kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Ноември
2021

† 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Всенощно бдение в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 15-и ноември започва Рождественският пост, предхождащ големия Господски празник Рождество Христово.

В навечерието на поста - 14-и ноември (Рождественски заговезни), с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на южния свети Престол в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик беше отслужено всенощно бдение, възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града.

Както предния път, когато Заговезни се падна в неделен ден и беше отслужено бдение, така и тази година верният Божи народ се събра в катедралата на града вечерта срещу неделя. В 23 часа започна богослужението, по време на което и този път бяха отслужени вечеря, утреня, четене на 1, 3 и 6 час и Божествена света Литургия. Христолюбивите енориаши на храма с духовна радост участваха в молитвословията и песнопенията на службата, просейки от Бога сили за предстоящото време на духовна бран.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво, посветено на притчата за добрия самарянин, от което присъстващите почерпиха пример на добротворство и правилно следване на Христа.

В края на Божествената света Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово за тайнството на Покаянието, което примирява съгрешилия човек с Бога и от изгнаник отново го прави жител на рая. Наместникът описа безграничното Божие човеколюбие и милост и силата на покаянието. Той приведе пример как свети ап. Петър тежко съгреши и се отрече трикратно от Христа, но щом искрено и от цялото си сърце се разкая за греха си, беше приет от своя Учител и възстановен в достойнството на апостолското служение. Затова отец Боян припомни, че съгласно с учението на св. Отци истинското покаяние се състои тъкмо в това - да не повтаряме вече греха си, както и св. Василий Велики пише, че “не онзи изповядва своя грях, който казва: “съгреших”, а после продължава да си стои в греха, но този, който е намерил своя грях и го е възненавидял”. Отец Боян завърши с уверението, че будната съвест на каещия се и редовно изповядващия се чува хлопането на Христа, отваря вратите и кани вътре Сладчайшия Иисус, Който с радост влиза в такава чиста и подредена душа.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.