kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Юни
2023

Храмов празник на Баткунската света обител

На 29 юни, деня на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел, Баткунският манастир чества деня на своите небесни покровители. И тази година по повод храмовия си празник тя отвори широко своите гостоприемни порти и посрещна топло верния Божи народ.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена съборно. Тя беше възглавена от икон. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В братско съслужение с него влязоха прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейско наместничество Пазарджик, свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово, свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично“ с. Паталеница и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. Молитвено участие в службата взеха манастирският брат йеромонах Йоаким и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча.

От ранно утро манастирът започна да се изпълва с поклонници, дошли в празничния ден да въздадат своите благодарности към най-верните Христови ученици. С молитва на уста и благодарни сърца те участваха в литургийните песнопения и молитвословия. Голямо множество от тях пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха с честните Тяло и Кръв Христови, с което увенчаха изминалите почти двадесет дни на подвиг и покаяние.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той изказа своята и на съслужителите си радост от възможността да отслужат светата Литургия в манастира, станал духовен пристан за мнозина. Той произнесе слово за всехвалните апостоли Петър и Павел, които с Божията благодат затулиха богохулните уста на юдеите, вълчата свирепост на езичниците превърнаха в кротък нрав, утвърдиха Христовата Църква и просветиха вселената с нейното благодатно учение.

Духовното тържество завърши с многолетствие, изпято от всички, след което отец Боян раздаде нафората.

В двора на манастира беше благословен приготвеният корбан, раздаден за здраве и спасение на всички, носещи в сърцата си любов към светата Баткунска обител.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.