kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Декември
2022

Храмов празник в село Варвара

На 4 декември Православната църква почита Христовата невеста света великомъченица Варвара, съхранила своята непорочна девствена чистота и сподобила се да стане съжителка на ангелите. На този ден своя храмов празник отбеляза и църквата, посветена на великомъченицата в едноименното село Варвара.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната Божествена света Литургия възглави архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на околията протойерей Стефан Йорданов, иконом Йордан Василев от гр. Септември и свещ. Стоян Ковачев, служащ в село Голямо Белово. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

В края на Великото славословие духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

В деня за възхвала на тяхната небесна закрилница, жителите на селото от сутринта изпълниха до краен предел храма. Много от тях се бяха подготвили духовно и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. На празничната литургия присъстваха и кметът на селото г-н Димитър Деянов и г-н Марин Рачев.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво, спомнящо чудото с изцелението на прегърбената от осемнадесет години бедна жена.

След светата Литургия отец Боян честити празника на жителите на селото и имения ден на носещите името на света Варвара. Той произнесе слово върху житието на светата великомъченица. Наместникът сравни живота на грешника, чиито грехове го привеждат и привързват към земното с този на Божията агница Варвара, чийто живот в чистота възнасяше ума и сърцето й към небесата и как тя, гледайки творението, позна неговия Творец в изпълнение думите на псалмопевеца „Небесата проповядват славата на Бога и за делата на ръцете Му възвестява твърдта” и благопожела да имаме нейната твърда вяра, нейната непоколебима борба със страстите и изкушенията и нейния устрем към небесните висоти.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

В края на службата архиерейският наместник връчи от името на митрополит Николай грамота на учителката по Религия в училището на селото г-жа Виолета Динева, както и грамота и награда на едно от децата, изучаващи предмета, класирано на второ място в категорията „Стихотворение” на Деветия национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия, които не успяха да дойдат на награждаването в митрополитския храм „Св. Марина” миналата неделя.

От името на Църковното настоятелство отец Кирил поднесе на архиерейския наместник и на другити гости по една коледна звезда в знак на братска любов с пожелание за благословени и спасителни празници.

Енориаши на храма донесоха и дариха по повод празника камбана, предназначена за един от енорийските параклиси над селото, посветен на светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.