kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

24
Декември
2023

✝Неделя преди Рождество Христово. Съборна света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

„А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Духа Светаго. А Йосиф, мъж й, понеже беше праведен и не желаеше да я осрами, поиска тайно да я напусне. Но когато намисли това, ето, Ангел Господен му се яви насъне и каза: Иосифе, син Давидов, не бой се да приемеш Мария, жена си; защото заченалото се в нея е от Духа Светаго; тя ще роди Син, и ще Му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза: "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил", което ще рече: с нас е Бог. Като стана от сън, Йосиф направи, както му бе заповядал Ангелът Господен, и прие жена си. И не познаваше я, докле тя роди своя първороден Син; и той Му нарече името Иисус“ (Мат. 1:18-25)

В неделния ден преди светлото Рождество Христово в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Димитър Попов от храмовото духовенство.

Усещащи настъпващата радост от раждането на Божия Син, вярващите изпълниха храма и с трепет участваха молитвено в службата. Всички сведоха в благодарност глави пред дивната Божия милост и утеха, когато отец Боян прочете полагащия се евангелски разказ за ангелското благовестие, явило на праведния Йосиф чудното въплъщение на Бог Слово, нашия Спасител и Господ Иисус Христос със слизането на Светия Дух над девствената утроба на Божията Майка Дева Мария и Неговото свято Рождество. Тази небесна радост, изпълваща сърцата на малки и големи по целия свят в тези дни, вярващите запазват в уюта на семейното огнище през тихата и свята нощ на Бъдни вечер, та и в техните сърца да се роди Богомладенецът.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на Неделята.

След светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите. Той прочете проповед за малките, дребни добри дела, които ние ден след ден вършим и които изграждат малко по малко духовното здание на нашата християнска личност. Тези на пръв поглед незначителни добрини, всъщност представляват оная основа, на която Сам Бог твори великото и така ние ставаме съработници Божии и чрез малкото и лесното незабелязано и неусетно вършим голямото и значимото.

Накрая наместникът преподаде над присъстващите архипастирския благослов на митрополит Николай и от негово и свое име им пожела светли празници.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.