kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Ноември
2023

Архангеловден в град Пазарджик

На 8 ноември православната Църква почита Събора на воеводата на небесните сили и застъпник на човешкия род – светия архангел Михаил, когото целият християнски род има за велик застъпник и дивен помощник в борбата с противници на нашето спасение. В този светъл ден своя храмов празник посрещна и църквата „Св. арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев възглави светата Литургия в храма. В съслужение с него беше председателят на Църковното настоятелство прот. Витан Йорданов. Молитвено участие в службата взеха свещ. Николай Ангелчов от храмовото духовенство и прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка” в града.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, като измолиха Божията милост и благост над вярващите и техните семейства.

Енориашите и гостите на храма се покланяха пред иконата на ангелското воинство и се възнасяха мислено от земното към небесното, благодарейки за тяхната невидима, ангелска закрила над нас, грешните човеци.

В края на светата Литургия отец Боян честити празника на председателя на храма, неговите енориаши и всички присъстващи. Той произнесе слово за добродетелите, които уподобяват и правят хората дотолкова сродни по душа с ангелите, че често те са се явявали на Божиите подвижници, за да ги наставляват, подпомагат и предпазват от клопките на врага. Наместникът увери, че не заради мястото, на което са живели тези свети Божи човеци, а заради чистотата на техните сърца са се удостоявали с тази небесна закрила и помощ и увери, че и ние с живота си можем да ги привлечем за бързи помощници в нашите борби.

Накрая отец Боян преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на отец Витан и енориашите на храма. Той поздрави и всички именици, благопожелавайки им да се красят не само с ангелските имена, но и с ангелската чистота.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.