските работници.

След като поръси присъстващите със светена вода, отец Боян се обърна към тях и изказа своята радост, че често в град Пазарджик се чуват думи на благодарност и признателност към труда на медиците. Особено той обърна внимание на това, че хората засвидетелстват как в лечебното заведение са усетили все по-рядко срещаната в наши дни човечност. Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и провъзгласи многолетствие.

18
Януари
2024

Храмов празник на църква „Св. Атанасий“ с. Мало Конаре

На 18 януари своя храмов празник отбелязва църква „Св. Атанасий“ в село Мало Конаре, посветена на един от светите Отци, наречен „Велики“ и определян като "баща на православното богословие" – Александрийския архиепископ свети Атанасий.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и председателят на храма свещ. Петър Баташки.

Благочестивите християни от селото начело със своя кмет г-н Димчо Караиванов се помолиха на великия Отец на православието свети Атанасий за телесно и духовно здраве и благоденствие. Всички изповядаха Символа на вярата, част от изготвянето на който е бил и свети Атанасий по време на Първия Вселенски събор, след което с пълна и непоколебима вяра казаха Господнята молитва, призовавайки небесния наш Отец да прости дълговете ни.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към тях със слово за достойнството на светеца, сочещ ни със своите творения пътя към небесното Царство. Наместникът призова да следваме тези знаци, с които изкачването ни по небесната стълбица към рая ще бъде леко и безопасно.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  8 9 10 11 12 [1314 15 16 17  >>