kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Октомври
2023

Петковден – храмов празник на църква „Св. Петка“ гр. Пазарджик

На 14 октомври се отбелязва подвига на една от най-обичаните Христови невести – преподобната Параскева-Петка Търновска. Възпитана от младенчество в спасителната и всепобеждаваща Христова вяра, Божията угодница победила надигащите се в нея страсти, потъпкала главата на човешкия враг, достигнала святост и станала могъща помощница на истинно призоваващите нейното застъпничество пред Бога.

В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Пазарджик, носеща името на света Петка. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение със свещ. Николай Генов, служащ в храм „Св. Харалампий“ гр. Септември. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов.

Преди началото на светата Литургия наместникът отслужи последованието на Петохлебието, като измоли Божията милост и благост над енориашите и гостите на храма и техните семейства.

От рано Божият дом се изпълни с боголюбиви християни, които бързаха да принесат на света Петка своите благодарности за нейната всегдашна помощ и с радост съучастваха в светата богослужба. Верните богомолци единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед за живота и подвига на небесната закрилница на храма света Петка.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на енориашите. Той се обърна към присъстващите със слово за самоотречението на светицата, презряла земното заради небесното, отрекла се от себе си и заслужила да застане отдясно на Всемогъщия Бог. Отец Боян призова да имаме пред очите си нейния живот и се стараем да бъдем достойни нейни последователи, подражавайки й на дело в живота си.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми. Той честити и имения ден на носещите името на света Параскева-Петка Българска и им благопожела да украсят сърцата си с нейните добродетели.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.