kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Юни
2021

Благодарствен молебен по повод 135-ата годишнина от създаването на Военно окръжие град Пазарджик

В годините на зараждане на българската държавност Татар-Пазарджишкото военно окръжие, като военно формирование, е едно от първите в страната, създадено с Приказ №103 от 04.04.1886 година на първия военен министър на Княжество България майор Константин Никифоров Попконстантинов. Преминало през различни преформирования, вече 135 години то продължава съществуването си, като от 2015 година насам със заповед на министъра на отбраната на Република България е трансормирано във Военно окръжие ІІ степен – Пазарджик от състава на Централно военно окръжие.

По повод годишнината на 4 юни, пред паметника на 27 пехотен Чепински полк в района на бившите казарми в областния град беше отслужен благодарствен молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай благодарствената служба беше възглавена от архиерейския наместник на града ик. Боян Кочев в съслужение със свещенослужителите от Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов – секретар на Наместничеството, свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев и свещ. Хрисант Хитов.

Събралите се родолюбиви жители и гости на града, начело с областния управител г-н Иван Васев, директора на ОДМВР Пазарджик ст. комисар Петко Шотлеков, зам.-началника на Централно военно окръжие град София полк. Бисер Богданов, началника на Военно окръжие - Пазаржджик подп. Петър Петров, зам.-кметовете на Община Пазарджик и Община Брацигово г-н Петър Петров и г-жа Мария Батаклиева, бившия областен управител и депутат от 45-ото Народно събрание г-н Стефан Мирев, бивши и настоящи служители на Министерство на отбраната на Република България, благодариха заедно с духовниците на Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към българския народ и за Неговата помощ към христолюбивото ни войнство.

След молебена отец Боян честити от името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и от свое име празника на достойните български войници. Той припомни, че навред по бойните полета на България победите бяха постигани от юначеството на българския войник, крепящо се на две силни мишци – непоколебимата вяра в Бога и неподкупната любов към Отечеството. Наместникът благопожела юначно бъдеще на служещите за благото на Майка България български воини и призова над тях Божията закрила и помощ за дълголетно, благословено и всепобедно служение на Бога и Родината. Накрая беше провъзгласено многолетствие.

След това бяха наградени служители на МО. Със заповед на началника на Военно окръжие ІІ степен – Пазарджик подп. Петър Петров с грамота за отзивчивост и съпричастност към делото на Окръжието, наред с други, беше отличен и архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. Официалните гости поднесоха цветя пред паметника на 27 Чепински полк, свеждайки глави в знак на признателност за техния подвиг.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.