kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Април
2023

Божествена света Литургия за Велики четвъртък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На Велики четвъртък всяка година светата Църква съпреживява отново и отново няколко събития, станали в последните дни от земния живот на своя Господ и Бог Иисус Христос: Божественото умиване нозете на апостолите, което Христос извърши, за да ни даде пример не да търсим някой да ни слугува, а да бързаме сами да сме в услуга на ближния; Тайната вечеря и установяването на Светото тайнство Причастие, в което вярващите стават причастни Нему; усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина, показваща ни как неотстъпно да се молим и да не се отказваме от кръста си; и накрая - най-злочестивото дело в човешката история - предателството на Иуда.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена Утреня и съборна света Василиева Литургия, свързана с Вечерня. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

Много от енориашите на храма, по подобие на светите апостоли, които през тоя ден се причастили за пръв път от ръцете на Господа, пристъпиха към светите Дарове, като увенчаха с тях периода на своето говеене – пост, усърдна молитва и покаяние.

Веднага след светата Литургия беше отслужено и тайнството Елеосвещение /Маслосвет/. Свещениците помолиха Бога да прости знайните и незнайни грехове на пристъпващите към Неговата милост и им дарува телесно и душевно здраве и спасение. Те поред прочитаха полагащите се 7 евангелски четива, както и нарочните молитви, и помазваха вярващите с осветения елей. Накрая всички преклониха главите и коленете си пред всемощната Божия десница, съдържаща се в Евангелието, в знак на синовна покорност пред благата и съвършена Божия воля.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.