kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Декември
2023

✝ 10 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в град Белово.

Неделният ден на 10 декември се превърна в истински празник за енорията на храм „Св. Троица” в град Белово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна възкресна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма свещ. Николай Генев, иконом Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога прошка на съгрешенията, мир и благоденствие за жителите на града. Когато отец Боян трикратно прекади околовръст масата с приготвените за Петохлебието хлябове, пшеница, вино и елей, всички изпяха похвалната песен в чест на Пресвета Богородица „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е Плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души”.

Присъстващите с внимание изслушаха литургийното евангелско четиво на днешната неделя, припомнящо как нашият Господ Иисус Христос изцери бедната жена, която в продължение на осемнадесет години страдаше от болест, прегърбила я до земята. Всички изповядаха Символа на нашата спасителна православна вяра и отправиха единодушно към Божия небесен Престол Господнята молитва „Отче наш…”.

След светата Литургия отец Боян честити празника на дошлите да се помолят на Триединния Бог за своето телесно и духовно здраве, сред които бяха и новоизбраният кмет на община Белово г-н Стойко Стефанов със своето семейство и директорът на СУ „Александър Иванов-Чапай” г-жа Спаска Кузманова заедно с преподавателя по предмета „Религия-Православие” г-жа Вeргиния Бакалова и учители от училището. Наместникът се обърна към множеството със слово за духовната прегърбеност, свързваща човека изцяло със земните блага и удоволствия, спираща го да погледне към нетленните, вечни блага и принизяваща го до скот. Той описа и радостта на хората, гледащи отвъд временното, което така или иначе ще ни изостави в часа на нашата смърт и вперили поглед към вечността и изпитващи райското блаженство още тук.

Отец Боян изказа своята радост, че в град Белово има хора, гледащи с духовния си взор към Небесното Царство и показващи тамошните богатства на своите чеда. С благословението на митрополит Николай той връчи грамоти за участие на децата от училището, изучаващи Вероучение, които и тази година се включиха в традиционния детски Конкурс за рисунки и литературни творби, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, организиран от Пловдивска света митрополия. Наместникът благодари на директора и преподавателя по Религия, че в образователния процес ваят в душите на децата благия образ на кроткия и смирен по сърце наш Господ.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

06
Декември
2023

Празнична съборна света Литургия за Никулден в град Ветрен

„Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата, поради това със смирението придоби величие, а с нищетата - богатство, отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!“ (тропар на свети Николай).

В шестия ден от последния месец в годината пред очите на вярващите се извисява едно от най-ярките светила на небосклона на светостта – свети Николай Мирликийски Чудотворец. Този дивен чудотворец и изряден Христов угодник, живял преди почти 17 века, до ден днешен е един от най-бързите помощници за православните, почитащи достойно неговата памет и черпещи пример и вдъхновение от неговите добродетели. На този ден своя храмов празник отбелязва и едноименният храм в град Ветрен.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше оглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник отец Васил Махалджийски.

Енориашите и гостите на храма с трепет пристъпваха към образа на светеца, показал се дивен духовен фар, осветяващ пътя на желаещите да достигнат до своето небесно призвание боголюбци. Начело на тях бяха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, кметът на град Ветрен г-н Радослав Лютаков и секретарят на Община Септември г-жа Нина Вардина. Всички единомислено участваха в молитвите на светата богослужба, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва. Онези от тях, които се бяха подготвили с усърден пост и молитва в това благоприятно за духовно израстване време на Рождественския пост, се удостоиха да седнат на Господнята трапеза и да се причастят с Неговите драгоценни Тяло и Кръв в тайнството на светото Причастие.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и повереното му паство. От негово и свое име той честити празника на носещите името на свети Николай и благопожела те да се украсят и с неговите добродетели.

От името на жителите на града кметът г-н Лютаков поднесе на архиерейския наместник живо цвете - Коледна звезда, като изказа своите и на съгражданите си благодарност за отправените молитви за здравето и благоденствието им.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

06
Декември
2023

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

Свещенослужителите и верният Божи народ на

Пазарджишка духовна околия честитят имения ден на

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска Света Митрополия

ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ!

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

2023.12.06-Pozdravlenie22023.12.06-Pozdravlenie1На възлюбилия ни и умил греховете ни чрез Своята кръв наш Господ и Спасител Иисус Христос, Чиято любов сте написали върху скрижалите на сърцето си, Когото следвате с гледащи направо очи, без да се отбивате ни надясно, ни наляво и Който урежда пътищата Ви и ги прави като лъчезарно светило,
въздаваме чест и слава и всякога благодарим за Вас, нашия в Христа любвеобилен архипастир и баща, че по примера на Вашия небесен покровител и пръв помощник - великия светител Николай Чудотворец,
като добър пастир полагате душата си за Христовите овци и с голямо дълготърпение и поука водите избралите пътя на истината и правдата и възлюбили Неговото явяване към тучните и злачни чертози на Райската градина!
От Него просим преизобилната Му и пълна с благост любов непрестанно да се излива над Вас и Ви благослови с крепко здраве, дълголетно, доброплодно и спасително служение на винограда на обичната ни Българска православна църква!

За много и угодни на Бога години,

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!

05
Декември
2023

Вечерня с Акатист към свети Николай Чудотворец в катедралата на Пазарджик

„Буря от недоумение смущава ума ми: как достойно да възпея чудесата ти? Тях никой, ако поиска да ги изкаже дори с много езици, не може да ги изброи. Но Богу, Който тъй дивно се прослави в тебе, ние пеем дързновено: Алилуия!“ (из Акатист на свети Никсолай Чудотворец, Кондак 4)

На 6 декември пред духовния взор на вярващите светата Православна църква издига величествения образ на един от най-великите светилници на вярата - свети Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец.

В навечерието на празника в параклиса, посветен на станалия „правило на вярата и образец на кротостта“ при катедрален храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик, беше отслужена празнична Вечерня с Акатист към дивния Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града свещ. Спас Дичев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и свещенослужителите при храма свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев.

Както всяка година параклисът се оказа тесен да побере вярващите, чиито сърца ги доведоха да въздадат похвала и благодарност на многоплодната клонка от добродетелния Христов виноград, победил еретическото злословие и показал на вярващите правия път към Царството Божие – равноангелния по живот светител на Православието.

По време на вечерното богослужение духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на Пазарджик. Всички с едно сърце и уста възпяха светеца с празничния тропар, докато отец Боян прекади хлябовете, пшеницата, виното и елея, изпросвайки от Подателя на всички блага те никога да не оскъдяват в света и да бъдат на вкусващите ги благословение, телесна и духовна подкрепа през времето на поста.

В определеното от богослужението време духовниците се подредиха пред образа на светеца, поставен на аналой в центъра на храма и поред изпълняваха песните на акатиста. Всички присъстващи - от най-малкия до най-големия – единомислено отпяваха припевите във възхвала на Бога и Неговия верен служител с думите „Алилуя” и „Радвай се, светителю отче Николае!”. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва, при което присъстващите паднаха на колене пред чудния по живот светец, твърда крепост на Православието.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за достойнството на свети Николай, удостоил се чрез светия си живот с небесната благодат да бъде верен застъпник на православните и до днес. Наместникът честити имения ден на носещите името на светеца.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

04
Декември
2023

Празник на септемврийското село Варвара

„Цялото ангелско естество се зарадва с велика радост, виждайки твоята мъжествена сила, света и непобедима мъченице Варваро: като видяха Ангелските чинове, че старият враг, прегордият княз на тъмнината с цялото си бесовско и дяволско пълчище е посрамен, победен и повален под нозете ти от тебе, една млада девица, със силен глас възпяха Богу: Алилуия!“ (из Акатист на света великомъченица Варвара, Кондак 9)

На 4 декември Православната църква възпява възсиялата с ангелска чистота Христова невеста света Варвара. На този ден своя храмов празник отбеляза и църквата, посветена на великомъченицата в едноименното септемврийско село.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната Божествена света Литургия възглави архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха иконом Йордан Василев, председател на храм „С. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

В края на Великото славословие духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

В този ден за възхвала на тяхната небесна закрилница, когато жителите на селото отбелязват и празник на населеното място, радостния звън на църковните камбани призоваха вярващите да се съберат в топлата прегръдка на храма. Енориашите и гостите на вековната църква с радост пристъпваха и благодаряха на светата великомъченица за нейната закрила над тях и семействата им. Мнозина се бяха подготвили духовно и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. На празничната служба присъстваха кметът на община Септември г-жа Васка Рачева, народният представител г-н Стефан Мирев и кметът на селото г-н Димитър Деянов.

След светата Литургия отец Боян честити празника на жителите на селото и имения ден на носещите името на света Варвара. Той произнесе слово върху ценността на семейството и изключителната важност на християнското възпитание на децата, като припомни, че светостта ражда святост и ако искаме децата ни да бъдат добри и боголюбиви, самите ние най-напред трябва да се стараем да живеем съгласно с Евангелските заповеди.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

В края на службата архиерейският наместник връчи от името на митрополит Николай грамоти и награди на отличените от училището в селото деца, изучаващи Вероучение, както и на тяхната учителка г-жа Виолета Динева, класирани на призови места в категорията „Литературна творба“ в Десетия юбилеен национален детски конкурс за рисунки и литературни творби, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, организиран от Пловдивска света митрополия, които не успяха да дойдат на награждаването в Пловдивската духовна семинария миналата неделя.

От името на учениците и учителите на училището г-жа Динева поднесе на архиерейския наместник Благодарствено писмо и икона на света Варвара, в знак на признателност за оказваната подкрепа в образователно-възпитателния процес на детските души.

От името на Църковното настоятелство отец Кирил подари на архиерейския наместник и на кметовете по една коледна звезда в знак на братска любов с пожелание за благословени и спасителни празници.

<<  12 13 14 15 16 [1718 19 20 21  >>