kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Септември
2022

Кръстовден в град Пазарджик

На 14 септември Православната църква отбелязва един от 12-те Господски празника - Въздвижение на Светия Кръст Господен. В този ден тя издига пред взора на своите верни чеда знамето на победата на живота над смъртта - Светия Кръст Господен, даващ сили и упование на добрите труженици в борбата и стремежа за духовно израстване и съвършенство.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от ик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше служащият в храма свещ. Максим Ничев. Молитвено участие взе свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Преди започване на светата Литургия от светия Олтар тържествено беше изнесен честният Кръст. При трикратно обикаляне около аналоя в центъра на храма беше изпят тропара на празника „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ!“, след което отец Боян осени хората с Кръстното знамение с полагащите се възгласи, а певците и народа издигнаха гласовете си и отправиха към нашия Изкупител Господ Иисус Христос пет стотици с молитвения вопъл „Господи, помилуй!“. След това Кръстът беше поставен върху аналоя, а вярващите с благодарност минаха и преклониха главите и сърцата си пред него.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника. Той се обърна към присъстващите със слово за величието на Христовия Кръст, за най-великото и чудно Христово дело на земята, тържество за християнския род, съединило небето и земята – Христос се издигна на Кръста, разпростря ръцете Си и прегърна цялото човечество. Върху Кръста, осветен от Христовата кръв, стана нашето изкупление от първородния грях и беше унищожено проклятието, наложено от Бога на целия човешки род. Наместникът призова често да осеняваме себе си, децата си, жилището си, храната си с кръстното знамение, та подкрепяни от неговата всепобедна сила, да вървим по пътя на спасението.

Тържеството завърши с многолетствие.

След края на светата Литургия беше отслужен молебен за началото на новата учебна година. Свещениците и миряните единомислено се помолиха Бог да благослови децата на България и техните учители, да наспори трудовете им и даде напредък в доброто знание за тяхно спасение, за радост на родителите и полза на Отечеството ни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.