kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Август
2016

Храмов празник на параклис "Св. мъченици Флор и Лавър"

На 18.08.2016 г. своя храмов празник посрещна параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 10 километра над село Дебръщица.

Празничната света литургия беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и прот. Йордан Василев, Председател на храм "Св. Харалампий" в гр. Септември. Молитвено участие в службата взе прот. Стефан Йорданов, Председател нахрам "Св. неделя" в с. Дебръщица, в чиято енория се намира параклисът.

Отец Яков поздрави присъстващите с празника. Той разказа накратко житието на мъчениците и на небесния закрилник на българския народ св. Иван Рилски, по повод 1070 години от неговото успение. Той призова да следваме завета на свети Иван и по неговите и на мъчениците Флор и Лавър молитви Бог да ни удостои с Небесното Царство.

Многобройни поклонници още от вечерта дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на мъчениците, който беше изложен през време на службата.

Параклисът е изграден на мястото, където някога се е намирал Дебръщенския манастир, основан  през 12 век. През турското робство той е разрушен. Възобновен е през 1908 година, но само като малък параклис. По-късно е изоставен и се порутва. Днешният, значително по-голям параклис, е построен през 1994 година върху част от основите и стените на стария параклис. Запазена е еднокорабната и едноабсидна архитектура с квадратна камбанария над притвора.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.