kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
14
Октомври
2023

Петковден – храмов празник на църква „Св. Петка“ гр. Пазарджик

На 14 октомври се отбелязва подвига на една от най-обичаните Христови невести – преподобната Параскева-Петка Търновска. Възпитана от младенчество в спасителната и всепобеждаваща Христова вяра, Божията угодница победила надигащите се в нея страсти, потъпкала главата на човешкия враг, достигнала святост и станала могъща помощница на истинно призоваващите нейното застъпничество пред Бога.

В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Пазарджик, носеща името на света Петка. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение със свещ. Николай Генов, служащ в храм „Св. Харалампий“ гр. Септември. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов.

Преди началото на светата Литургия наместникът отслужи последованието на Петохлебието, като измоли Божията милост и благост над енориашите и гостите на храма и техните семейства.

От рано Божият дом се изпълни с боголюбиви християни, които бързаха да принесат на света Петка своите благодарности за нейната всегдашна помощ и с радост съучастваха в светата богослужба. Верните богомолци единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед за живота и подвига на небесната закрилница на храма света Петка.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на енориашите. Той се обърна към присъстващите със слово за самоотречението на светицата, презряла земното заради небесното, отрекла се от себе си и заслужила да застане отдясно на Всемогъщия Бог. Отец Боян призова да имаме пред очите си нейния живот и се стараем да бъдем достойни нейни последователи, подражавайки й на дело в живота си.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми. Той честити и имения ден на носещите името на света Параскева-Петка Българска и им благопожела да украсят сърцата си с нейните добродетели.

Празникът завърши с многолетствие.

05
Октомври
2023

Свещеническа конференция в гр. Пазарджик

На 5 октомври съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово и свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката. Молитвено участие в богослужението взеха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев заедно с голяма част от свещениците на Околията.

След богослужението духовниците извършиха водосвет и осветиха помещение в сградата на Архиерейското наместничество, в което ще се приготвят просфорите за нуждите на храмовете от Пазарджишка духовна околия. Помещението беше отремонтирано с благословението на митрополит Николай, а ремонтните дейности бяха извършени с доброволния труд на свещеници от Околията и енориаши на катедралата. Голяма част от материалите и оборудването на фурната бяха дарени от благочестиви християни.

След празничната служба свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси от живота на Околията.

03
Октомври
2023

Среща с учители по Вероучение от Пазарджишка духовна околия

На 3 октомври 2023 г. в сградата на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се състоя традиционната годишна среща с учители, преподаващи предмета „Религия-Православие“ в училищата от Пазарджишка духовна околия.

Архиерейският наместник иконом Боян Кочев  поздрави преподавателите за новата учебна година и им благодари за тяхната досегашна всеотдайност. Учителите представиха сформираните групи за изучаване на Вероучение в училищата, като за всички ученици и тази година от Пловдивска митрополия ще бъдат предоставени безплатни учебници и учебни помагала. Всеки сподели своя опит и трудности, с които се сблъсква в процеса на преподаване, като при всички случаи отец Боян се ангажира със своята лична и на Архиерейското наместничество подкрепа.

На срещата бяха коментирани и предстоящите дейности и събития през учебната 2023/2024 година. Обсъдени бяха и идеи за нови инициативи. Представени бяха нови начинания, с които Архиерейското наместничество цели да подпомага дейността на учителите.

01
Октомври
2023

Съборна света Литургия за празника Покров на Пресвета Богородица в катедралата на Пазарджик

В първия ден на месец октомври православните християни честват небесната закрила на Пречистата и Преблагословена Дева Мария Пресвета Богородица. В този празничен ден вярващите с трепет пристъпват към нейните икони, за да й изкажат своята признателност и благодарност за всегдашната й майчина грижа.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена съборна възкресно-празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужи енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдаров.

Изпълнилият храма народ с радост се включваше в литургийните песнопения и молитвословия. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху честваните събития, описващи как по време на обща молитва във Влахернската църква свети Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний се удостоили да видят как небесната царица разпростира над християните Своя покров, за да ни защити, да ни избави и запази невредими от всяко зло.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити празника. Той произнесе слово за майчината любов и грижа, които света Богородица оказва неуморно над верните последователи на нейния Син. Наместникът призова всички да й подражаваме, като имаме по нейния пример послушание на Божията воля, пребивавайки ден след ден в храма и пребъдвайки в молитва и труд.

Празникът завърши с многолетствие.

30
Септември
2023

Благодарствен молебен по повод 130 години от основаването на Народно читалище "Отец Паисий 1893" във Велинград

На 30 септември, в навечерието на големия празник Покров на Пресвета Богородица, жителите и гостите на град Велинград се сподобиха с велика Божия милост. Те бяха благословени от своя епархийски архиерей - Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който дойде в града и отслужи благодарствен молебен по случай навършването на 130 години от основаването на Народно читалище „Отец Паисий 1893“.

В съслужение с Владиката бяха неговият викарий Знеполският епископ Арсений, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеноиконом Василий Кашоров, председател на храм „Св. Възнесение“ гр. Пловдив и енорийският свещеник в храм „Успение Богородично“ в планинския град протойерей Станимир Минков. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

След като благодари на Всеподателя за великите Му благодеяния към Божия народ, владиката се обърна с архипастирско слово към председателя на НЧ “Отец Паисий” д-р Силвена Байракова и колектива на читалището, като им благопожела още много творчески успехи.

На тържеството присъстваха десетки културни и обществени дейци, държавни и общински служители, жители на Велинград.  

Духовниците бяха официални гости на последвалия тържествен концерт с изпълнения на Смесения хор „Николай Гяуров“, Вокална група „Велина“, Вокална група „Караоке“, Танцов клуб „Елица“, Мъжката фолклорна група, Духовия оркестър и Мажоретния състав „Димитър Мечев“.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>