kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Февруари
2023

Панихида за починалите воини от 27-ми пехотен Чепински полк

По инициатива на пазарджишката организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва всяка година на 20-и февруари пред паметника, издигнат в чест на войниците от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, се отбелязва годишнината от трагичните събития край с. Булаир по време на Балканската война. От зимната виелица и ниските температури през 1913 г. загиват стотици български войници, а хиляди други са с измръзнали крайници.

По традиция пред паметника се отслужва заупокойна служба за душите на падналите воини от полка и за всички български войници, дали живота си за Освобождението и обединението на България.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и енорийския свещеник в катедралата „Успение Богородично” в град Пазарджик свещ. Любомир Чавдаров.

След като беше отслужен помена и бяха припомнени скръбните събития от 16, 17 и 18 февруари 1913 година, описани и разказани от очевидеца и лекар на полка д-р Илия Матакиев с едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха своята почит към жертвите на зимната буря. Пред паметника бяха поднесени цветя от името на областния управител, кмета на Община Пазарджик, от началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Калпаков, членове на Съюза на ветераните от войните, Военния клуб в Пазарджик, РИМ - Пазарджик, множество ветерани от войните и жители на град Пазарджик и други градове и села от областта.

Бог да прости душите на отдалите живота си за вярата, свободата и независимостта на Отечеството ни, чията саможертва е израз на тяхната непоколебима любов към Родината и народа ни.

18
Февруари
2023

Заупокойна света Литургия и панихида за Задушница в катедралата на Пазарджик

В събота на Месопустната седмица, ден преди да заговеят с месни продукти, християните се събират в храмовете по цял свят и отправят своите сърдечни молитви към небесния Отец, изпросвайки от Неговата милост прошка и помилване душите на отишлите си от тоя свят Божии чеда – всички православни християни. Тази своя молитва те съчетават с милостиня, подавайки според силите си приноси за упокоение на техните безсмъртни души.

В деня на Задушница – 18 февруари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

По време на светата Литургия беше отправена нарочна заупокойна ектения, с която всички помолиха Бога, Който не е „Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи“, да помилва душите на православните, преминали във вечността и ги настани в място злачно и покойно, дето няма болка и печал.

Веднага след светата богослужба беше отслужена обща панихида за всички починали наши отци, братя и сестри. Приготвените приноси бяха благословени и раздадени с молитвата "Бог да прости".

Накрая отец Боян припомни, че човек е двусъставен и неговото видимо естество – тялото, взето от пръстта, в даден момент изчерпва своите сили и се връща в същата тая пръст, а безсмъртната му невидима душа се връща при Източника на живота – Бога, Който я е дал. Наместникът прикани всеки ден да се сещаме и молим за нашите починали сродници, защото те имат нужда от това и с нетърпение очакват тази молитва, плод на нашата любов.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи.

12
Февруари
2023

✝ Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

В Неделята на Блудния син – втората подготвителна неделя за наближаващата света Четиридесетница на Великия пост, в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Сърцата на присъстващите се изпълниха с умиление и тиха надежда при четене на литургийното евангелско четиво. То припомни притчата, разказана от Самия Господ Иисус Христос за неразумния младеж, поискал, получил и прахосал наследството си в чужда страна, но осъзнал грешката си и завърнал се с покаяние и изповед при своя баща. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това евангелско четиво.

В края на богослужението отец Боян прочете проповед за същността на Църквата, описана от св. Кирил Йерусалимски с думите „събрание на всички заедно в единство”. Той благодари на верния Божи народ, че винаги чува гласа на Църквата, а това значи гласа на Онзи, Който е неин Глава и на Когото тя е мистично тяло – нашия Господ Иисус Христос, че участва с цялото си същество в живота и делото на Христовата Църква и призова с дела или думи никога да не даваме повод тя да бъде хулена. Наместникът увери, че небесният ни Отец ще приеме всекиго от нас, които сме членове на Неговото тяло, стига само и ние да погледнем в себе си, да открием греховете си, които ни отдалечават от Бога, и да ги изповядаме, за което най-благоприятното време е и настъпващият Велик пост.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства, увери ги, че дядо Николай неотстъпно се моли за нас и призова и ние да се молим за него и един за другиго, та да пребъдваме в единомислие и заедно да вървим по небесната пътека.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите.

10
Февруари
2023

Храмов празник на църквата "Свети свщмчк Харалампий" град Септември

На 10 февруари светата Православна църква възпява великия светилник на Църквата и проповедник на православната вяра свети свещеномъченик Харалампий. В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква в град Септември.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с председателя на храма свещеноиконом Йордан Василев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Генев от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма свещ. Николай Генов, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай” гр. Ветрен и свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично” с. Бошуля.

От ранно утро енориашите и гостите с нетърпение изпълниха храма, прекланяйки главите и сърцата си пред образа на своя небесен закрилник и бърз застъпник. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, г-н Стефан Мирев, служители в общинската администрация.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение за жителите на града и общината.

Част от енориашите пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като бяха принесли на Бога в чест на свети Харалампий усърден пост с покаяние и молитва.

В края на службата свещениците благословиха принесените в чест на дивния Божи угодник коливо и мед, благодарейки на светеца за всегдашната му грижа и неотстъпна помощ към верните християни, прибягващи към неговата закрила.

На края на светата богослужба отец Боян честити празника на присъстващите. Той ги увери, че в лицето на милосърдния защитник и предивен чудотворец имат крепка подкрепа и помощник за всички, които с делата си следват неговата вяра и добродетел. Наместникът припомни как светецът благодареше на мъчителите, че измъчвайки тялото му, обновяват неговия дух и призова в предстоящите благодатни дни на Великия пост и ние да поизмъчим телата си с пост, пребиваване в храма и молитва, за да ходим като светеца в обновен дух, чист от егоизъм, страсти и всяко зло.

Отец Боян благодари за топлото посрещане, свидетелство на братската любов и единомислие и преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на град Септември, като от негово име им честити празника.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Йордан благодари на наместника за службата и му поднесе прекрасен букет с цветя. От името на жителите на Общината кметът г-жа Рачева също поднесе букет и благодари на отец Боян за молитвите.

05
Февруари
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Симеоновец

На 5 февруари, ✝16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, възглави съборна света Литургия в храм „Рождество Богородично“ с. Симеоновец.

Много от жителите на селото, заедно с техния кмет г-жа Богданка Атанасова, дойдоха да посрещнат своя нов свещеник след кончината на досегашния им пастир отец Стефан Еленкин.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи последованието на въдворяване и въведе в храма новия председател прот. Кирил Петракиев. След това свещениците отслужиха възкресната света Литургия. С тях съслужи и прот. Петко Еленкин, син на покойния отец Стефан. Енориашите и гости на храма от съседните две села Варвара и Семчиново, където също служи отец Кирил, участваха с едно сърце в службата.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на църковното настоятелство. Той честити на жителите на селото и изказа своята радост, че техните молитви бяха чути и милостивият Бог изпроводи нов пастир на осиротялото стадо, който да ги води по пътя на спасението. Отец Боян благодари и на гостите на храма, които с присъствието си засвидетелстваха своето единомислие и любов, които благопожела никога да не оскъдяват помежду им. Отец Боян прикани всички да помагат на отец Кирил в нелекото служение, оказвайки му своята любов и послушание, каквито той винаги засвидетелства към своя митрополит, към своя наместник и към повереното му словесно стадо.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата църковното изпълнение се отправи към гроба на отец Стефан, който в продължение на 12 години полагаше душата си в грижа за душите на жителите на селото. Тук свещениците отслужиха заупокойно последование и всички се помолиха за упокоение душата на достойния свещенослужител.

След завръщането в храма наместникът даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>