kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

31
Март
2023

Малко повечерие с целия Акатист на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Красноречивите витии ги виждаме като безгласни риби, щом е реч за тебе, Богородице, защото те не са в състояние да обяснят как и Дева пребъдваш, а и да родиш си могла. А ние, като се удивляваме на тайната, с вяра викаме: Радвай се, Невесто неневестна!” (из Акатист на Пресвета Богородица, икос 9)

В Петата седмица от Великия пост христолюбците се събират в храмовете и застават пред образа на Божията Майка, за да възпеят с думите на нейния Акатист оная, която е „кораб за ония, които искат да се спасят” и „пристанище на плаващите в живота”. На вечерното богослужение се отслужва целият Акатист на Пресвета Богородица.

В тази празнична вечер с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик последованието на Малкото повечерие беше отслужено съборно. В съслужението взеха участие архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Динката свещ. Димитър Милков и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

След прочитане на полагащите се молитвословия на Повечерието, вярващите се вкупчиха под нежната майчина прегръдка пред чудотворния образ на светата Дева и с цялото си сърце участваха в светата служба. Свещениците поред прочетоха полагащите се части от Акатиста, а присъстващите в единомислие възпяваха Непорочната Дева с архангелския поздрав "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на последованието, с преклонени глави и сърца, вярващите благодариха на Божията Майка за любовта й към човеците, изливаща се преизобилно от нейните чудотворни образи по целия свят.

След това отец Боян благослови принесените хлябове за благословение на присъстващите.

В края на службата наместникът се обърна към събралото се множество със слово за чистотата и непорочността на Закрилницата на света, застанала на върха на стълбицата на светостта и привличаща със своята любов изкачващите се по нея. Той благодари на Бога, че ни е оставил и едно от най-силните духовни оръжия – Акатиста на Пресвета Богородица, с който да прогонваме бесовските нападения и от който да черпим вдъхновение, пример и сили да следваме Божията Майка по пътя към небесното царство.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над присъстващите и техните домове.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.