kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Март
2024

Храмов празник на църква "Св. Благовещение" в с. Црънча

„Радвай се ти, която събра в едно противоположното; радвай се ти, която съчета девството и раждането!“ /из Акатист на свето Благовещение, икос 8/

На 25 март всяка година християните застават до светата Дева Мариям в нейния дом в Назарет и в тишината на богомислието изживяват заедно с нея дивното събитие на светото Благовещение - свтетият архангел Гавиил иде, изпратен от Бога, и й донася небесния поздрав, който ще пребъде над нея до свършека на вековете: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!” (Лука 1:26-28). Това е чаканата от целия човешки род и предсказана от светия пророк Исаия блага вест за зачеването на Девицата, която ще роди Спасителя на света.

В този ден своя храмов празник отбеляза църквата в пазарджишкото село Црънча, посветена на това превелико събитие, положило началото на човешкото спасение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично” в съседното село Паталеница. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Иван Зяпков и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Жителите на селото от ранно утро заприиждаха към Божия дом, да поднесат цветя и се помолят пред празничната икона на Владичицата на света. Те с трепет изслушаха евангелското повествование за слизането на Светия Дух над пречистата по тяло и душа Дева.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това събитие от човешката история, удивило и ангелските войнства и станало начало на човешкото спасение.

В края на службата о. Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на селото. Той честити празника на всички и се обърна към боголюбивите християни със слово за великата Божия милост, устроила нашето спасение и завръщането ни в изгубеното райско Отечество. Той описа и добродетелите на Пресвета Богородица, превърнали я в одушевен храм, по-широк от небесата, вместил в себе си невместимия Бог и призова да подражаваме на нейната вяра и доверие в Бога.

Накрая наместникът отправи своите благопожелания към присъстващите и техните семейства за мир, телесно здраве и душевно спасение. Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.