kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
15
Август
2023

Успение Богородично - храмов празник на катедралата на Пазарджик

Денят 15 август е един от най-значимите в живота на светата Църква и на всеки православен християнин. Тогава се чества Успението на небесната Закрилница на верните Христови последователи – Пресвета Богородица. На този ден своя храмов празник отбелязва и катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Златоустова литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник свещеноиконом Боян Кочев в съслужение със свещ. Спад Дичев от храмовото духовенство.

От ранни зори към Божия дом започна да се стича боголюбив народ, който с особена духовна радост пристъпи към образа на възлизащата с чистата си душа към небесата Майка, станала източник на Живота с раждането на своя Син. Усетили нееднократно небесната сила и подкрепа на Царицата на небето и земята, вярващите шептяха думи на възхвала и благодарност за майчината й грижа и любов.

От самото начало на светата богослужба присъстваха областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, кметът на община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, началникът на РУО Пазарджик г-жа Дора Дулчева-Величкова, началникът на Военно окръжие Пазарджик подп. Петър Петров, Директорът на РДПБЗН комисар Ангел Ангелов, бившият областен управител г-н Трендафил Величков, г-н Георги Делчев и много общественици, жители и гости на града.

Голямо множество от присъстващите пристъпиха към  светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха подготвили с усърден пост в покаяние и молитва.

В края на службата отец Боян се обърна към изпълнената църква със слово за чистотата на светата Дева, чиято душа се съхрани без грях и порок и така стана осветен съсъд, удостоил се да вмести в себе си невместимия Бог. Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и ги увери, че владиката се моли за всички. Той честити празника и имения ден на носещите името на Божията Майка и благопожела да украсяват душите си с нейните добродетели. Отец Боян поздрави за храмовия празник и енориашите на катедралата, които ден след ден неуморно предстоят пред лицето на света Богородица и я радват с молитвите и трудовете си в следване на нейните стъпки и в помощ на храма.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Както всяка година през целия ден пред чудотворната икона на Пресвета Богородица в катедралния храм на Пазарджик се извиваше опашка от вярващи, дошли да се поклонят и благодарят на Ходатайката пред Бога за целия християнски свят и всеблага Подателка на всяко добро.

14
Август
2023

Вечерня с Опело Богородично в град Пазарджик

В навечерието на най-големия Богородичен празник – Успението на Божията Майка, катедралата на Пазарджик, посветена на това дивно събитие от историята на човешкия род, събра за молитва боголюбивите християни на града. В храма беше отслужено полагащото се вечерно богослужение, през време на което е включено и молитвеното последование на Опело Богородично.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата беше възглавена от архиерейския наместник ик. Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, свещенослужителите на катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в градските храмове „Св. арх. Михаил“ свещ. Николай Ангелчов и „Св. св. Константин и Елена” свещ. Хрисант Хитов.

По време на вечернята духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, благославяйки принесените хлябове, пшеница, вино и елей и измолвайки от Бога тяхното преумножаване в домовете на верните християни.

След това всички се събраха около Плащаницата, символизираща смъртния одър на Владичицата на света – Пресвета Богородица, както някога светите апостоли бяха събрани на ангелски криле, за да се сбогуват със светата Дева, да изпратят пречистото й тяло в неговия последен земен път и да се уверят три дни по-късно в неговото славно възкресение. Голямо множество от присъстващите се включи в отпяването на трите статии на затрогващото последование на Опело Богородично. След края му всички се отправиха на лития около храма. При завръщането си в Божия дом боголюбивите християни преклониха своята глава пред светата Дева, минавайки под Плащаницата.

В края на службата отец Боян се обърна към вярващите със слово за света Богородица. Той отчете, че няма по-честити на земята от православните християни, които всякога могат да прибягнат към небесната закрила на Богоматер, чиято топла майчина прегръдка винаги е готова да приласкае и утеши приятелите на нейния възлюбен Син. Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и техните семейства.

13
Август
2023

Завърши четенето на Молебния канон на Пресвета Богородица

Година след година в началото на месец август верният Божи народ издига умовете и сърцата си към небесата, като усърдно моли за помощ най-бързата и неизменна Закрилница и Застъпница за човеците - Небесната Царица Пресвета Богородица. С началото на постния период, установен в нейна чест, християните се събират на вечерно богослужение в храмовете, където се отслужва песенна възхвала на Богоматер.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай службите в Пазарджик, част от които е Молебният канон към Пречистата и Пренепорочна Дева, бяха отслужвани централно в катедралата "Успение Богородично". В молитвените последования се включиха свещеници от града и от Пазарджишка духовна околия, които поред отслужваха вечернята. По време на службата, в отреденото според църковния типик време, духовниците се подреждаха пред чудотворния образ на Небесната Царица. Там Молебният канон беше възглавяван от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В общата молитва взеха участие секретарят на околията прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев, свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” в града и свещ. Николай Ангелчов от пазарджишкия храм „Св. арх. Михаил”.

На усърдната молитва към Божията Майка се стичаха боголюбиви християни от града, които заставаха редом със свещенослужителите и с едно сърце и едни уста зовяха „Пресвета Богородице, спаси ни!“, търсейки непоклатимата помощ и закрила на Небесната царица.

По традиция след това духовниците благословяха принесените хлябове за благословение на присъстващите.

В края на богослужението свещениците отправяха своя благослов над присъстващите и техните семейства.

13
Август
2023

Съборна света Литургия в ✝ 10 Неделя след Петдесетница в Пазарджик

На 13 август се отбелязва Отданието на празника Преображение Господне. В този ден се честват и две ярки светила от сонма на светостта, осветяващи за желаещите да достигнат до рая души с примера и писанията си небесната пътека – преподобния Максим Изповедник и свети Тихон Задонски.

В този ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник отец Максим Ничев.

От рано Божият дом се изпълни с вярващи, дошли да подкрепят душите си с небесната благодат на божествената служба през тези дни на духовна бран – Богородичния пост. Голямо беше множеството от верни Христови последователи, които пристъпиха с вяра, страх Божи и любов към светото Причастие, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и се бяха примирили с Бога в тайнството на Покаянието.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво, спомнящо как Христос изцели обхванатото от бяс дете на един баща, който с непоколебима вяра в Бога не се спря пред нищо, а дойде и със смирение изпроси здраве за своето чедо.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички. Той прочете проповед за събличането на ветхия и обличането в новия човек, взета от съкровището на писанията, оставени ни от светителя Тихон Задонски. Отец Боян припомни думите на светеца, че „човешката душа е подобна на огледало - както в огледалото, обърнато към слънцето, толкова по-ясно се вижда слънцето, колкото по-чисто е огледалото, така е в човешката душа обърната към Бога, Вечното Слънце, толкова по-ясно изобразен и видим е Божият образ, колкото по-очистена е тя от грехове и следва светите Божии свойства и нрави. И както в огледалото не се изобразява подобие на слънце, ако то не е обърнато към слънцето или е зацапано и потъмнено, така и в човешката душа не ще се изобрази образът Божи, ако човек не се обърне към Бога и не се очисти от греховете. Към Бога се обръщаме тогава, когато променим сърцето си, ума си и живота си и започнем нов живот и така съблечем ветхия и се облечем в новия човек, който е създаден по Божий образ и подобие“. Наместникът призова в тази своя борба и стремеж към вътрешна обнова и лично преображение да търсим винаги застъпничеството на Божията Майка, която сама постигна това, а ние имаме свидетелствата на достигналите святост Божи угодници, че молитвата към Небесната Царица подготвя душата към святост и обожение.

Накрая отец Боян поздрави своя събрат и съслужител отец Максим с неговия двоен празник – рожден и имен ден, като му благопожела дълголетно и спасително служение на Божия виноград.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Максим раздаде нафората и прие поздравленията на енориашите.

06
Август
2023

Съборна света Литургия за Преображение Господне в град Пазарджик

„Преобразил си се на планината, Христе Боже, показвайки на учениците си Твоята слава според силите им; нека възсияе и над нас Твоята вечна светлина по молитвите на Богородица: Светодавче, слава на Тебе” (тропар на празника)

С тези боговдъхновени слова светата Православна църква възпява и съпреживява всяка година в шестия ден от месец август едно от най-великите събития от земния живот на нашия Спасител Господ Иисус Христос - Неговото славно Преображение, когато на планина Тавор Той се преобрази пред трима от Своите апостоли и така показа на света Своята Божествена слава.

В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква „Свето Преображение“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Атанас Кузев.

Енориашите и гостите на храма съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед за светлия празник на Господнето Преображение. Заедно с Христовите ученици вярващия народ мислено се изкачи на Таворската планина, където техният Учител дойде за молитва, и пред духовния им взор „видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава… и яви се облак и ги засени; и се уплашиха, когато влязоха в облака... И явиха се Мойсес и Илия, които се разговаряха с Него… И чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте” (Мат. гл. 11).

Много от енорияшите и гостите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

Както повелява църковния типик, в края на светата Литургия духовниците благословиха новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светото Причастие, всички да намират общение с Бога и спасение на душите и телата си.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши и гости, честитейки им храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за славното Преображение. Наместникът изтъкна, че в този тържествен ден от годишния богослужебен кръг всеки следва да си даде оценка дали е постигнал своето лично преображение, своята лична обнова, дали е съблякъл ветхия и се е облякъл в новия човек – в нашия Спасител, припомняйки че такова именно обещание сме дали в светото Кръщение, защото „всички, които в Христа се кръстихме, в Христа се облякохме”, по думите на св. ап. Павел. Отец Боян изтъкна още, че не друго, а смирението е Христовото одеяние, и благопожела да вървим по стъпките на нашия кротък и смирен по сърце Спасител, да стоим неотклонно в светата Негова Църква, защото само тук в светите Тайнства можем да постигнем своето преображение и да достигнем до нашия Господ.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>