kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

19
Ноември
2022

Откриване на паметна плоча на 30 Отделен мотострелкови полк

На 19 ноември, когато се отбелязва празникът на Сухопътните войски, в района на бившите казарми в град Пазарджик беше открита паметна плоча на 30 Отделен мотострелкови полк. Плочата е поставена на арката, водеща до паметника на 27-ми Чепински полк, чийто наследник е и мотострелковият полк.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай по този повод и по покана на инициаторите за изграждането на мястото беше отслужен благодарствен молебен от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със свещ. Димитър Попов от катедралата на града. След като благодариха на Бога за Неговите благодеяния към българския народ, духовниците отправиха и заупокойна молитва за военослужещите в двата полка, както и за всички воини на България, паднали на бойните полета.

Накрая отец Боян благодари за поканата да участват на това възпоменателно събитие. Той припомни, че преди 100 години, когато нашите предци установиха честването на Празника на народните будители – 1 ноември, те посочиха като една от основните цели да се обърне погледа на младежите към всичко ценно и светло от нашето минало, за да знаят и помнят историята на своя народ, на своите предци, защото без това няма как да обичат Родината или народа си. Наместникът каза още, че един от най-големите грехове е неблагодарността и липсата на признателност към родителите и благодари на инициативния комитет и всички техни колеги, бивши служители на нашата войска, че обичат, помнят и са благодарни и признателни към своите предшественици, че обичат и своето Отечество – майка България.

Пред паметника на 27 Чепински полк бяха поднесени венци и цветя от признателни граждани.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.