kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Август
2015

Вечерно богослужение с (Параклис) в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 03.08.2015 г. (понеделник), в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик се отслужи вечерно богослужение с пеенето на второто молебно последование, посветено на Майката Божия. Чинопоследованието пред Чудотворната икона на Божията Майка бе възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение бяха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик. В края на богослужението Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе душеспасително слово към дошлия многоброен богомолен народ, като разясни смисъла на поста и колко е важно благодатното време,  в което се намираме за всички нас.

02
Август
2015

Вечерно богослужение с Молебен канон на Пресвета Богородица (Параклис) в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 02.08.2015 г.(неделя) в катедрален храм ''Успение Богородично'' в гр. Пазарджик се отслужи вечерно богослужение с прочитане на Молебния канон, посветен на Пресвета Богородица, който се пее и чете по време на Богородичния пост. Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, постави началото на Молебния канон пред Чудотворната икона на Майката Божия. Заедно с него съслужиха свещеник Боян Кочев - секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник Спас Дичев - служащ в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик. Молитвено участие в богослужението взеха и дошлият богомолен народ, който заедно с духовниците се помолиха за молитвеното застъпничество на Божията Майка за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. Тези прекрасни песнопения, посветени на Божията Майка, ще се пеят всяка вечер според църковния канон до празника ''Успение Богородично''.

27
Юли
2015

Храмов празник в Параклис ''Св.вмчк.Пантелеймон'' МБАЛ гр.Пазарджик

На 27.07.2015 Светата православна църква почита паметта на Св.вмчк.Пантелеймон,заедно със паметта на Св.Седмочисленици.На днешния ден Негово Високопреподобие архимандрит Яков възглави Празничната Божествена Света Литургия в едноименния параклис посветен на Св.вмчк.и чудотворец Пантелеймон намиращ се в двора на МБАЛ гр.Пазарджик.В съслужение със Негово Високопреподобие беше и свещеник Спас Дичев служащ в катедрален храм ''Успение Богородично''в гр.Пазарджик.Преди началото на Светата Божествена Литургия в края на утренното богослужение Негово Високопреподобие архимандрит Яков извърши последованието на ''Петохлебието''.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ от града.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.вмчк.Пантелеймон.След това Негово Високопреподобие прочете и коленопреклонна благодарственна молитва към Св.вмчк.Пантелеймон за молитвеното застъпничество на Светия великомъченик за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.Празничната Божествена Литургия завърши с многолетствие.След раздаването на ''Анафората''(благословен хляб) Негово Високопреподобие архимандрит Яков си свали одеждите върху богомолният народ за благословение.

20
Юли
2015

Храмов празник в храм'' Св.прор.Илия'' с.Говедаре Пазарджишка духовна околия

 
Днес на 20.07.2015г. Светата Църква почита паметта на Св.пророк Илия.Празничната Света Божествена Литургия възглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков в село Говедаре-Пазарджишка духовна околия.В съслужение беше секретаря на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Лазар Минеков.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ жители на селото.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.пророк Илия един измежду великите старозаветни Божии угодници.След което беше извършен и ''Водосвет'' за здраве и благополучие.Негово Високопреподобие благослови и приготвеният ''Курбан'' по случай празника на храма.На днешният ден и селото отбелязва своят празник.


 

 

09
Юли
2015

Панихида по повод 40 дни от кончината на свещеноиконом Александър Тренков

На 08.07.2015 г. на гробищния парк в гр. Велинград беше отслужена панихида по повод 40-я ден от кончината на свещеноиконом Александър Тренков. Молитвеното последование беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха свещениците от гр. Велинград. Да се присъединят към общата молитва бяха дошли близките на отец Александър, както и множество миряни от гр. Велинград.

Бог да го прости и упокои!

<<  245 246 247 248 249 [250251 252 253 254  >>