kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Май
2023

Панихида по повод 40 дни от кончината на иконом Петър Каръков

На 3 май се изпълниха 40 дни от кончината на иконом Петър Каръков.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, където отец Петър полагаше душата си за Божия народ в продължение на 30 години, беше отслужена панихида. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги” гр. Пазарджик, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица” с. Бошуля, свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство.

Близките на отец Петър и много от енориашите на храма дойдоха в този важен за покойника момент, когато неговата душа застава пред страшния Божи Престол за своя частен съд, да възнесат своите молитви към Вседържителя, просейки от Неговата неизмерима милост прошка за греховете на отишлия си от нас Негов достоен служител. С твърда вяра в Бога и непоколебима надежда в Неговото безкрайно човеколюбие всички издигаха молитвите си като благовонно благоухание пред небесния престол на Вседържителя, Който владее над живи и мъртви и в Чиято власт е всяка душа.

Бог да прости отец Петър и го приеме в Своето царство!

02
Май
2023

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Св. цар Борис-Михаил” гр. Септември

На 2 май Българската православна църква чества паметта на светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, освободил българския народ от мракобесието на езичеството, просветил го с благочестието на Христовата вяра, умирил дивите жестоки нрави с благостта на Евангелските заповеди и повел своите сънародници с примера на святия си живот по небесната стълбица към Царството Божие. В този светъл ден своя празник отбелязва и църквата в град Септември, посветена на Покръстителя на българите.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма иконом Йордан Василев, енорийският свещеник в него свещ. Николай Генев, председателят на храм „Св. Николай“ град Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник там отец Васил Махалджийски. Молитвено участие взеха свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично“ с. Бошуля и свещ. Николай Генов от храмовото духовенство.

Да се помолят на своя небесен покровител дойдоха много от жителите на града, начело с кмета на Община Септември г-жа Васка Рачева и нейния съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет на града г-н Кирил Тодорин, служители на общинската администрация, кметове на населени места. Градските първенци посрещнаха архиерейския наместник пред храма, поднасяйки му прекрасни букети с цветя. Учители от детската градина на града доведоха своите възпитаници, наставяйки стъпките им в пътя на вярата и добродетелта.

В края на богослужението, по традиция в града на тоя ден, духовниците отслужиха Молебен за здравето и благополучието на децата на града и общината.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на храма, градоначалника и верния Божи народ на Община Септември. Той се обърна към събралото се множество със слово за добродетелите на светия цар Борис, чието христолюбиво, човеколюбиво и миролюбиво сърце беше устремено всецяло към небесното царство и чиито трудове положиха бъдещето на България на най-сигурната основа – православната вяра. Наместникът припомни думите на свети апостол Павел, който ни призовава да помним нашите наставници, които са ни проповядвали Божието слово и имайки пред очи свършека на живота им, да подражаваме на вярата им и призова да следваме живота на светия цар, да се стремим да придобием първом царството небесно и тогава всичко останало ще ни се придаде.

Отец Боян благодари на кмета на Общината г-жа Рачева за ярко изразеното църковно самосъзнание и отбеляза, че както малко са храмовете в Отечеството ни, посветени на този велик български светец, така малко са и светоуправниците, които осъзнават отговорността си пред Бога за поверения им Божи народ, които благодарят и търсят помощ и подкрепа именно от Всеподателя в грижата за душите на хората, каквито съзнание и добродетели г-жа Рачева и семейството й винаги са показвали.

От името на църковното настоятелство отец Йордан благодари на наместника за молитвената подкрепа и му поднесе букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

23
Април
2023

Празнична света Литургия за ✝Томина неделя в град Ветрен

На 23 април, ✝Томина неделя, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев възглави съборната света Литургия в храм „Св. Николай“ гр. Ветрен. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник отец Васил Махалджийски.

В този светъл ден, когато се възпоменава осезателното уверение на свети апостол Тома за славното Възкресение от мъртвите на нашия Господ Иисус Христос, камбанният звън от ранно утро призова верния Божи народ на молитва и възхвала. Енориашите и гостите на храма с радост участваха в светата богослужба със своите молитви и песнопения. Всички единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и повереното му паство. Той припомни, че неверието на апостола беше породено не от съмнение или колебание в божествеността на Спасителя, а от доброто „изпитване на духовете“, което пази човека от отклонение във вярата и отпадане от Църквата. Така, по думите на наместника, и ние следва да изпитваме всичко и да се държим за доброто, за истинната вяра и за истинската православна Христова Църква, която е Негово мистично тяло. Отец Боян припомни и това, че като се увери във Възкресението, което да проповядва след това като лично свидетелство, апостолът никога повече не се усъмни. Така и ние, след като толкова много чудеса се случват, като например слизането на Благодатния огън, което стана преди броени дни пред очите ни, да не се съмняваме и никога да не изпитваме колебания в истинността и спасителната сила на нашата вяра.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

21
Април
2023

Съборна Пасхална света Литургия на Светли петък в храм „Св. Параскева” с. Лозен

На Светли петък – Живоприемни източник, жителите на септемврийското село Лозен отбелязват празника на своето населено място. На този паметен за селото ден през 1895 година е осветен техният храм, посветен на преподобната наша майка Параскева – Петка Търновска, и от тогава до сега всяка година се прави събор и празникът се почита с особена тържественост.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна Пасхална света Литургия. Начело застана архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с прот. Атанас Кузев, председател на храм „Св. Преборажение” гр. Пазарджик, свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Ангелчов, служащи в храмовете на съседните села „Св. Троица“ с. Братаница и „Св. Димитър“ с. Звъничево. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Димитър Илиев, прот. Атанас Кънев, председател на храма в с. Звъничево и свещ. Методи Пешев от селото.

В началото на утренята и на светата Литургия, както се полага за дните на Светлата седмица, беше многократно изпят тропарът на Пасха – Празникът на празниците. Енориашите с благоговение минаха и се поклониха на светия Кръст, светото Евангелие и иконата на Възкресение, които служащите изнесоха за поклонение при пеене на стихирите на Пасха. На всепобедния поздрав от страна на духовниците „Христос воскресе!” всички отговаряха с гръмко „Воистину воскресе!”. В празника взеха участие кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, народният представител Стефан Мирев, кметът на селото г-н Дойчин Анчев, кметове на съседни села.

На края на светата Литургия отец Боян поздрави присъстващите с Христовото Възкресение и преподаде над тях архипастирския благослов на митрополит Николай. Наместникът разказа дивните събития от преди 16 века, когато Богоматер откри пред бъдещия император Лъв животочния извор с целебна вода, станал извор на вечен живот за хиляди души през годините, потърсили небесната помощ на Божията Майка и изцелени от техните телесни и духовни болести. Наместникът призова и ние да пристъпваме винаги с вяра към Пресветата Дева, която не е върнала празен никой, пристъпил към нея с чисто и смирено сърце.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След службата беше осветен и приготвения от Църковното настоятелство празничен обяд, раздаден за здраве и благоденствие на жителите на селото.

16
Април
2023

Пасхално богослужение за Второ Възкресение в град Пазарджик

Всяко радостно събитие кара човек да не иска да се отделя от него. Така любовта на християните към възкръсналия от гроба Спасител на света Христос, изпълваща сърцата им с най-светли чувства, ги довежда в Господния дом ден след ден. Особено осезателно те чувстват небесната радост в най-светлия ден в историята на човечеството – денят на славното Христово Възкресение.

На Великден около обяд се отслужва Пасхална вечерня, наречена Второ възкресение. По време на богослужението се чете евангелското четиво за Възкресението на Христа от светия апостол и евангелист Йоан на различни езици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше отслужена съборна служба. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

В началото на службата, както се полага през дните на Светлата седмица, беше изпят многократно носещият надежда и радост тропар на Възкресение – "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари!".

След изпяването на великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици. В празничната служба богомолците можаха да чуят радостната вест за Христовото Възкресение на български, църковнославянски, гръцки, италиански и немски език.

При пеене на Пасхалните стихири, свещениците отново изнесоха иконата на Христовото Възкресение, светото Евангелие и светия Кръст. Вярващите минаха и им се поклониха, поздравявайки се помежду си с най-светлия празник.

В края на службата наместникът прочете още веднъж Патриаршеското и синодално Пасхално послание към освещения клир и христолюбивото паство. Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит, от негово име честити на всички Празника на празниците и ги поздрави отново с всепобедния и спасителен поздрав „Христос воскресе!“.

<<  12 13 14 15 16 [1718 19 20 21  >>