kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Март
2023

✝2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама. Съборна света Литургия в храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница

Втората Неделя от Великия пост е посветена на един от най-великите православни богослови, възродил и обосновал учението на исихазма - свети Григорий Палама архиепископ Солунски Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев възглави светата Василиева Литургия в храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница. С него съслужиха председателят на храма свещ. Лазар Минеков и свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично” с. Калугерово.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху живота и трудовете на Божия угодник свети Григорий, най-изтъкнатият представител на духовно-съзерцателното движение на исихазма през XIV в., на вътрешното сърдечно безмълвие, самовглъбеност и покой, доказал от опит, че богообщението се постига чрез молитва, нравствено усъвършенстване и духовни подвизи.

В края на службата отец Боян поздрави вярващите с празника. Той изтъкна, че исихазмът е именно оня вътрешен духовен живот в скришната ни стаичка, който преобразява човешкото сърце и го прави годно да приеме Божествената благодат. Наместникът обърна внимание, че тази благодат действа заразяващо и отразявайки се от нашите души, достига до душите на хората, така че трудът върху себе си невидимо действа и върху ближния.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните домове.

Празникът завърши с многолетствие.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.