kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Юни
2022

Храмов празник на църква "Св. Троица" с. Братаница

„Животворящият Дух, слязъл като гълъб върху Христа на Йордан, почива и върху мен при купелта на кръщението, но Неговата красота е помрачена от тъмнината на моите грехопадения. Както заблуденият пътник в тъмна нощ очаква зората, така и аз жадувам за Твоите лъчи, Благи, за да не погина докрай:… дойди и обнови помрачения Твой образ!“ /из Акатист на Бог Дух Свети/.

В понеделника след светата Петдесетница Църквата почита третото Лице на Светата, Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица – Бог Дух Свети. На този ден църква „Св. Троица“ в с. Братаница отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. В нея с едно сърце и душа съмолитстваха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев, свещеноиконом Фотий Паунов, председател на храм „Св. Димитър“ град Пловдив, секретарят на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, председателят на храма свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Петка” с. Лозен свещ. Димитър Илиев и председателят на храм „Св. Богородица” с. Паталеница свещ. Димитър Попов, свещ. Николай Ангелчов от храм "Св. арх. Михаил" гр. Пазарджик.

Молитвено участие взеха председателите на храмовете от съседните села прот. Атанас Кънев от храм „Св. Димитър” с. Звъничево, свещ. Георги Пашев от храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол, председателят на храм „Св. Благовещение” с. Црънча свещ. Иван Зяпков и свещ. Спас Дичев от храм „Св.св. Кирил и Методий” с. Мокрище, който изпълни и клиросните песнопения.

Енориашите и гостите на храма с цялата си душа участваха в светата служба. Всички пристъпваха с трепет към празничната икона, просейки от Утешителя небесна помощ и благословение. Сред тях беше и кметът на селото г-н Георги Спасов.

След светата служба архиерейският наместник поздрави всички с храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за спасителното дело, което нашият Господ Иисус Христос извърши на земята и как след Своето славно Възнесение и сядане отдясно на Отца не ни остави сироти, а изпрати над учениците Си Светия Дух, Който основа Христовата Църква и пребивава сред нас до свършека на света.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай и благодари на председателя на храма отец Димитър за всегдашната му братска любов, с която ги посреща.

От името на църковното настоятелство отец Димитър поднесе на наместника прекрасна кошница с живо цвете и ръчно месена пита, като благодари на него и събратята си за подкрепата и участието в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

След това на гробовете на преждеслужащите в храма свещеници беше отслужена заупокойна молитва, та и те да станат съпричастни на радостта на Христовото словесно стадо, за което полагаха душите си в своето достойно пастирско служение.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.