kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

10
Февруари
2023

Храмов празник на църквата "Свети свщмчк Харалампий" град Септември

На 10 февруари светата Православна църква възпява великия светилник на Църквата и проповедник на православната вяра свети свещеномъченик Харалампий. В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква в град Септември.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с председателя на храма свещеноиконом Йордан Василев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Генев от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма свещ. Николай Генов, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай” гр. Ветрен и свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично” с. Бошуля.

От ранно утро енориашите и гостите с нетърпение изпълниха храма, прекланяйки главите и сърцата си пред образа на своя небесен закрилник и бърз застъпник. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, г-н Стефан Мирев, служители в общинската администрация.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение за жителите на града и общината.

Част от енориашите пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като бяха принесли на Бога в чест на свети Харалампий усърден пост с покаяние и молитва.

В края на службата свещениците благословиха принесените в чест на дивния Божи угодник коливо и мед, благодарейки на светеца за всегдашната му грижа и неотстъпна помощ към верните християни, прибягващи към неговата закрила.

На края на светата богослужба отец Боян честити празника на присъстващите. Той ги увери, че в лицето на милосърдния защитник и предивен чудотворец имат крепка подкрепа и помощник за всички, които с делата си следват неговата вяра и добродетел. Наместникът припомни как светецът благодареше на мъчителите, че измъчвайки тялото му, обновяват неговия дух и призова в предстоящите благодатни дни на Великия пост и ние да поизмъчим телата си с пост, пребиваване в храма и молитва, за да ходим като светеца в обновен дух, чист от егоизъм, страсти и всяко зло.

Отец Боян благодари за топлото посрещане, свидетелство на братската любов и единомислие и преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на град Септември, като от негово име им честити празника.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Йордан благодари на наместника за службата и му поднесе прекрасен букет с цветя. От името на жителите на Общината кметът г-жа Рачева също поднесе букет и благодари на отец Боян за молитвите.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.