kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

19
Септември
2021

Неделя след Въздвижение. Съборна света Литургия в храм „Св. Георги” с. Овчеполци

На 19 септември, Неделя след Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Св. вмчк Георги Победоносец” с. Овчеполци беше отслужена съборна света Литургия. Да се помолят на Бога пред светия Престол застанаха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и председателят на храма свещ. Стоян Стоянов. Молитвено участие в светата служба взе и свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик, който отпя полагащите се песнопения на утренята и светата Литургия.

Присъстващите с трепет чуха днешното дълбоко по съдържание евангелско четиво, даващо кратко и ясно наставление за това как да постигнем своето спасение: „Рече Господ на учениците Си: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели. И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила”.

По време на Причастния беше прочетена проповед за това как който иска да запази душата си за земното съществуване, за наслажденията в този живот, за безбройните егоистични желания и прищявки на човека, в угода на своята воля и собствената представа за щастие, ще я загуби за безсмъртния и духовен живот, а който я загуби за земния, телесния, временния живот, той ще придобие за нея вечно блаженство.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово върху Христовата Саможертва, израз на Неговото послушание до смърт на Своя Отец, с което Той ни даде пример и Сам изпълни онова, което и ние в живота си сме длъжни да изпълним – да се отречем от себе си и да бъдем послушни Божии чеда. Накрая наместникът призова да не се срамим от кроткия и смирен по сърце Христос, а сами ние да се стремим и просим от Бога смирение, да бъдем кротки, да прощаваме обидите и огорченията, защото единствено с претърпяване на скърбите ще спасим душите си.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.