kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Юни
2024

Архиерейска света Литургия за празника на Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

Един от най-големите светийски празници в годишния богослужебен кръг на светата Православна църква и единствен, в чиято чест е определен постен период, е денят на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел. В 29-ия ден на месец юни всяка година своя храмов празник отбелязва и Баткунската света обител до село Паталеница, Пазарджишка духовна околия, носеща името на двамата апостоли.

Тази година празникът беше особено радостен за честните поклонници, дошли в обителта да се помолят на Христовите ученици, просветили цялата земя с проповедта на Евангелието. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, игумен на светата обител. В съслужение с него бяха духовниците от Доростолска епархия йеромонах Назарий - игумен на Каменски манастир "Възнесение Господне" с. Каменци и икон. Иво Георгиев - архиерейски наместник на Дуловска духовна околия, архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председател на храм "Св. Троица" с. Братаница, общ. Пазарджик. Молитвено участие в службата взеха йеромонах Йоаким от братството на манастира, икон. Стефан Димитров - епархийски съветник на Доростолска епархия, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча, монахиня Михаила от духовенството на Доростолска епархия, монахиня Злата и монахиня Фотиния от Калугеровския манастир "Св. Николай" с. Калугерово, общ. Лесичово.

Дворите на обителта от рано се изпълниха с боголюбиви поклонници, дошли от близо и далеч да потърсят небесната закрила и помощ на първовърховните сред апостолите, отдали живота си в служба на благовестието Христово. Сред тях бяха и народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова заедно със своя заместник г-н Стефан Димитров, кметът на общ. Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев и инж. Георги Делчев. Всички с едно сърце и уста участваха в светата служба, отпявайки песнопенията на светата Божествена Литургия.

В края на службата митрополит Яков се обърна към богомолците и ги приветства с „добре дошли“ в обятията на светата обител, щото заедно с нейното братство да отправят своята обща молитва към небесните й покровители и закрилници. Той се обърна към присъстващите със слово за достойнствата и подвизите на двете светила на вярата, озарили цялата вселена с добродетелите на православието и благопожела винаги да бъдем добри чеда на светата ни Църква, да имаме твърдата непоклатима вяра на св. ап. Петър и от нас да се излива Христовата жертвена любов, която изпълваше сърцето на св. ап. Павел, оставил ни един от най-висшите нравствени завети - химна на любовта.

Накрая митрополит Яков честити имения ден на имениците и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име честити празника на дошлите.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички.

След това пред храма беше осветен приготвения празничен корбан, раздаден на всички поклонници за тяхно телесно и духовно здраве.

През целия ден в светата обител се стичаше богомолен народ, просещ небесната закрила на двамата велики апостоли.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.