kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Март
2024

Велико повечерие с четвърта част от Канона на св. Андрей Критски

„Спасителю, Свойто създание Ти пощади, потърси ме. Добрият си Пастир, Иисусе, а аз - заблудена овца. Загивам - ръка протегни ми, от вълчата паст изтръгни ме, стори ме на агне невинно под Твоята пастирска власт“ /из Великия покаен канон – ден четвъртък/

Последната, четвърта част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски в град Пазарджик по традиция се чете централно в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

И тази вечер верните Христови последователи от града отново се събраха в дома Господен, където да потърсят Божията всемогъща помощ и закрила. Всички взеха участие в богослужението с четене на полагащите се във Великото повечерие псалми и молитви, с пеене на великопостните песнопения и усърдна молитва. Свещенослужителите поред прочетоха деветте песни на покайното последование, съпровождано от единодушния призив на църковното изпълнение към Бога „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

След канона всички запяха тържествено песента "Господи на силите, бъди с нас, защото друг, освен Тебе, помощник в скърбите нямаме; Господи на силите, помилуй ни!", при което отец Манчо прекади целия храм и богомолците.

В края на светата служба бе прочетена молитвата на свети Ефрем Сирин, полагащото се Евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След богослужението отец Боян преподаде на всички архипастирския благослов на митрополит Николай. Той подкрепи вярващите в духовната борба, припомняйки думите на св. ап. Яков „смятайте го за голяма радост, братя мои, кога паднете в разни изкушения“. Наместникът обърна внимание как трябва да посрещаме всички изкушения – не със страх, а с голяма радост, тъй като само така имаме възможността да се докажем, че сме Христови последователи. Отец Боян обясни, как при всички тези изкушения – скърби, болести, трудове, скланяне към грях и прочие, ние всъщност се явяваме на изпит, защото изкушение означава именно изпит и от нас зависи как ще минем изпитите - като кроткия, смирен и покорен на Своя Отец Христос или като прегордия и ропотлив Денница. Наместникът изказа своята радост, че всички присъстващи ден след ден водим своите духовни битки, за да се окажем истински християни не на думи, а на дело.

20
Март
2024

Велико повечерие с трета част от Канона на св. Андрей Критски

„Спасителю, Свойто богатство в безпътен живот аз разсипах. От подвизи благочестиви изпразнен е моят съсъд. Със гладна душа съм и жадно към Теб не преставам да викам: побързай, помилвай сина Си преди да премина отвъд“ /из Великия покаен канон – ден сряда/

Във вечерните часове на третия ден от Великия пост верните Христови последователи от град Пазарджик се събраха в храм „Св. св. Константин и Елена“, за да се укрепят в пътя на духовното очистване и усъвършенстване. Всяка година с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай тук се отслужва третата част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски.

Архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави молитвеното последование. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма свещ. Спас Дичев и енорийските свещенослужители свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов, прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и свещ. Николай Ангелчов, служащ в храм „Св. арх. Михаил“ в града.

Цялото църковно изпълнение отново се включи в молитвените четения и песнопения на Великото повечерие. Отново на два клира те възпяха Бога и изпросиха Неговата помощ и утеха във времето на духовна борба. С призива на припева „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“ те изпросиха от Твореца милост и прошка за всяко греховно дело, слово и мисъл. В края на богослужението, когато отец Боян прочете полагащата се молитва, всички прeклониха своите колена и сърца пред всеопрощаващата Божия милост.

След като се поклони пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите с утешително слово за поста. Той обърна внимание на един от стиховете на Канона, в който осъзналият се от греха човек признава как единствен той е останал извън ковчега на Ной. Наместникът припомни, че с греховете си ние отпадаме от новозаветния ковчег на светата Христова Църква, но утеши вярващите, че покаянието има сила да ни примири с Бога и да ни върне в нейното спасително лоно. Отец Боян свидетелства за очистителната сила на светата Четиридесетница, с която при утеснението на поста човек съблича ветхия човек от себе си и с покаянието се облича в новия, така както змията минава през тесни места, за да съблече от себе си старата кожа и призова да не униваме, а с радост да прекарваме следващите дни в молитва и покаяние.

Накрая наместникът преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

19
Март
2024

Велико повечерие с втора част от Канона на св. Андрей Критски

„Сгреших аз пред Тебе, о Боже, с най-тежкия грях. Но Ти очисти ме. Че няма друг тук на земята, когото в греха не надминах-от всичките тях най-грешния аз съм: с най-тежката рана в душата“ /из Великия покаен канон-ден вторник/

Във вторник от първата седмица на светата Четиридесетница по традиция втората част от Великия покаен канон на свети Андрей в град Пазарджик се отслужва централно в храм „Св. Петка“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха секретарят на наместничеството прот. Стефан Йорданов, енорийските свещеници в храма прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и енорийските свещенослужители там свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Николай Ангелчов, служащ в храм „Св. арх. Михаил“ в града.

Верният Божи народ на Пазарджик отново се събра на вечерната богослужба. Много вярващи се включиха в общата молитва, четейки поред отредените псалми и отпявайки полагащите се песнопения.

В края на службата отец Боян преподаде на събралото се множество архипастирския благослов на митрополит Николай. Той благодари на свещенослужителите и вярващите, събрали се повече от двама и трима в Господнето име, за усърдното посещение на благодатните великопостни чинопоследования, които събуждат душата от греховен сън и подготвят нейното умиване от греховната нечистота в Тайнството на покаянието. Наместникът прикани да продължим да се събираме ден след ден на обща молитва, та в единомислие да ходим по пътя на спасението.

18
Март
2024

ОБРЪЩЕНИЕ на Пловдивския митрополит Николай към клира и миряните на Богоспасаемата Пловдивска епархия

mitr nikolai new   Обични в Господа братя и сестри, 

Само преди няколко дни изпратихме на вечен покой нашия любим Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм „Св. Александър Невски” и го изпрати в последния му път. Това беше истинско тържество на вярата, нагледно доказателство за авторитета на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите верни към Светата Българска Православна Църква. Благодарим му за всичко! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Нямаше как това тържество на вярата да не доведе княза на този свят до ярост. Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи „експерти” по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да „кадруват” следващия български Патриарх.

Впрочем, през 2013 г. те не познаха. Няма да познаят и сега. Те никога не познават, защото не са познали Иисус Христос, не вярват в Него и поради това не могат да осъзнаят, че Той е единственият кормчия на църковния кораб, Който с въздействието на Светия Дух избира предстоятелите и архиереите на Своята Църква. В Неделята на Прошката ние им простихме. Прощаваме им и занапред скверните думи, които ще изговорят, но ще наблюдаваме дали ще изпитат поне малко срам от себе си и поне в следващите дни на Великия пост ще спрат своята ария на клевети, хули и на омраза срещу Светата Православна Църква. Защото нямаме никакво съмнение, че става дума за дълбока и истинска омраза към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ. Става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете готови, че в следващите месеци ще се води война срещу вярата и срещу Църквата, но ви уверявам, че Църквата отново ще победи, защото „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Това е още една нейна специфична особеност, която е доказана безброй пъти и която нейните врагове отказват да проумеят.

Както и през 2013 г., основната агресия, свързана с избора на следващия Български Патриарх, е насочена срещу мен, вашият митрополит. В това няма нищо ново и нищо изненадващо. Иисус Христос е казал на своите ученици: „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил ... Ако Мене гониха и вас ще гонят.” (Йоан 15:18-20). Всички ние, принадлежащите към църковния клир и Негови следовници, сме надлежно предупредени, поради което хулите и клеветите не ни смущават. Знам какво изградихме и постигнахме заедно с вас - благочестивото свещенство и верния Божи народ на Богоспасаемата Пловдивска епархия през изминалите години на съвместното ни служение и е напълно разбираемо защо то предизвиква такава неприязън. Не мога да допусна, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата, „която няма петно, или порок, или нещо подобно.” (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели.

Поради това обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод.

Когато корабът, в който пътувал пророк Йона, бил застигнат от буря, той се е обърнал към спътниците си и им казал: „Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, защото знам, че заради мене ви постигна тая голяма буря". (Йона 1:12). Това казвам сега и аз. Ако заради мене е пратена бурята, надявам се след това мое изявление тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм дълбоко убеден, а именно, че целта не е да бъде унизен и дискредитиран един или друг архиерей; целта е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска Православна Църква.

И тогава ще призова всички да помагат в бранта срещу злото, която ще е особено усилна в предстоящите четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помоне, сега, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен пристан, като изберем достоен неин първойерарх – пазител на Светата православна вяра, комуто аз, като скромен съработник в Христа, ще помагам с всичките си сили.

Призовавам всички следващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш любим Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го постави в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не спират да закрилят благочестивия православен български народ.
Пожелавам на всички ви благодатен и душеспасителен пост и преподавам над вас Божието благословение.

† Пловдивски митрополит Н И К О Л А Й

18
Март
2024

Велико повечерие с първа част от Канона на св. Андрей Критски

„Отде да започна да плача над своя живот окаянен, над своите греховни дела, о, пресладки Иисусе Христе? Какво ли начало да сложа на моето скръбно ридание? О, Премилосърдни, прости ми Ти мойте безброй грехове!“ /из Великия покаен канон-ден понеделник/

С началото на светата Четиридесетница, времето да обърнем взора си към своята душа, да издирим загнездилите се там страсти и родените от тях грехове и да прибегнем към очистителната духовна баня на покаянието, вярващите се събират в храмовете на обща молитва. През вечерното богослужение в тези покайни дни се чете боговдъхновеният текст на Великия покаен канон, съставен от свети Андрей Критски.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик по традиция отслужва всяка от частите на канона в храмовете на град Пазарджик. Както всяка година началото беше поставено в катедралата "Успение Богородично". С наместника свещеноиконом Боян Кочев съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, прот. Атанас Кузев, председател на храм „Св. Преображение“ гр. Пазарджик, свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и свещ. Хрисант Хитов, енорийски свещеник в храма, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Много от боголюбивите християни от Пазарджик взеха участие в светата служба. Разделени на два клира, те поред четяха полагащите се псалми и молитви и се редуваха при пеенето на останалите трогателни великопостни песнопения.

След прочитане на Славословието свещенослужителите се подредиха пред образа на Вседържителя, поставен на нарочен аналой в центъра на храма и поред отправиха молитвени вопли, просейки от Всеблагия Бог милост и прошка на греховете с думите от канона на свети Андрей. Верният Божи народ единомислено отпяваше припева "Помилуй ме, Боже, помилуй ме!".

В края на повечерието от името на целия Божи народ отец Боян отправи към Бога молитвата на свети Ефрем Сирин, след което прочете полагащото се в този ден евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След службата наместникът се обърна към вярващите със слово за важността на поста. Той призова мисълта ни да е насочена към нашия Спасител, да го виждаме как страда и бе разпнат заради нас и нашите грехове и тогава, имайки винаги пред духовния си взор Неговия всеопрощаващ поглед, няма да позволим лукавият ни враг да ни съблазни със своите козни и ни заблуди, че няма да издържим поста, че не трябва да прощаваме обидите и прочие, с което той се стреми да ни отклони от пътя на светостта.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и прикани и в следващите дни да се събираме в храмовете на града за обща и единодушна молитва.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>