kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Септември
2021

✝ 11 Неделя след Петдесетница. Съборна света Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5 септември, ✝11 Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и енорийският свещеник Максим Ничев.

Верните християни чуха литургийното евангелско четиво, спомнящо притчата за немилостивия слуга, комуто господарят простил огромен дълг, а той не се смилил над ближния си за многократно по-малко задължение. Те изпросиха от Бога дара на любовта, който кара човек да прощава грешките на ближните и е най-верният път към мира в душата и с хората. Всички единомислено изповядаха Символа на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите с проповед за злопаметността, която е голяма спънка в духовния ни живот и е чужда на Божията благодат. Наместникът припомни, че всемилостивият Господ всичко ще ни прости, ако види, че у нас няма злопаметност, но че душата ни е незлобива и миролюбива, защото Сам ни уверява: ”Прощавайте, и простени ще бъдете”. Той припомни, че всички Божии угодници са се отличавали с най-голяма любов към ближните, която се е проявявала в снизходителното им отношение към техните недостатъци и призова да им подражаваме, та мирът и братолюбието да изпълнят и нашите сърца.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.