kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Февруари
2024

✝Неделя 15 след Петдесетница - на Законника. Съборна света Литургия в храм „Св. Троица” с. Аканджиево

В ✝Неделя 15 след Петдесетница в храм „Св. Троица” в беловското село Аканджиево беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Васил Махалджийски.

Дошлите на богослужението вярващи чуха неделното литургийно евангелие, спомнящо срещата на нашия Господ Иисус Христос с един законник, който получи от устата на Бога двете най-кратки заповеди, на които се крепи целият закон и които изпълняват всичко необходимо, за да наследи човек вечния живот – да обичаме Бога с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си разум и да обичаме ближния си като себе си. Начело на своите съжители беше кметът на селото г-н Васил Шуманов.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху евангелското четиво.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за вниманието и участието с молитви и песнопения в светата богослужба. Той обърна внимание на това, че Бог сведе целия закон до една простичка заповед – тази на любовта. Наместникът припомни обаче, че за да обичаме истински както Бога, така и ближния, е нужно най-напред да очистим сърцето си от страстите, на първо място от егоизма, за да може в чистотата на сърцето Бог да посее семето на тази съвършена добродетел - любовта.

Накрая отец Боян раздаде анафората и благослови всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.