kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Юли
2023

Храмов празник на църква "Св. Неделя" с. Дебръщица

На 7 юли светата Православна Църква възпява славната Божия мъченица света Неделя, пострадала при едно от най-големите гонения срещу християнството при нечестивия император Диоклетиан. В този ден своя храмов празник отбелязва църквата в пазарджишкото село Дебръщица, посветена на всевъзпяваната великомъченица.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна света Литургия. В празничната служба братски съучастваха архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември ик. Йордан Василев, председателят на храм „Св. Богородица” с. Бошуля свещ. Кръстьо Ненов, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Стефан Йорданов и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” в съседното село Црънча.

Архиерейският наместник беше посрещнат с радост от енориашите на храма и лично от кмета на селото г-жа Латинка Вълчева. Тя приветства духовниците с „Добре дошли” и поднесе на наместника прекрасна жива роза за спомен от празника.

Верните Христови последователи от селото дойдоха в Божия дом, за да се поклонят пред своята небесна закрилница и изпросят нейното ходатайство пред Всеблагия Бог за жителите и гостите на прекрасното населено място. Те съучастваха с молитвите си в светата служба, при което изповядаха Символа на вярата и единомислено изрекоха думите на Господнята молитва. 

На светата богослужба присъства и областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, който заедно с хората издигаше своите молитви за благочестивия православен български народ.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя и повереното му паство, като от негово и свое име честити храмовия им празник и имения ден на носещите името на великата Христова невеста. Той припомни, че сърцето на мъченицата от най-ранно детство беше изпълнено с непоклатима вяра, посята там от нейните благочестиви родители. Наместникът призова да имаме винаги пред себе си този пример на възпитание и да го следваме, хранейки душите на децата си с небесна храна – Евангелските добродетели.

От името на църковното настоятелство отец Стефан благодари на духовниците, дошли да споделят радостта им. Той поднесе на наместника и събратята си по един букет с цветя.

Областният управител също поднесе на архиерейския наместник прекрасни цветя и му благодари за прекрасната служба. От своя страна отец Боян изказа благодарност към губернатора за неговото християнско и църковно самосъзнание, което винаги го довежда в храма, където да благодари на Бога и проси Неговата всесилна помощ в нелекото служение в полза на Родината и Божия народ. Наместникът изказа своята увереност, че в сърце, в което царува любов към Бога, винаги гори и любов към хората.

Накрая беше възгласено многолетствие, след което отец Боян раздаде нафората и благослови енориашите с празника на техния храм и селото.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.