kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Март
2023

Малко повечерие с целия канон на свети Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Спасителю, аз Ти поднасям сълзите на моите очи,със чистите свои въздишки, дълбоко бликнали в сърцето. И то, съкрушено от болка, вопие към Тебе в небето: О, Господи, грешен съм много, но моя грях Ти заличи!“ (из Великия покаен канон на свети Андрей Критски).

След като в първите четири дни от Великия пост в храмовете се изчита на части Великият покаен канон, съставен от светителя на Крит свети Андрей, вечерта в сряда на 5-ата седмица се отслужва Малко повечерие, през време на което той се прочита изцяло.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужено съборно. В молитвеното последование съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Преображение” гр. Пазарджик прот. Атанас Кузев, председателят на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля свещ. Кръстьо Ненов, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“ в града и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Мнозина вярващи дойдоха на вечерното богослужение в Божия дом да получат полза от боговдъхновените слова на молитвеното последование. Те с внимание изслушаха назидателните слова, привеждащи примери на чудодейно покаяние, на дълбокомислени разсъждения и небесни откровения, описващи падението на грешната душа и начините на нейното изправяне и извеждане от дълбините на ада до висините на небесното царство. Свещенослужителите поред четяха стиховете на канона, а всички отпяваха припевите, викайки към Твореца: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

В края на повечерието отец Боян благодари на свещениците и богомолците, дошли да съучастват в общата молитва. Той произнесе слово за очистителната сила на покаянието, което избелва душата от чернилката на греха и разпалва там божествения пламък, който сме затулили и заглушили с многото си грижи и страсти. Наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички и прикани и в петъчната вечер да се съберем отново в храма, където да принесем похвални песни на най-голямата ни Застъпница и Помощница – Пресвета Богородица.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.