kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Май
2023

Освещаване знамето на XVIII-и ученически гвардейски отряд в Пазарджик

На 12 май в град Пазарджик беше осветено знамето на XVIII-и ученически гвардейски отряд. Официалната церемония се състоя на централния площад в града „Константин Величков“. Официални гости на тържествената церемония бяха вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, кметът на Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител г-н Трендафил Величков, полк. Кънчо Иванов, командир на Националната гвардейска част, който прие строя на младите гвардейци, много общественици, военни, жители и гости на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование за освещаване на знамето беше отслужено от архиерейския наместник иконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и служащите в катедралата на града свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

След като освети знамето на младежката организация, отец Боян поздрави учениците, избрали да станат част от това благородно дело. Той ги насърчи да не забравят своите корени и да търсят онези семена, които светите братя Кирил и Методий и техните ученици посяха в сърцето и душата на българския народ и които след това дадоха и продължават да дават добри плодове. Наместникът поощри децата да проявяват онова духовно юначество, което различава истинското добро от неговите фалшиви двойници, което разпознава злото, под каквато и лъскава опаковка да е скрито и което не се страхува винаги да застава именно на страната на доброто. Накрая той ги настави винаги да търсят Бога, с Чиято помощ всичко е възможно.

Полк. Иванов връчи осветения флаг на знаменосците, които обещаха да го пазят чисто и неопетнено.

Към младите гвардейци със слово се обърнаха кметът на Пазарджик и вицепрезидентът, както и полк. Иванов, който връчи на кмета г-н Попов и плакет с официалния знак на Националната гвардейска част.

Накрая всички се снимаха за спомен от тържеството.

Сдружение „Младежки гвардейски отряди” е създадено на 26.04.2018 година под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Целта му е да възроди патриотичното чувство в подрастващото поколение, както и да се възпитават децата в дух на обич към българската история и традиции.

11
Май
2023

Съборна света Литургия за празника на светите братя Кирил и Методий в едноименната църква в село Мокрище

На 11 май светата Православна църква застава редом с ангелското войнство в прослава и възхвала на подвига на двамата братя по плът, но още повече по дух, просветителите на славяните с благовестието на Христовото Евангелие – светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник посреща църквата в пазарджишкото село Мокрище, посветена на Солунските братя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка” с. Лозен, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. пр. Илия” и свещ. Николай Ангелчов, председател на храм „Св. Димитър” в съседните села Ляхово и Звъничево.

Голяма част от енориашите и гостите на храма се включиха в молитвите и песнопенията на светата богослужба. Всички благодариха на Всеподателя Бога за изпратените от Него апостоли и богомъдри учители сред славянския род, небесни застъпници и закрилници и на българския народ пред Божия Престол, които с трудовете си изведоха нашите предци от тъмата на идолопоклонството и ги привлякоха към светлината на богопознанието.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите, като от негово и свое име им честити празника. Той посочи примера, който ни оставиха двамата братя, пребъдвайки в пълно послушание към Бога и Неговата Църква, който да следваме и ние, за да станем с тях сънаследници на небесното царство.

От своя страна отец Спас поднесе на наместника прекрасен букет с цветя, изказвайки своята и на повереното му паство благодарност към него и съслужителите му, дошли да издигнат молитвите си към възкръсналия наш Господ за благоденствието на жителите на селото.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”, а отец Спас помаза присъстващите с осветен елей, донесен от благочестиви поклонници, завърнали се от Божи гроб.

09
Май
2023

Празнична съборна света Литургия за летния Никулден в село Дъбравите

На 9 май Христовата Църква почита паметта на едно от своите най-ярки светила на небосклона на светостта – свети Николай Мирликийски Чудотворец. В този ден се отбелязва намирането на светите му мощи и тяхното тържествено посрещане на 9 май 1087 г. в гр. Бари, откъдето те до днес източват живителните струи на Божията благодат. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в село Дъбравите, община Белово, посветена на дивния Чудотворец и избран Божи угодник.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Наместничеството прот. Стефан Йорданов, иконом Йордан Василев от град Септември, свещ. Димитър Илиев от с. Лозен, свещ. Николай Генев от град Белово, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Васил Махалджийски от град Ветрен и свещ. Николай Ангелчов от Пазарджик.

Храмът от рано се изпълни с нетърпеливи енориаши и гости, които с особено вълнение очакваха днешния ден. Сред тях беше и кметът на селото г-жа Наташа Соколова, по чиято инициатива и с чиято основна помощ през изминалата година беше осъществен ремонт на църквата.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на обновление на храм. Отец Боян прочете нарочните за случая молитви и поръси светия Олтар, иконостаса и целия храм със светена вода, при пеене на всепобеждаващия хвалебствен тропар на Пасха. След това наместникът освети и специално дарената за храма от боголюбиви християни утвар – потир, дискус, звездица, копие, лъжичка и покровци, както и напрестолен кръст и икона на покровителя на храма свети Николай, донесена за дар на кмета на селото.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към вярващите със слово за великата Божия милост, да имаме по думите на свети Йоан Златоуст „духовно пристанище за душите ни“ – Божиите храмове, където да намираме пристан сред жестокото бурно море, в което превърнахме живота си. Наместникът припомни, че с непослушанието си нашият праотец Адам загърби и се отрече от Бога, за което беше изгонен от рая и призова да обичаме, да пазим и поддържаме храмовете си, защото пребивавайки в тях и спазвайки послушание на Църквата, постигаме своето предназначение и осъществяваме смисъла на нашето съществуване – връщаме се обратно в спасително общение с нашия Творец и се съединяваме със своя Създател.

Отец Боян благодари на кмета на селото г-жа Соколова, в чието лице Бог има Свой верен съработник за изграждане духовното здание на Църквата в душите на хората, както и на свещениците, дошли в този празничен ден да съучастват в радостта на жителите на Дъбравите. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи, техните домове и деца.

От своя страна г-жа Соколова изказа своята и на жителите на селото благодарност към свещениците, дошли да се помолят за тях. Тя поднесе на наместника прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

07
Май
2023

Водосвет по повод празника на град Ветрен

На 7 май град Ветрен отбеляза своя празник и две значими за града годишнини: 620 години от основаването му през далечната 1403 година и 20 години от обявяването на населеното място за град на 29 април 2003 година, което става с решение на Министерския съвет.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи водосвет и молебен за здравето и благоденствието на жителите на града. В съслужение с него бяха енорийските свещеници в храм „Св. Николай” в града – председателят свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Васил Махалджийски, председателят на храм „Св. цар Борис-Михаил” гр. Септември иконом Йордан Василев и прот. Кирил Тошев, председател на храм „Св. Троица” с. Труд, Пловдивска епархия, който е зет на прот. Живко Чавдаров, празничен свещенослужител при храма във Ветрен.

На празника присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет в Септември г-н Кирил Тодорин, кметът на града г-н Радослав Лютаков, кметове на населени места от общината, общински съветници, жители и гости на Ветрен.

След празничния водосвет отец Боян прочете благодарствена молитва за великите Божии благодеяния към живущите в града и цялата община и поръси присъстващите със светена вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и благопожела в сърцата им никога да не оскъдяват вярата и добродетелите, завещани от техните предци, построили един от най-прекрасните храмове в Пазарджишка духовна околия и посветили го на един от най-ярките светилници на вярата – свети Николай, който да бъде техен молитвеник и застъпник пред Бога, техен пример и вдъхновение.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Май
2023

Съборна света Литургия за Гергьовден в село Ковачево

На 6 май се почита паметта на великия Христов мъченик Георги, понесъл нечовешки страдания за своята вяра, изобличил с търпението си нищожността на идолите, победил с твърдостта и ревността си по Бога злобата на бесовете и зверството на техните слуги. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в септемврийското село Ковачево, посветена на избрания воевода и победоносец.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, председателят на храм „Св. Петка“ с. Лозен свещ. Димитър Илиев и свещ. Николай Ангелчов от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Атанас Кънев и свещ. Методи Пешев от с. Лозен.

Архиерейският наместник беше посрещнат топло от кмета на селото г-жа Маргарита Неделчева, която му поднесе прекрасен букет с цветя. През цялата служба тя съмолитстваше заедно със своите съжители, просейки небесната помощ на избрания Божи съсъд и Христов воин свети Георги. По време на светата Литургия към верния Божи народ се присъединиха и кметът на община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, както и народният представител г-н Стефан Мирев.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към вярващите със слово за достойнството на великомъченика, който избра небесните, нетленни, вечни блага и богатства пред земните и временни. Наместникът изтъкна, че и ние всеки ден се изправяме пред същия избор и призова по примера на светеца винаги да избираме Бога и Неговата слава, а не да търсим човешка такава. Такъв избор, по думите на отец Боян, са направили и техните предшественици, които преди 165 години са рискували живота си, за да извадят разрешение и в тежките години на робството да издигнат този храм, в който да пристъпват в общение с Бога.

Отец Боян благодари на свещениците от храма за братската любов и гостоприемство, с което винаги го посрещат и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над тях, над кметовете и жителите на селото и Общината.

От името на Църковното настоятелство отец Николай подари на двамата кметове по едно живо цвете, а на г-н Рачев - икона на свети Георги, в знак на признателност за тяхната подкрепа и съпричастност в живота на църквата в селото.

Празникът завърши с многолетствие.

Накрая на богослужението отец Боян раздаде нафората, а отец Николай помаза богомолците с елей, донесен от поклонници от гроба на свети великомъченик Георги.

<<  11 12 13 14 15 [1617 18 19 20  >>