kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Юни
2022

Петдесетница в град Пазарджик

„Благословен си, Христе, Боже наш, Който показа рибарите премъдри, като им изпрати Светия Дух и чрез тях улови вселената: Човеколюбче, слава на Тебе!“ /тропар на Петдесетница/

Петдесет дни след Възкресение Христово светата Църква чества славното събитие, станало в град Йерусалим, когато Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Тъй простите галилейски рибари били умъдрени и духовно просветени в разбиране на истините на вярата. Това им дало бодрост, сила и мъжество да идат по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадат и живота си за вярата Христова. В този свят ден Църквата Христова отбелязва своя рожден ден.

В неделния ден на 12 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. В съслужение с него беше служащият в катедралата свещ. Спас Дичев.

С особена радост вярващите участваха с молитви и песнопения в светата Литургия. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетен синаксар за празника.

Съгласно църковния устав непосредствено след литургията отец Боян отслужи празнична вечерня. След входа й, при пеене на Великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог“, из храма, подобно на огнените езици над главите на апостолите, беше разпръсната орехова шума.

След това всички преклониха коленете си и наместникът прочете полагащите се в тоя ден коленопреклонни молитви, съставени от свети Василий Велики, с които изпроси изливането на обилни благодатни Божии дарове върху всички.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Той произнесе слово за новия Ноев ковчег - светата Църква, в която единствено получаваме Божията благодат и без която никой не може да постигне спасение, припомняйки и думите на свети Киприян Картагенски, че който няма Църквата за своя майка, не може да има Бога за свой Баща.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.