kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

17
Септември
2023

✝Неделя след Въздвижение. Съборна света Литургия в храм „Св. Георги“ гр. Велинград

Неделният ден след празника Въздвижение на Светия Кръст Господен събра на молитва жители и гости на велинградския квартал Чепино. В храм „Св. Георги“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена възкресна съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, в съслужение с председателя на храма икон. Ангел Терезов и прот. Станимир Минков от храм „Успение Богородично“ в града.

В днешния двоен празник, когато се отдава почит на кръстната Саможертва на нашия Спасител Господ Иисус Христос и се възхвалява и подвига на дивните Божии угодници – светите мъченици София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов, енориашите и гостите на храма се помолиха заедно с духовниците за своето и на близките си телесно и духовно здраве и спасение.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното Евангелско четиво, указващо как правилно да следваме Христа по пътя на нравственото съвършенство – отричайки се от егоизма си и достойно носейки своя житейски кръст, който Бог е възложил на плещите ни.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства. Той призова света София и дъщерите й да ни бъдат пример за вяра, надежда, любов и доверие в Бога и измоли светите мъченици да закрилят нашите семейства и деца от злото, което се шири навсякъде около нас. Накрая наместникът честити и имения ден на украсилите се с имената на тези най-велики християнски добродетели и благопожела техните имена да се превърнат в добродетели и да красят и техните сърца.

Архиерейският наместник изказа своята благодарност към благия Бог, Който напъти стъпките му да дойде да служи именно тук в този празничен ден в навечерието на рождения ден на пастиря на това Христово стадо отец Ангел, който на 18 септември преди 40 години преживява деня на своята лична огнена Петдесетница. Отец Боян честити своя събрат с настъпващата годишнина и му поднесе скромен дар – икона на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, благопожелавайки му дълголетно и достойно служение на Божия виноград.

От своя страна председателят на храма благодари на отец Боян за братската любов и грижа и му поднесе прекрасен букет с цветя и икона на свети апостол Петър, нарисувана от един от енориашите на храма. Той отправи благопожелания на наместника да бъде твърд и непоколебим във вярата като светия апостол, неин проповедник и служител в изпълнение Божието дело на земята.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.