kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

16
Април
2023

Пасхално богослужение за Второ Възкресение в град Пазарджик

Всяко радостно събитие кара човек да не иска да се отделя от него. Така любовта на християните към възкръсналия от гроба Спасител на света Христос, изпълваща сърцата им с най-светли чувства, ги довежда в Господния дом ден след ден. Особено осезателно те чувстват небесната радост в най-светлия ден в историята на човечеството – денят на славното Христово Възкресение.

На Великден около обяд се отслужва Пасхална вечерня, наречена Второ възкресение. По време на богослужението се чете евангелското четиво за Възкресението на Христа от светия апостол и евангелист Йоан на различни езици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше отслужена съборна служба. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

В началото на службата, както се полага през дните на Светлата седмица, беше изпят многократно носещият надежда и радост тропар на Възкресение – "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари!".

След изпяването на великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици. В празничната служба богомолците можаха да чуят радостната вест за Христовото Възкресение на български, църковнославянски, гръцки, италиански и немски език.

При пеене на Пасхалните стихири, свещениците отново изнесоха иконата на Христовото Възкресение, светото Евангелие и светия Кръст. Вярващите минаха и им се поклониха, поздравявайки се помежду си с най-светлия празник.

В края на службата наместникът прочете още веднъж Патриаршеското и синодално Пасхално послание към освещения клир и христолюбивото паство. Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит, от негово име честити на всички Празника на празниците и ги поздрави отново с всепобедния и спасителен поздрав „Христос воскресе!“.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.