kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Август
2021

Храмов празник на параклиса "Св. мчци Флор и Лавър" в местността Добра вода

На 18-и август наред с Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец Църквата почита паметта и на двамата братя по плът, но преди всичко по дух - св. мчци Флор и Лавър. В този ден своя храмов празник посреща параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 7 километра над пазарджишкото село Дебръщица. Някога на мястото е имало православен манастир, разрушен през време на Османското робство.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Стефан Йорданов и прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара” с. Варвара. Молитвено участие в службата взе свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” с. Црънча.

Поклонниците пристъпваха с благоговение към чудотворния образ на мъчениците, който беше изложен през време на службата, изпросвайки тяхната молитвена закрила и помощ пред Всеподателя Бога.

В края на службата о. Боян поздрави малкото Христово стадо, дошло от далеч да почете подвига на светите мъченици. Той припомни как двамата братя не пожалиха младостта и таланта си и избраха да запазят вярата си пред възможността за бляскава кариера, ако се отрекат от Бога. Заради тази си вяра те вършеха чудеса още приживе, а и след смъртта си, а техният пример и подвиг са живи и до днес и са вдъхновение и опора за много вярващи души. Наместникът изтъкна, че чудесата се случват там, където има вяра и не чудесата раждат вяра, а вярата ражда чудеса. Но най-голямото чудо на всички светии не са изцеленията или мироточенето, а чудото на техния свят живот, независимо къде и в какво време са живели, и нека и ние следваме техния пример и се окичваме с вяра и добродетели като с живи цветя.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и всички присъстващи и възгласи многолетствие, изпято от всички.

От своя страна отец Стефан благодари на всички, дошли заедно да се помолят през време на светата Божествена Литургия. Той поднесе на наместника прекрасен букет с цветя и благопожела на всички здраве и благоденствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.