kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Май
2023

Архиерейска света Литургия и благослов за празника на Пазарджик

„Раненият на кръста Творец на слънцето и тварите те привлече като светла звезда сред небе от звезди и на теб първо царската власт възложи. Затова те възхваляваме, Константине царю най-благочестиви, заедно с Елена, майката богомъдра“ (Втори седален на Утренята)

На 21 май Христовата Църква почита светия боговдъхновен и избран измежду земните управници Божи съсъд цар Константин и неговата свята майка Елена, явили се наистина светилници, просветили цяла вселена с благочестието на вярата. Този ден е особено радостен за жителите на град Пазарджик, за чиито небесни покровители и застъпници боговенчаните и славни равноапостоли са избрани преди повече от 90 години. Днес своя храмов празник чества и едноименната църква в квартал Чиксалън в града.

Двойна беше радостта на енориашите и гостите на храма в този ден, защото да донесе бащинския благослов на Пловдивския митрополит Николай дойде неговият викарий – Знеполският епископ Арсений. Владиката беше посрещнат с прекрасен букет цветя, поднесен му от името на Църковното настоятелство и духовенството в храма. Той отслужи празничната света Литургия и благослови жителите и гостите на града.

В светата богослужба с архиерея съслужиха икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, икон. Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, секретарят на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Цар Борис-Михаил“ гр. Септември икон. Йордан Василев, председателите на градските храмове: на „Св. арх. Михаил“ прот. Витан Йорданов и на „Св. Георги“ прот. Петко Еленкин, служащият в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев, свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница, свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство и митрополитският дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храм „Св. Троица“ в с. Динката свещ. Димитър Милков и енорийският свещеник в празнуващия храм свещ. Стоян Стоянов.

Преди началото на светата Литургия епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец на Българската православна църква дванадесетгодишния Мартин. Новият църковнослужител прочете благословения откъс от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка зае своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив под ръководството на г-жа Дорис Хофман.

Наред с многобройните богомолци, дошли да отдадат почит и благодарност към равноапостолното дело на свети Константин Велики и света Елена, службата уважиха кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-н Трендафил Величков, командирът на Военно окръжие Пазарджик подп. Петър Петров, г-н Георги Делчев, кметове на населени места, общественици и интелектуалци, както и много от верните християни на Пазарджик.

След св. Литургия по традиция църковното изпълнение се отправи на литийно шествие към централния площад “Константин Величков”. Там епископ Арсений отслужи благодарствен молебен и от името на всички пазарджиклии благодари на Всеподателя Бога за Неговата велика милост и закрила, която Той по молитвите на света Богородица и на светите равноапостоли Константин и Елена всякога дарува на жителите на град Пазарджик. Владиката изпроси Божията велика милост да ни пази от беди и прикани да стоим под сигурния и надежден Божи покров, за да бъдем защитени от всякакви злощастия.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

20
Май
2023

Вечерня за празника на светите равноапостолни царе Константин и Елена в Пазарджик

В навечерието на празника на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена в едноименния храм на Пазарджик беше отслужена възкресно-празничната Вечерня в чест на покровителите на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев от катедралата на града и енорийският свещ. Хрисант Хитов. Молитвено участие в богослужението взе другият свещеник в храма свещ. Стоян Стоянов.

По време на вечерната служба духовниците отслужиха и последованието на Петохлебието, изпросвайки от Всеподателя Бога мир, здраве, благоденствие и душевно спасение за жителите на град Пазарджик.

В края на службата отец Боян се обърна към църковното изпълнение със слово за достойнството на двамата светоуправници, чиито дела послужиха за прослава на Царя на царете, с което те увековечиха и своя живот и станаха пример за подражание и вдъхновение на всички. Отец Боян припомни, че две неща осмислиха подвига на светите царе – Христовият Кръст, който свети Константин видя на небето, а неговата свята майка намери и издигна из земята, както и послушанието на Христовата Църква, защото във време на обожествяване на земните царе те не на себе си, а на Бога принесоха полагащата се слава. Накрая наместникът изтъкна, че същите две неща се изискват и от нас, за да изпълним и ние смисъла на своя живот – да бъдем послушни чеда на родната ни Българска православна църква и да носим със смирение и доверие в Бога кръста, който Той е отредил за всеки един от нас.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите.

18
Май
2023

Свещеническа конференция в гр. Пазарджик

На 18 май съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик и прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово. Клиросните песнопения на светата служба изпълни прот. Станимир Минков, енорийски свещеник в храм „Успение Богородично” гр. Велинград. Молитвено участие в богослужението взеха голяма част от свещениците на Околията, воглаве със своя архиерейски наместник иконом Боян Кочев.

След като се причасти със светите Дарове, отец Петко прочете проповед за висотата и достойнството на свещеническото служение.

След богослужението свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси.

17
Май
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Митрополит Николай ще отслужи светата Литургия за празника на светите равноапостолни царе Константин и Елена в град Пазарджик

м-т Николай Пз

На 21 май - деня на светите велики царе и

равноапостоли Константин и Елена и

празник на Пазарджик,

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи Архиерейска света Литургия

в храм "Св. св. Константин и Елена" в града.

Приканваме верния Божи народ

да се съберем в 08:00 часа и посрещнем

правоправещия архиерей на

богоспасаемата ни Пловдивска епархия и

да съучастваме

в духовната радост на светата служба.

<<  10 11 12 13 14 [1516 17 18 19  >>