kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Май
2023

Спасовден - храмов празник в село Юнаците

В четвъртъка на шестата седмица след Възкресение Христово светата Православна църква отбелязва един от своите 12 големи Господски празници – Възнесение Господне. В тоя ден християните застават на Елеонската планина и съпреживяват чудното и дивно Христово възнасяне с плът на небесната висота, с което Той завърши Своето спасително дело и освети небесната пътека към Своето Царство.

В този ден своя храмов празник посреща едноименната църква в село Юнаците. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и новоназначения председател на храма свещ. Кръстьо Ненов. Молитвено участие в службата взеха досегашният председател прот. Йоан Иванов и прот. Атанас Кънев, служащ в храм „Св. Димитър“ с. Звъничево.

Преди началото на богослужението архиерейският наместник отслужи Последованието на въдворяване на нов свещеник в храма. Той прочете нарочните молитви и предаде ключовете, а с това и материалното и духовно владение на храма на новоназначения председател на Църковното настоятелство о. Кръстьо.

Службата беше уважена от кмета на селото г-н Стоян Кузев, който заедно със съжителите си отправи своите благодарности и молитви към Спасителя на света Христос, Който днес се възнесе на небесата, седна отдясно на Своя Отец и от там изпраща Своята небесна благодат на следващите стъпките Му към небесата.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той се обърна към вярващите със слово за празника, поощрявайки всички да вървят по небесната пътека, озарена от Христовите стъпки и възкачваща ни обратно в сладкия рай.

Наместникът поздрави новия енорийски свещеник и му благопожела да заведе поверените му души в Царството небесно. Отец Боян благодари на досегашния свещеник в храма отец Йоан, който заминава на служение в Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия, за неговата пастирска грижа и му пожела да бъде благо и спасително служението му на Божия виноград в този далечен от Родината ни край.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

От името на настоятелството и жителите на селото съпругата на кмета г-жа Кузева поднесе на свещениците прекрасни букети с цветя и им благодари за молитвите и подкрепата за Божия народ на селото.

След светата Литургия свещениците благословиха приготвения от кметството празничен обяд. Към тържеството се присъедини и кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, който поздрави присъстващите с празника на селото.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.