kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
22
Април
2024

Молебен в град Пазарджик по покана на инициаторите на каузата „Сърце в зелено“

На 22 април по повод международния Ден на Земята в Пазарджик се проведе поредният етап от екоинициативата „Сърце в зелено“, организирана от световноизвестната пазарджишка фризьорка Иванка Иванова. Проектът е с обществено-полезна и възпитателна цел и се организира с подкрепата на Община Пазарджик. Това е единадесетото мероприятие по инициативата, провеждаща се под надслов "Най-хубавото се вижда със сърцето", при което в парк „Стадиона“ бяха посадени поредните 16 броя дръвчета „японска вишна“. За шестте години от съществуването си инициаторите заедно с децата на Пазарджик имат залесени вече над 80 дървета из целия град, като участниците полагат редовни грижи за всяко едно дръвче. В парк „Стадиона“ с днес засадените дърветата стават общо 57.

По този повод и по покана лично от организаторката Ваня Иванова на събитието беше отслужен молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование за благодарност към Всеподателя Бога и изпросване Неговата помощ и закрила в добрите начинания на всички участници беше възглавено от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него братски съслужиха свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата „Успение Богородично“.

След като измолиха възпълващата нашите немощи и утвърждаваща във всяко добро дело Божия благодат, отец Боян честити на присъстващите празничното събитие. Той се обърна към гостите, инициаторите и техните съмишленици със слово за отговорността, която човек като венец на Божието творение има към природните блага, дадени му от Твореца и поздрави г-жа Иванова за усърдието, с което пази и поддържа природата, както и за любовта, с която тя го прави, израз на което беше и развълнуваното й сърце. Наместникът призова всички да последваме добрия пример, всеки ден поне по едно добро дело да извършваме в живота си, всеки ден да даряваме някого с щастие, та да бъде винаги всеки наш ден и целият ни живот изпълнени с добрина и щастие. Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Официални гости на събитието бяха кметът на Пазарджик г-н Петър Куленски, съветникът и заместник-ръководител на посолството на Япония г-н Такаюки Шинозава и културното аташе в дипломатическата мисия г-н Кенто Мураки, г-жа Цветанка Чочева - главен експерт от РИОСВ Пазарджик, ученици и деца от детски градини от Пазарджик, Септември, Пещера, гости от гимназия „Урсулиненшуле“ от гр. Фрицлар, Германия и други. Много от учениците бяха изработили свои проекти и плакати на екологична тематика по повод Деня на Земята.

21
Април
2024

✝5 Неделя на Великия пост – на преп. Мария Египетска. Съборна света Литургия в храм "Свети Дух" село Мирянци

В ✝5 Неделя на светата Четиридесетница, посветена на преп. Мария Египетска, в храм „Свети Дух“ с. Мирянци беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение с председателя на храма свещ. Хрисант Хитов.

Много енориаши и гости на храма пристъпиха в Божия дом да измолят от Изкупителя подкрепа и утеха за себе си и своите близки в тези времена на пост и молитва. Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на неделята, припомнящ дивното и учудило дори ангелите житие на преподобната Египетска подвижница Мария, изкачила се от дълбините на ада до небесните висоти със силата на покаянието.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. Той се обърна към вярващите със слово за покаянието, което в един миг може да преобрази човека и от най-пропаднал грешник да го превърне в светъл земен ангел. Наместникът припомни думите на св. Йоан Златоуст, че дори врагът на нашето спасение знае това и не се радва, когато грешим, но несъмнено се радва, когато не се каем. Отец Боян призова всички да прибягваме към покаянието и в Тайнството на изповедта да се възползваме от неговата сила.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички жители на селото.

От свое име и от името на църковното настоятелство и енориашите при храма отец Хрисант благодари на архиерейския наместник за светата богослужба и за молитвената подкрепа.

20
Април
2024

Съборна света Литургия за Акатистна събота в храм „Св. Троица” с. Братаница

Съботата на петата седмица от Великия пост е изпълнена с особена радост за сърцата на вярващите. Това е един от дните в годината, посветен за възхвала на Небесната Царица – Пресвета Богородица, чиято майчина подкрепа и помощ ходещите по стъпките на Христа призовават усърдно в дните на пост и молитва.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев възглави празничната Златоустова света Литургия в храм „Св. Троица” с. Братаница. В съслужение с наместника бяха председателят на храма свещ. Димитър Пеев и председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ Пазарджик свещ. Спас Дичев.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, възнасяйки към Бога просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на селото от всяко зло.

Изпълнилите храма богомолци с цялата си душа участваха в светата служба. Умовете и сърцата на всички бяха издигнати към небесните висоти, призовавайки Божията Майка на помощ в дните на духовна борба.

След светата служба архиерейският наместник поздрави всички с празника. Той благодари на дошлите да въздадат благодарност на пречистата и пресвята Дева и ги увери, че тя ще възнагради следващите стъпките на нейния Син с една от най-утешителните придобивки на нашата вяра – благодатното осиновяване, с което се сподоби любимият Христов ученик, а чрез него и цялото човечество – да имат Пресвета Богородица за своя свята Майка.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай и благодари на председателя на храма за всегдашната му братска любов. Отец Боян поднесе на своя събрат скромен дар – книга с проповеди на днес чествания Божи угодник – свети Николай Велимирович, по повод годишнината от приемането на духовен сан от о. Димитър.

Отец Димитър от своя страна поднесе на наместника прекрасна кошница с цветя, като му благодари за подкрепата и участието в светата богослужба и молитвеното застъпничество за енориашите на храма и жителите на селото.

Празникът завърши с многолетствие.

19
Април
2024

Малко повечерие с целия Акатист на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Възпявайки твоето раждане, Богородице, всички те хвалим като одушевен храм, защото Господ, Който държи всичко в ръката Си, като се всели в твоята утроба, освети, прослави и научи всички да ти викат: Радвай се, Невесто неневестна!” (из Акатист на Пресвета Богородица, икос 12)

В Петата седмица от Великия пост верните чеда на Православната Църква се събират в храмовете и застават пред образа на Божията Майка, за да възпеят с думите на нейния Акатист оная, която е „скиния на Бог-Слово” и „дъх на Христовото благоухание”. На вечерното богослужение се отслужва целият Акатист на Пресвета Богородица.

В тази празнична вечер с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик последованието на Малкото повечерие беше отслужено съборно. В съслужението взеха участие архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля свещ. Кръстьо Ненов, председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града свещ. Спас Дичев и енорийският свещеник там отец Хрисант Хитов, председателят на храм „Св. Троица“ с. Динката свещ. Димитър Милков, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Много от вярващите с радост се включиха в прочитане на полагащите се псалми и молитвословия на Повечерието. В определения момент те се подредиха пред чудотворната икона на Божията Майка в храма и тук, под нежния поглед на Небесната Царица, с цялото си сърце участваха в нейната възхвала. Свещениците поред прочетоха полагащите се части от Акатиста, а присъстващите в единомислие възпяваха Непорочната Дева с архангелския поздрав "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на последованието, с преклонени глави и сърца, вярващите благодариха на светата Дева за любовта й към човеците, изливаща се преизобилно от нейните чудотворни образи по целия свят.

След това отец Боян благослови принесените хлябове за благословение на присъстващите.

В края на службата наместникът се обърна към събралото се множество със слово за майчината любов и грижа на Пресвета Богородица, която никога не се е отвърнала от търсещите я и прибягващи към нея. Наместникът изказа своята увереност, че всички ние сме усещали тази любов нееднократно в живота си и че именно тя ни кара ежедневно да прибягваме в молитва към топла прегръдка на „всевъзпяваната Майка, родила най-святото от всички светии Слово“.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над присъстващите и техните домове.

17
Април
2024

Малко повечерие с целия Канон на свети Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„О, Господи, Съдниче, Ти ме познаваш всецяло!
Когато пък дойдеш с небесния ангелски чин
да съдиш сърцето човешко във грях загрубяло,
дари със пощада Ти Своя най-грешен син.
Че са греховете ми, щедри Иисусе, най-тежки
и те надминават природата наша човешка!“
(из Великия покаен канон на свети Андрей Критски).

След като в първите четири дни от Великия пост в храмовете се изчита на части Великият покаен канон, съставен от светителя на Крит свети Андрей, вечерта в сряда на 5-ата седмица се отслужва Малко повечерие, през време на което той се прочита изцяло.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай катедрален храм „Успение Богородично“ събра вярващите на съборно богослужение. В молитвеното последование съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля свещ. Кръстьо Ненов, председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града свещ. Спас Дичев и енорийският свещеник там отец Хрисант Хитов, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев, както и свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Вярващите, дошли на вечерна служба, с внимание изслушаха боговдъхновените слова на канона, назидаващи и утвърждаващи техните сърца в пътя на покаянието, извеждащ следващите го от дебрите на богоотдалечеността и извисяващ ги до небесните висоти. Свещенослужителите поред четяха стиховете на канона, а всички отпяваха припевите, викайки към Твореца: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

В края на повечерието отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички. Той поощри чуващите призива на Църквата, които ден след ден се събират на общите служби. Наместникът приведе пример от живота на преп. Пимен Велики, който назидавал и приканвал своите чеда да четат и слушат Божествените писания, действащи като меката вода върху твърдия камък – какпка по капка водата пробива камъка, а дума след дума Божието слово смекчава нашите закоравели, вкаменени сърца и ги прави способни да чувстват Божията милост и благодат.

Отец Боян прикани и в петъчната вечер да се съберем отново в храма, където да принесем похвални песни на най-голямата ни Застъпница и Помощница – Пресвета Богородица.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>