kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Февруари
2023

Панихида за починалите воини от 27-ми пехотен Чепински полк

По инициатива на пазарджишката организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва всяка година на 20-и февруари пред паметника, издигнат в чест на войниците от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, се отбелязва годишнината от трагичните събития край с. Булаир по време на Балканската война. От зимната виелица и ниските температури през 1913 г. загиват стотици български войници, а хиляди други са с измръзнали крайници.

По традиция пред паметника се отслужва заупокойна служба за душите на падналите воини от полка и за всички български войници, дали живота си за Освобождението и обединението на България.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и енорийския свещеник в катедралата „Успение Богородично” в град Пазарджик свещ. Любомир Чавдаров.

След като беше отслужен помена и бяха припомнени скръбните събития от 16, 17 и 18 февруари 1913 година, описани и разказани от очевидеца и лекар на полка д-р Илия Матакиев с едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха своята почит към жертвите на зимната буря. Пред паметника бяха поднесени цветя от името на областния управител, кмета на Община Пазарджик, от началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Калпаков, членове на Съюза на ветераните от войните, Военния клуб в Пазарджик, РИМ - Пазарджик, множество ветерани от войните и жители на град Пазарджик и други градове и села от областта.

Бог да прости душите на отдалите живота си за вярата, свободата и независимостта на Отечеството ни, чията саможертва е израз на тяхната непоколебима любов към Родината и народа ни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.