kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Ноември
2023

В Пазарджик беше отслужено ежегодното бдение за † 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение

В навечерието на †8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужено традиционното всенощно бдение.

Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев застана начело на нощната молитва пред южния св. Престол на храма в 22.00 часа на съботния ден. Заедно с него в братско съслужение влязоха енорийските свещенослужители свещ. Спас Дичев, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. В богослуженията, предхождащи светата Литургия, взеха участие и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Както всяка година, боголюбиви християни се включиха с молитви и песнопения в общата молитва. Поред те изчитаха с усърдие полагащите се псалми и молитвословия. С цялата си душа христолюбците отпяваха песнопенията на вечернята и утренята, възблагодарейки на Бога и търсейки Неговата подкрепа в предстоящото време на подвиг и покаяние. През време на светата Литургия всички изповядаха единомислено Символа на нашата спасителна православна вяра и казаха освещаващата ума и сърцето Господня молитва "Отче наш...".

В края на службата отец Боян изказа радостта си от това, че вярващите отново се събраха на нощна молитва в Божия дом. Той се обърна към присъстващите със слово за значението на поста в нашия живот, който е едно от най-силните оръжия против врага на човешкото спасение. Наместникът обърна внимание на това, че най-внимателни следва да бъдем към основната клопка, която бесовете подлагат пред нозете ни – гордостта. Той призова с нея най-силно да се борим, като имаме пред очите си подвизите на Божиите угодници. Накрая отец Боян припомни думите на свети Йоан Лествичник, че „както бедните, като гледат царските съкровища, чрез това още повече осъзнават своята бедност, така и душата, като чете за великите подвизи на светите Отци, още повече се смирява в мислите си“ и прикани и този пост да преминем в духовни занимания.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите и им благопожела леки и спасителни пости.

11
Ноември
2023

Освещаване на параклис "Св. Мина" във Велинград

На 11 ноември Църквата чества един от най-почитаните свои светци – светия великомъченик Мина. Този ден се превърна в още по-паметна дата за жителите и гостите на град Велинград, тъй като те се сдобиха с нов храм, посветен на дивния Божи угодник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да освети новоизградения параклис дойде неговият викарий Знеполският епископ Арсений. С архиерея съслужиха архимандрит Максим, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Сред присъстващите богомолци на богослужението бяха ктиторите на храма г-н Христо Томов и г-н Александър Гагов, общественици и гости.

В края на богослужението епископ Арсений се обърна към всички с вдъхновено слово за огромното значение на храма като Дом Божий в живота на всеки един човек. Владиката благодари на дарителите и спомоществувателите, на архитекта на храма Александър Кирев и всички, които са подпомогнали това богоугодно дело.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

10
Ноември
2023

Епископ Арсений отслужи молебен при полагане на клетва на гранични полицаи

На 10 ноември се проведе тържествена церемония по полагане на клетва на стажанти от ЦСПП-Пазарджик. Тържеството се състоя на пл. „Съединение“ в областния град, пред сградата на ОДМВР и РУП Пазарджик.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи молебен за новозаклелите се служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР. В съслужение с него бяха свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеник Спас Дичев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“.

След молебена епископ Арсений се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за достойнството на високоотговорното обществено служение на полицая. Той пожела на новопостъпилите гранични полицаи да се вдъхновяват от добрия пример на достойните служители на МВР, да бъдат ревностни в задълженията си и изпълнителни в службата си. Накрая владиката преподаде на всички архипастирския и светителски благослов и поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

На церемонията присъстваха министърът на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, заместник-министърът на МВР г-н Кирил Ценкин, главният секретар на МВР г-н Живко Коцев,  директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, директорът на ОД на МВР-Пазарджик ст. комисар Даниел Луков, зам.-ректорът на Академията на МВР комисар доц. д-р Симо Михов, полицаи и общественици, роднини на новопостъпилите гранични полицаи. 

10
Ноември
2023

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2023 година"

За десета юбилейна година Културно-просветният отдел при Пловдивска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство, честван всяка година на 21 ноември.

На 9 ноември 2023 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия. И тази година интересът беше изключително голям. В рамките на обявения срок пристигнаха над 150 детски творби на ученици, по-голяма част от които изучаващи предмета "Религия". Участниците са от училища и школи от Пазарджишка духовна околия.

Разглеждането и класирането на получените творби се състоя на 10 ноември 2023 г. от комисия в състав:

1. Иконом Боян Кочев - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия

2. Свещеник Димитър Пеев

3. Темелко Кузев - Секретар

4. Презвитера Милена Кочева

Класирани бяха общо 78 творби. Отличените рисунки, есета и стихотворения бяха представени в Пловдивска света митрополия на 10.11.2023 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!

10
Ноември
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Всенощно бдение в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

IMGP7309

 На 11 ноември

от 22.00 часа

в катедрален храм

"Успение Богородично" гр. Пазарджик

и тази година ще бъде отслужено

всенощно бдение

за началото на

Рождественския пост.

<<  10 11 12 13 14 [1516 17 18 19  >>