kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Юли
2021

✝ 2 Неделя след Петдесетница ­- на Всички български светии. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Втората Неделя след Петдесетница е празник на българската святост. В този ден се отдава почит на всички светии, просияли от българския род и земя. Той е определен с решение на Светия Синод на БПЦ през 1954 година и от тогава Денят на всички български светии има неотменно място в църковния календар на родната ни Църква.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и служащия в храма свещ. Любомир Чавдаров.

Енориашите на храма с цялата си душа участваха в светата служба, посветена на онези просияли със светия си и богоугоден живот мъже и жени, чиито дела са осветили историята на българския народ.

По време на причастния беше прочетен Синаксар на неделята.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Той прочете проповед за родните ни светци и призова да имаме пред очи техния подвиг и свършека на живота им, та това да бъде за нас вдъхновение за благочестив живот в Христовата вяра. Накрая наместникът се обърна и призова всички български светии, имайки дръзновение пред Бога, Когото прославиха с живота си и Който тях прослави, да ни помагат да бъдем техни смели подражатели в доброто и светостта, да молят Всеподателя да ни изпрати Своите милости и щедрости, да дари мир и благоденствие на Отечеството ни, а на душите ни велика милост.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.