kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

26
Декември
2023

Митрополит Николай отслужи съборна Архиерейска света Литургия за празника Събор на Пресвета Богородица в град Пазарджик

В дните на всеобща духовна радост, която струи от всяко украсено коледно дръвче и дом, във втория ден на светлото Христово Рождество се отбелязва Събора на Пресвета Богородица. В този ден се въздава похвала на най-близките по плът родственици на родилия се във Витлеемската пещера Богомладенец – Неговата пречиста Майка Пресвета Богородица, светия и праведен Йосиф Обручник, свети пророк и цар Давид и светия апостол Яков, брат Господен и пръв Йерусалимски епископ.

Този ден е изпълнен с особен трепет и въодушевление за жителите и гостите на град Пазарджик, които с нетърпение очакват да донесе ангелската вест за раждането на нашия Спасител и Господ Иисус Христос и да ги благослови Пловдивският митрополит Николай. Високопреосвещеният владика и тази година по традиция дойде лично да възглави съборна Архиерейска света литургия в катедралата на града "Успение Богородично".

С него съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм „Възнесение Господне” гр. Пловдив, секретарят на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов, градските председатели на храм „Св. Георги” прот. Петко Еленкин и на храм „Св. св. Константин и Елена“ свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха антифонно на два клироса митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев, заедно с катедралния певец протопсалт Марин Йорданов и Богдан и Възкресия Дийнар.

Верният Божи народ на Пазарджик с радост посрещнаха своя архипастир и с усърдие в единомислие участваха в литургийните молитвословия. Сред тях бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, г-н Георги Делчев, жители и гости на града. Официалните лица поднесоха на владиката прекрасни букети с цветя и засвидетелстваха своята в Христа вярност към правоправещия архиерей на Пловдивска епархия и към светата родна Българска православна църква.

Преди началото на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит пострига в първата степен на свещенството – тази на четец на Българската православна църква трима благоговейни млади мъже - Петър Марков и Спас Димитров от град Пазарджик и седемнадесетгодишния Димитър Сестримски от село Варвара. Новите църковнослужители с вълнение прочетоха благословените откъси от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка заеха своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

В края на службата митрополит Николай произнесе боговдъхновено слово за небесното достойнство и ценност на семейството. Той призова родителите да полагаме грижи и с търпение и любов да възпитаваме своите деца, та да израстват с чисти сърца, изпълнени с християнските добродетели. Добродетелното сърце е от полза както за семейството си, така и за близките си и дори за самотноживущите и за цялото общество, засвидетелства митрополита с пламенната си реч. Накрая, с искрена отеческа любов и грижа за повереното му от Бога паство, владиката поздрави и благослови присъстващите по случай великия празник на Христовото Рождество.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.